[MK4] Odpala tylko z kluczyka matka |
Autor |
Wiadomość |
mariusz198711
Model: Ford Fiesta Mk4`96
Wersja: L
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 27 Cze 2011, 12:51 [MK4] Odpala tylko z kluczyka matka
|
|
|
Witam wszystkich forumowiczów!
Mam pewien mały problem z moją kochaną fiestą.
Dzisiaj rano chciałem ją normalnie zapalić a tu nic. Przekręcając kluczyk słychać było tylko cyknięcie i koniec (nie słychać rozrusznika). Myślałem z początku że akumulator jest rozładowany ale w lato to raczej mało możliwe. Drugie co pomyślałem to zapalenie z kluczyka matki (czerwony) i ku mojemu ździwieniu samochód zapalił na dotyk za pierwszym razem. Co mogło się stać ? Próbowałem później zapalić z tego kluczyka co zwykle zapalam (czarny) i też zapalił.
Dodam tylko że nie pierwszy raz mi się to zdarzyło (Chyba trzeci) w odstępach mniej więcej co 3 miesiące. Doradźcie mi proszę co to może być. Narazie dla bezpieczeństwa noszę przy sobie klucz matkę tak aby wrazie co nie musieć się wracać autobusem do domu. |
Ostatnio zmieniony przez trzeci 29 Cze 2011, 08:33, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
zabka35i

Model: Ford Fiesta Mk5`01
Wersja: Family
Silnik: 1.25i/75KM
Imię: Damian
Wiek: 38 Dołączył: 05 Sty 2011 Posty: 558 Skąd: Myślenice
|
Wysłany: 29 Cze 2011, 07:18
|
|
|
Może masz coś nie tak z imo w tym kluczyku co na co dzień używasz.
Może spróbuj go jeszcze raz wpisać do imo w aucie przy pomocy kluczyka matki. |
|
|
|
 |
mariusz198711
|
Wysłany: 29 Cze 2011, 10:23
|
|
|
Dzięki za odpowiedź,
Chyba jest wszystko ok z tym czarnym kluczykiem którego używam bo jak go przekręce w stacyjce to lampka od imo się zapala i powiedzmy po 3s gaśnie. Ale zrobiłem tak jak mówiłeś czyli jeszcze raz wpisałem do imo ten kluczyk przy pomocy klucza matki może to coś pomoże.
Zastanawia mnie tylko czy możliwe jest, że przez zbyt wytarty kluczyk nie może mi zapalić. Zastanawiam się nad dorobieniem drugiego ale nie chce wydawać bez sensu kasy jak tym kluczykiem otwieram wszystkie zamki bez problemu.
I jeszcze jedna rzecz mnie martwi. Nie wiem czy mam coś ze stacyjką ale ciężko mi z niej wyjąć klucz matkę. I tak myślę że jak dorobię nowy klucz to będzie to samo. |
|
|
|
 |
sla32
Model: Ford Fiesta Mk5`99
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.3/58KM
|
Wysłany: 29 Cze 2011, 14:04
|
|
|
mariusz198711 napisał/a: | Ale zrobiłem tak jak mówiłeś czyli jeszcze raz wpisałem do imo ten kluczyk przy pomocy klucza matki może to coś pomoże. |
Tak w kwestii formalnej. Nie wiem jak "wpisywałeś" kluczyk ale żeby faktycznie go ponownie zaprogramować na mój gust wcześniej wypadałoby go "odinstalować".
mariusz198711 napisał/a: | Zastanawia mnie tylko czy możliwe jest, że przez zbyt wytarty kluczyk nie może mi zapalić. Zastanawiam się nad dorobieniem drugiego ... |
Jeśli kluczyk będzie zbyt wytarty to po prostu go nie przekręcisz w stacyjce i z pewnością wtedy nie uruchomisz silnika.
mariusz198711 napisał/a: | I jeszcze jedna rzecz mnie martwi. Nie wiem czy mam coś ze stacyjką ale ciężko mi z niej wyjąć klucz matkę. I tak myślę że jak dorobię nowy klucz to będzie to samo. |
Z własnego doświadczenia mogę stwierdzić że nowy kluczyk może sprawiać pewne problemy np z wyjmowaniem ale to szybko mija. |
|
|
|
 |
mariusz198711
|
Wysłany: 29 Cze 2011, 15:02
|
|
|
sla32 napisał/a: | Tak w kwestii formalnej. Nie wiem jak "wpisywałeś" kluczyk ale żeby faktycznie go ponownie zaprogramować na mój gust wcześniej wypadałoby go "odinstalować". |
A jak odinstalowuje się kluczyk? bo jestem bardzo ciekaw
A zakodowanłem kluczyk wg instrukcji obsługi przy użyciu klucza matki
sla32 napisał/a: | Jeśli kluczyk będzie zbyt wytarty to po prostu go nie przekręcisz w stacyjce i z pewnością wtedy nie uruchomisz silnika.
|
Domyślam się Chodziło mi o to czy możliwe jest że auto nie zapali bo kluczyk jest wytarty (kluczyk się normalnie przekręca) |
|
|
|
 |
zabka35i

Model: Ford Fiesta Mk5`01
Wersja: Family
Silnik: 1.25i/75KM
Imię: Damian
Wiek: 38 Dołączył: 05 Sty 2011 Posty: 558 Skąd: Myślenice
|
Wysłany: 29 Cze 2011, 16:24
|
|
|
Kluczyk się nowy nadpisuje nie kasuje się starego. Możesz np dorobić samą surówkę bez imo, które możesz sobie przełożyć.
A przy wytartym kluczyku możesz nie odpalić to prawda. a nowy po kilkunastu użyciach odpowiednio się sam dotrze. |
|
|
|
 |
sla32
Model: Ford Fiesta Mk5`99
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.3/58KM
|
Wysłany: 1 Lip 2011, 10:38
|
|
|
zabka35i napisał/a: | Kluczyk się nowy nadpisuje nie kasuje się starego. Możesz np dorobić samą surówkę bez imo, które możesz sobie przełożyć. |
Obawiam się, że nic się nie nadpisuje. W moim przypadku mogę zakodować 8 kluczyków.
mariusz198711 napisał/a: | Chodziło mi o to czy możliwe jest że auto nie zapali bo kluczyk jest wytarty (kluczyk się normalnie przekręca) |
Tak żeby nie było żadnych wątpliwości. Mamy tu dwie oddzielne sprawy / zabezpieczenia.
1. Immobilajzer, który elektronicznie blokuje rozruch samochodu
2. Nacięcia kluczyka, które to samo robią mechanicznie.
Jeśli kluczyk się przekręca niezależnie od tego jak wygląda to znaczy, że mechaniczny zamek stacyjki pozwala nam uruchomić silnik.
mariusz198711 napisał/a: | A jak odinstalowuje się kluczyk? bo jestem bardzo ciekaw
A zakodowanłem kluczyk wg instrukcji obsługi przy użyciu klucza matki |
Ja nie mam kluczyka matki i u mnie procedury wyglądają tak
Wykasowanie kodu
Przy pomocy dwóch zakodowanych kluczyków możesz rozkodować wszystkie pozostałe kluczyki Twojego pojazdu (np. po zgubieniu jednego z nich):
Wykonaj każdy z poniższych kroków w przeciągu 5 sekund.
Wykonaj pierwsze cztery kroki procedury kodowania kluczyków, a następnie zastosuj się do poniższych instrukcji:
• Włóż drugi kluczyk do stacyjki i przekręć go do położenia II.
• Wyciągnij kluczyk ze stacyjki.
• Włóż pierwszy kluczyk do stacyjki, przekręć go do położenia II i przytrzymaj. Lampka kontrolna będzie świeciła przez 5 sekund.
• Jeżeli zapłon zostanie wyłączony w przeciągu tych 5 sekund, proces wymazywania zostanie przerwany, a kluczyki pozostaną zakodowane.
• Jeżeli proces wymazywania kodu zostanie zakończony pomyślnie, wszystkie pozostałe kluczyki, z wyjątkiem tych użytych do rozkodowania, nie mogą być użyte, jeśli nie zostanę ponownie zakodowane.
Można teraz zakodować dodatkowe kluczyki.
Kodowanie kluczyków
Istnieje możliwość zakodowania 8 kluczyków przy pomocy dwóch zakodowanych kluczyków Twojego pojazdu.
Zastosuj się do każdego z poniższych kroków w przeciągu 5 sekund.
• Włóż pierwszy kluczyk do stacyjki i obróć do położenia II
• Przekręć kluczyk z powrotem do położenia 0 i wyciągnij go ze stacyjki.
• Włóż drugi kluczyk do stacyjki i przekręć go do położenia II.
• Przekręć drugi kluczyk w stacyjce powrotem do położenia 0 i wyciągnij go ze stacyjki — tryb kodowania kluczyków został włączony.
• Jeżeli włożysz teraz niezakodowany kluczyk do stacyjki i przekręcisz go do położenia II przed upływem 10 sekund, zostanie on zakodowany.
• Po zakończeniu procedury kodowania wyciągnij kluczyk ze stacyjki. Poczekaj 5 sekund na włączenie układu.
Jeżeli kodowanie nie zostanie zakończone pomyślnie, lampka kontrolna będzie błyskała po włączeniu zapłonu, a silnik nie zostanie uruchomiony.
Powtórz kodowanie po upływie 20 sekund. |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.