[MK3] Analizator spalin -jaki parametr mówi o spalaniu oleju |
Autor |
Wiadomość |
q_tarantino
Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: Inna
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 19 Sty 2010, 21:35 [MK3] Analizator spalin -jaki parametr mówi o spalaniu oleju
|
|
|
Za kilka dni muszę jechać na przegląd do dużej stacji kontroli pojazdów i przy okazji "dla świętego spokoju" dowiedziałbym się jak wygląda sytuacja w moim silniku.Kilka tys km temu zrobiłem generalny silnika i teraz mam lepszy olej. Auto nie dymi na biało ,ani niebiesko nawet zimne.
Doradźcie jaki parametr mówi coś o spalaniu oleju i podajcie jakieś normy w których jest OK.
Ciekawe czy będą chcieli za to jakieś dodatkowe pieniądze (auto też na gaz to wybule jak zwykle 160 zł)
Zastanawiam się czy mogę od nich żądać jakiegoś wydruku np: zużycia amortyzatorów po tym teście komputerowym na szarpakach ,czy z tego standardowego analizatora co zawsze wkładają w rurę wydechową? Dotychczas poprostu koleś mówił mi po testach że jest OK ale jak płacę tyle forsy to chciałbym wiedzieć więcej. |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 20 Sty 2010, 10:46
|
|
|
Jak jest dobra stacja to dostaniesz wydruki z badania zawieszenia oraz spalin,,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
kamil wolski

Model: Inne auto
Silnik: Inny
|
Wysłany: 20 Sty 2010, 11:49
|
|
|
q_tarantino napisał/a: | Doradźcie jaki parametr mówi coś o spalaniu oleju |
Podstawowy, taki "na codzień" że się wyrażę, to ubytek na bagnecie |
_________________ było: 104KM 220Nm
jest: 133KM 186Nm |
|
|
|
 |
Marcinowaty
Silnik: Inny
Imię: Marcin
Wiek: 46 Dołączył: 21 Sie 2008 Posty: 1447 Skąd: Trzcianka
|
|
|
|
 |
q_tarantino
|
Wysłany: 20 Sty 2010, 22:19
|
|
|
Dzięki ,jeszcze pytanko :
Jeśli generalnie jeżdżę na gazie to sprawdzenie węglowodorów na tym paliwie by mnie chyba interesowało (w ogóle benzyna /gaz ma podczas badania węglowodorów duże znaczenie ?) |
|
|
|
 |
JustMario

Silnik: 1.6i/104KM
|
Wysłany: 21 Sty 2010, 20:04
|
|
|
O oleju mówią węglowodory. Normalna ilość dochodzi do 120, ale jeśli masz 190 (jak u mnie) to nie oznacza to, że olej zmieniasz o 1/3 częściej. Po prostu trochę schodzi. |
|
|
|
 |
q_tarantino
|
Wysłany: 8 Kwi 2010, 20:57
|
|
|
No i nie dowiem sie ile mam tych weglowodorów :
Jak były te ostre mrozy to kumpel nie mógł odpalić swoich 2 samochodów /diesli (każdy o wart powyżej 10 tys zł) ,no to pożyczyłem mu swoje auto -a ten w podzięce zrobił przegląd,oczywiście bez informacji o węglowodorach.... |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.