Fiesta Klub Polska

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

[MK3] Od jakiego auta dopasuje uszczelkę tylnej szyby
Autor Wiadomość
q_tarantino 

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: Inna
Silnik: 1.3i/60KM
Wysłany: 17 Lis 2009, 19:57   [MK3] Od jakiego auta dopasuje uszczelkę tylnej szyby

Muszę wymienić uszczelkę tylnej szyby (tej z ogrzewaniem) -"klapy" na nową ,
do mojej fiesty MK3 1.3benz 1994r.Szyba oczywiście nie jest klejona -uszczelka na tzw.
sznurek...

Pytałem na razie w 1 firmie w Radomiu, gdzie zajmują się wymianą autoszyb -ale nie mają
w katalogu czegoś takiego do mojego modelu auta ( przednią uszczelkę mieli i nie było
problemu z zamówieniem nowej i zamontowaniem).

Popytam jeszcze w innych miejscach ale gdyby były takie problemy to doradźcie ,czy można
montować nową uszczelkę z innego modelu auta, chodzi o wielkość i czy to będzie
pasowało?.Może z jakiś Eskortów 94r ?

piotrek1289 

Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: CLX
Silnik: 1.6i/104KM
Imię: Piotrek
Wysłany: 17 Lis 2009, 21:09   

a musisz miec koniecznie nowa uszczelke?? popytaj moze ktos ma z demontazu ale w dobrym stanie

bidżej 

Model: Inne auto
Silnik: Inny
Imię: Bartek
Wysłany: 17 Lis 2009, 21:43   

q_tarantino, klapa od fiesty to klapa od fiesty - i uszczelki potrzebuje dokładnie do klapy od fiesty :-P

odyniec 

Wersja: Ghia
Imię: B.
Wysłany: 18 Lis 2009, 22:32   

wymień klapę - taniej wyjdzie :rotfl:

q_tarantino 

Wysłany: 18 Lis 2009, 23:06   

bidżej -chodziło mi o uszczelkę na której trzyma się tylna szyba.

Historia jest taka: ciekła tamtędy woda a ponieważ nie cierpię na nadmiar pieniędzy
udałem się o poradę do mojego mechanika który podobno takie akcje już robił i doradził
mi że można to załatwić Fluidolem -środkiem do konserwacji paneli wewnętrznych.Ale że
mechanik niemiał czasu na takie rzeźby (na których niewiele się zarobi a dużo narobi)
musiałem to zrobić sam.Fluidol z puszce -miał konsystencje takiego smaru,więc to miało
teoretycznie sens.Bez zdejmowania uszczelki -bo wydawało mi się że takie operacje
kiepsko wpływają na doleganie takiej uszczelki -wstrzyknąłem to na zewnątrz auta od wewn i zewn strony uszczelki . Cieknie mniej ale nadal cieknie...
Fluidol po zaschnięciu trochę stwardniał i niema takiej ciekłej konsystencji jak
wydawało się na początku...

W 3 firmach nie mają takiej nowej uszczelki w katalogu... Była opcja że może od
poloneza by pasowała ale fachowiec w jednej z tych firm odradził takie kombinacje.

Mam do wyboru takie akcje:
1)Firma wymieniająca szyby zdejmie mi uszczelkę,wyczyści z fluidolu i pod uszczelkę
zapoda jakąś "specjalną masę uszczelniającą na zimno" która nawet w niskich temp
zachowuje się jak należy.Koszt taki sam jak nowej uszczelki (której niema..)=100zł,
Chyba nie dadzą gwarancji że będzie OK po...

2)Kolega mówił mi o "uszczelniaczu dekarskim" .Podobno to co innego niż silikony i w
niskich temp. zachowa się pod uszczelką podobnie jak ten firmowy środek do szyb.
Usunąłbym ile się da tego Fluidolu, ale bez zdejmowania uszczelki (niepotrafiłbym jej
założyć spowrotem). Koszt ze 20 zł.

Doradźcie,czy są jakieś inne opcje ? Która lepsza? Jaki uszczelniacz byłby najlepszy?

Opcja nr 2 nic mi nie powie o stanie otworów odwadniających ? ,odpływów spod
uszczelki.Czy w tych samochodach w klapie jest coś takiego? Może u mnie to jest
zatkane? Od spodu klapy ,na rogach widać tylko 2 drożne otwory którymi ucieka woda np: jak podnoszę klape.Jak oni to zaprojektowali że nie cieknie w środku klapy na
mechanizm zamka,styki może ktoś mi wytłumaczy?

bidżej 

Imię: Bartek
Wysłany: 19 Lis 2009, 08:14   

q_tarantino, wiem o którą uszczelkę chodzi - ma ona być dopasowana i do szyby, i do klapy, a te są charakterystyczne dla fiesty i tylko taka załatwi sprawę.

co do opcji: z opisanych wybrałbym drugą, ale z modyfikacją pt. wyjęcie uszczelki. a najlepiej byłoby po prostu kupić na szrocie inną uszczelkę i wymienić i przy okazji sprawdzić czy gdzieś nie zgnił rant mocujący uszczelkę.

co do klapy - woda w klapie nie bierze się z zewnątrz, nie leje się tam strugami kiedy pada deszcz itp. wewnątrz profilu klapy dochodzi do skraplania się wody w wyniku różnicy temperatur - to wszystko dzieje się na ściankach, więc styki i kable nie są zagrożone.

kamil8787 

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Kamil
Wysłany: 27 Lut 2010, 14:08   

Hmm do mojej klapy podeszła od essiego 3D. Koszt 2 piwa. a musiałem ją zmienić bo mi mój ukochany pies ją pogryzł(ta jak i uszczelkę tylnich lewych drzwi). Ale podejdzie z saxa( ledko skrucić ale z wersji 5D).

Bartek ta uszczelka nie jest aż tak nie typowa morzna zastosować zamienik(tak jak w moim przypadku)
Fiesta mk 3.5 1.6 16 v 88km + lpg futra

andrzej 

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Silnik: 1.1i/50KM
Wysłany: 17 Mar 2010, 12:35   

Witam.Proponuje zastosować masę uszczelniającą do szyb samochodowych firmy BOLL koszt około 20 zł.Miałem taki sam problem z tylną szybą , przy dużych opadach deszczu pojawiały się przecieki.Niestety tylną szybę trzeba zdemontować wraz z uszczelką dokładnie oczyścić z piachu i poprzednio stosowanych środków, wcisnąć w uszczelke nie dużą ilość BOLLA osadzić szybę w uszczelce i tak przygotowaną wmontować w pokrywe bagażnika.Wyjęcie i włożenie szyby jest dość prostą operacją Krawędz szyby i uszczelkę należy odtłuścić .

q_tarantino 

Wysłany: 8 Kwi 2010, 20:42   

Dzięki za dobre rady !
Od czasu Fluidolu nic nie kombinowałem.
Hmmmm ,w zimę nie ciekło -bo był mróz...
Teraz też w bagażniku sucho, musze to jeszcze poobserwować po myjni albo dużym deszczu.
Czyżby czas leczył rany /fiesty :)

Jeden z forumowiczów zaproponował mi uszczelke -podobno w dobrym stanie .Na razie jeszcze to poobserwuje.

Odpowiedz do tematu