[MK3] Wycieki z silnika - 1.1 |
Autor |
Wiadomość |
simnok

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: CLX
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Robert
|
Wysłany: 26 Kwi 2009, 08:46 [MK3] Wycieki z silnika - 1.1
|
|
|
Witam mam mały problem mam kilka wycieków w silniku.
1. Cieknie mi prawdopodobnie z pompy oleju zaznaczyłem na zdjęciu ( nie mój silnik )
z 2 stron i mam pytanie czy można kupić uszczelki do tego czy trzeba kupić nową pompę
2. mam pełno syfu na belce pod silnikiem i moje pytanie skąd to cieknie z silnika czy z skrzyni biegów ( zdjęcie 2 tez nie mojego silnika )
3. na 2 zdjęciu narysowałem drążek od skrzyni biegów i tam na tym krzyżaku jest guma i tez pełno oleju i czy można to wymienić bo to chyba nie powinno być całe w oleju
 |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 26 Kwi 2009, 09:28
|
|
|
Pompa, tam sporo ojeju jest trzeba by wyczaić z kąd konkretnie cieknie, i jeśli gdzieś z łączenia na uszczelkę to zapewne wystarczy nowa uszczelka. W belce pod silnikiem zawsze jest pełno syfu - wyczyść ładnie i będzie zicher, to samo z drążkiem, jak jest w oleju ubrudzony to przed montażem by wypadało wyczyścić. |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
simnok

Wersja: CLX
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Robert
|
Wysłany: 26 Kwi 2009, 14:56
|
|
|
Cieknie mi na łączeniu pompy z silnikiem i na tej blaszce co zaznaczyłem na zdjęciu
Jeżeli chodzi o belkę to ok myślałem ze tez jest jakąś wyciek
Natomiast ten drążek ma taka gumę pierścieniową i z stamtąd tak jak by olej cieknie zresztą nie długo zrobię zdjęcia i pokaże dokładnie o co chodzi |
|
|
|
 |
diodalodz

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
|
Wysłany: 26 Kwi 2009, 15:40
|
|
|
po kolei .
z dekielka na pompie wyciek usuwasz wymieniając oring który jest pod dekielkiem . Wyciek z pompy likwidujesz wymieniając uszczelkę między blokiem a pompą w ASO płaciłem z 2-3 lata temu ok 11 zł za org uszczelkę pompy . Sprawdź jeszcze czy nie poci się czujnik ciśnienia oleju .
Co do wycieków do belki to zmień oba simmerigni półosi i uszczelniacz wybieraka biegów - na jakiś czas będzie ok .
Przy okazji jak już rzeźbisz rozkręcił bym skrzynie od silnika i odkręcił koło zamachowe i zmienił i tam simmering . żal tego nie zrobić jak silnik jest na wierzchu . Jeśli by się posypał w przyszłości to czeka cię ponowne wyjmowanie skrzyni . możesz zdjąć dolną przesłonę obudowy koła zamachowego i zobaczyć czy też nie jest cała w oleju razem z kołem zazwyczaj . |
|
|
|
 |
rusin
Wersja: Inna
Silnik: 1.1/50KM
|
Wysłany: 24 Lut 2010, 19:25
|
|
|
a wie ktos moze jaki rozmiar jest tego oringa, w sklepach internetowych nie moge go znalezc:/ |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.