[MK6] Odłączenie przepływomierza i auto chodzi lepiej dlacze |
Autor |
Wiadomość |
marcinx00
Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Inna
Silnik: 1.4TDCi/68KM
|
Wysłany: 30 Lis 2009, 20:27 [MK6] Odłączenie przepływomierza i auto chodzi lepiej dlacze
|
|
|
Koledzy po odłaczeniu przepływomierza a tak naprawdę "czujnika zasysanego powietrza" bo to u mnie wystepuje w 1.4 tdci silnik pracuje lepiej co prawda na zegarach wywala błąd zapala sie kontrolka ale nie ma paru objawów które z podpietym są
1 silnik na stabilne obroty na luzie ( a z podpiętym czasem te obroty wchodza z wolnych na 1000 i tak zostają)
2 nie czuć delikatnego żabkowania czyli przyspiesza zwalnia takie małe szarpania podczas jazdy
3 nie czuć przymulenia przy ok 2500 obr jak auto rozpędzam wolniutko a z podpietym jest to czuć
Czy moze ten czujnik byc tak uszkodzony zeby był temu wszystkiemu winny? dziwi mnie to bo niektórzy opisują ze po uszkodzeniu czujnika lub przepływomierza silnik wchodzi w tryb awaryjny lub nie odpala idt a u mnie tylko to co opisałem i co dziwne chyba równiej pracuje podczas jazdy.
Co o tym sądzicie ?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 30 Lis 2009, 22:38
|
|
|
Zależy jak go odłączasz, jeśli tak że jest on podłączony ale nie mierzy tego co powinien bo dynda z boku to nie, ale jeśli go rozepniesz na wtyczce to sterownik prawie na pewno wejdzie w tryb awaryjny - jedne czujniki sa bardziej potrzebne od innych, jeśli ten jest jednym z tych mniej potrzebnych to komp bierze sobie jakieś tam wartości fabryczne i silnik jakoś tam chodzi,,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
marcinx00
|
Wysłany: 5 Gru 2009, 13:27
|
|
|
odpinam go normalnie przy wtyczce i silnik nie wchodzi w tryb awaryjny jeździ normalnie tylko bład wywala dlatego zastanawiam sie czy on nie jest popsuty bo jak znów go podłacze to mam tzw. żabkowanie od ok 2500 obr |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 5 Gru 2009, 14:40
|
|
|
Za każdym razem jak komputerowi zginie jakichś czujnik to wchodzi w tryb awaryjny (czyli inny niż normalny) a albo ignoruje brakujący czujnik albo bierze sobie wartości przybliżone zapisane w pamięci,,, to że jak odpinasz przepływke nie musi wskazywać na 100% awarie tego czujnika bo może być tak że jak Ty odpinasz 1 to komputer ignoruje kolejne 3 bo sygnał od nich bez sygnału od tego pierwszego jest bezużyteczny. |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
marcinx00
|
Wysłany: 5 Gru 2009, 19:12
|
|
|
to jak sprawdzić czy to przepływka na 100% po jej odłączeniu nie ma żabkowania auta (szarpania) ale moze ona właśnie steruje innym czujnikiem który ma na to wpływ jak wspomniałeś może coś innego odłączać ? i sprawdzac czy to zaniknie |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.