|
[MK6] Klimatyzacja pytania |
Autor |
Wiadomość |
malpka
Model: Ford Fiesta Mk6`02
Wersja: Inna
Silnik: 1.4TDCi/68KM
|
Wysłany: 18 Paź 2012, 22:42 [MK6] Klimatyzacja pytania
|
|
|
Witam!
Niedawno kupiłem nowe 4 kółka, a dokładniej fieste mk6 2002r. Ostatnio w te "wilgotne" dni strasznie zaczęły parować mi szyby. Od razu pomyślałem ze trzeba wymienić filtr kabinowy, no ale jak jak sie wymienia ten filtr to przydałoby się odgrzybić, no a jak juz odgrzybiam cały układ to naładować klime. I teraz mam pytania ponieważ we wcześniejszym samochodzie klimy nie mialem i sie niezbyt znam, a nie chce słuchać ludzi którzy usłyszeli od kogoś komu ktoś powiedział. Mianowicie:
1. Czy opłaca się nabić i używać klimatyzacji w zime? (czytałem/słyszałem że szybciej para z szyb schodzi, ale też słyszałem że klima załącza się jak jest około 10-15 stopni na zew)
2. Czy opłaca się wymienić filtr i odgrzybić bez ładowania klimatyzacji?
Z góry dzięki za pomoc i wyrozumiałość:)
pozdrawiam
Jakub |
|
|
|
 |
Grax
Model: Ford Fiesta Mk4`97
Wersja: Courier
Silnik: 2.0 16V
Imię: Mariusz
|
Wysłany: 19 Paź 2012, 00:42
|
|
|
Wymień filtr oraz uruchamiaj klimę w zimę czy lato nawet jeśli jeździsz na małe dystanse to sprężarka chcąc nie chcąc musi pracować co jakiś czas by nie uległa awarii jak i cały układ klimy . |
_________________ Wejdz i zostaw komentarz rady pomysły co robić dalej..... |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 38 Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 5740 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 19 Paź 2012, 11:27
|
|
|
Tak szerzej niż kolega Mariusz opiszę:
malpka napisał/a: | 1. Czy opłaca się nabić i używać klimatyzacji w zime? |
Klimy nie powinno się nabijać (w sensie: jak raz na 5 lat "dobijesz", to ok, ale jak co sezon musisz czynnik uzupełniać, to należy uszczelnić układ).
Klimę opłaca się używać w zimie, bo sprężarka jest smarowana olejem, który siedzi razem z czynnikiem w układzie. Jak nie będziesz klimy używał w ogóle (a wystarczy raz na tydzień-dwa odpalić ją na parę minut), to wiosną po włączeniu klimy może się okazać, że sprężarka się zatarła.
Cytat: | 2. Czy opłaca się wymienić filtr i odgrzybić bez ładowania klimatyzacji? |
Oczywiście. Kontrolnie (skoro kupiłeś auto) powinieneś sprawdzić szczelność układu i go nabić, wymienić filtry i odgrzybić (ozonowanie - tylko i wyłącznie!). Potem jak z klimą nic złego się nie dzieje (nie śmierdzi z nawiewów, działa i chłodzi), to wymieniasz tylko filtr (wedle uznania, ja wolę częściej [2-3x do roku], żeby mi szyby nie parowały, a we wnętrzu nie było duszno i nic nie śmierdziało). Jak dbasz o wymianę filtrów i nie zostawiasz mokrego wnętrza, to generalnie odgrzybianie robisz profilaktycznie raz na rok-dwa (a nie "bo śmierdzi i trzeba coś koniecznie z tym zrobić"). |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
Wierny osiołek pochłania jedynie
|
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|