[MK3] 1.8 Zetec Swap |
Autor |
Wiadomość |
Lui
Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
|
Wysłany: 23 Lip 2009, 23:28 [MK3] 1.8 Zetec Swap
|
|
|
Robię swap jak w temacie. Mógłby ktoś zmierzyć w fiescie z takim silnikiem w jakiej odległości od pasa przedniego znajduje się prawe przednie mocowanie silnika ?
Tylnie prawe też się chyba różni (chodzi o dziurę w nadwoziu) ? |
|
|
|
 |
tommirs
|
Wysłany: 24 Lip 2009, 10:08
|
|
|
musisz sobie przymierzyć, tak będzie najlepiej.
Tylne mocowanie też się różni. Dziura - ta od góry będzie bliżej od strony przodu auta.
Ja miałem wierconą nową i zaspawaną starą.
Otwór boczny (od nadkola) będzie OK. |
_________________ ...były XR2i i RS1800
|
|
 |
Lui
|
Wysłany: 24 Lip 2009, 12:51
|
|
|
Nie uśmiecha mi się wkładać silnika tylko żeby przymierzyć
Jak nikt nie pomoże to tak trzeba będzie zrobić |
Ostatnio zmieniony przez Lui 25 Lip 2009, 18:07, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Radkalkin

Model: Ford Fiesta Mk3`92
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: konrad
|
|
|
|
 |
Lui
|
Wysłany: 24 Lip 2009, 18:05
|
|
|
Trzeba podejść optymistycznie, a może jednak się uda.?
Chodzi o to że mam stosunkowo kiepskie zaplecze techniczne i osobowe do operacji wkładania i wyciągania silnika.
Najlepszy byłby pomiar od pasa przedniego (najdalej jak się da) do krawędzi blachy mocującej , mierzone wzdłuż podłużnicy taśmą mierniczą albo metrem murarskim |
|
|
|
 |
Fordon

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Silnik: ST 170
Imię: Konrad
|
Wysłany: 25 Lip 2009, 00:02
|
|
|
Lui, ale takie pomiary wiem z doswiadczenia ze sa bzdura a to dla tego ze nie znasz przeszlosci zarowno swojego auta oraz cudzego, nie wiesz czy mialo bum w kraweznik i pijany kowalski to prostowal czy tez jest bezwypadek itp... prawda jest na tyle brutalna ze skoro sie za to zabrales to musisz robic przymiarki... inaczej nie bedziesz mial dobrze wykonanego osadzenia silnika. |
|
 |
Daras84
King of Bednary 2011

Model: Ford Fiesta Mk3`90
Wersja: RST
Silnik: 2.0 16V
|
Wysłany: 25 Lip 2009, 12:21
|
|
|
ale ja nie widze problemu wieszasz silnik na tylnej poduszcze przkladasz/przykrecasz przednia poduszke i juz widzisz gdzie ma byc |
_________________ AUTO LAWETA 24H
SKUP AUT całych i powypadkowych 883-255-991 |
|
|
|
 |
Grand

Wersja: Xr2i
|
Wysłany: 25 Lip 2009, 16:35
|
|
|
Lui napisał/a: | Nie uśmiecha mi się wkładać silnika tylko żeby przymierzyć
Jak nikt nie pomorze to tak trzeba będzie zrobić |
ja nie pomorze, ja małopolska |
|
|
|
 |
FiFa
Klubowicz
Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: Futura
Silnik: 2.0/16V
Imię: Kamil
Wiek: 36 Dołączył: 22 Lut 2007 Posty: 1118 Skąd: Panki/Cze-wa
|
Wysłany: 25 Lip 2009, 23:51
|
|
|
a jak nie to załatwic sanki pod skrzynie do RSa |
_________________ Tuning to choroba, szukam lekarza...
Fiesta 1.1 -> Futura 1.6 16v ->Futura 1.8 16v (130KM) -> Futura RS 2.0 16v (N7a-150KM) ->Futura RS 2.3 16v (165KM) ->aktualnie RSTurbo 2.0 16v prace trwają... |
|
|
|
 |
tommirs
|
Wysłany: 27 Lip 2009, 09:55
|
|
|
Tak jak pisał Daras...
Po kolei: wkładasz motor zawieszony na tylnej poduszcze, mierzysz , poziomujesz silnik, modyfikujesz otwór. Jak już będzie OK przymierzasz poduchę przednią, zaznaczasz miejsca pod nawiercenie dziur, odkręcasz poduchę, wiercisz i przykręcasz ją z powrotem. |
|
|
 |
Lui
|
Wysłany: 27 Lip 2009, 23:10
|
|
|
Zdjęcie instruktażowe jak można dokonać pomiaru:
http://img33.imageshack.u...2/dsc00741n.jpg
Odległość pomiędzy tylnią poduchą (mierzone przy dolnej śrubie), a krawędzią przedniej blachy mocującej. Na tym przykładowym zdjęciu jest to 205mm
Prosta sprawa, proszę o taką konkretną pomoc, a nie jak mam to inaczej zrobić, i jak kto uważa że będzie lepiej |
|
|
|
 |
tommirs
|
Wysłany: 29 Lip 2009, 22:05
|
|
|
jak Ci się nie podoba to sorry...wg Twojego instruktażu to najlepiej gdybym do tego pomiaru zdemontował swój motor a na to... wybacz ale nie mam czasu |
|
|
 |
Żółwik Tuptuś
Ninja TEAM

Model: Ford Fiesta Mk1`81
Wersja: Turbo
|
Wysłany: 29 Lip 2009, 23:13
|
|
|
Lui, - posłuchaj chłopaków , bo mówią o rzeczach , które przerobili własnymi rękoma .
Jak liczysz że wszystko podejdzie od strzałą to daj sobie spokój - zaoszczędzisz sobie rozczarowań .
ps: pomiar na moim aucie byłby na przykład przekłamany o 1 cm , bo jak się uczyłem spawać to pas przedni wyszedł za wysoko z jednej strony o 1 cm . Na jazdę to nie wpływa ( jedna lampa wyżej ) bo konstrukcja pod spodem prosta , ale jak od tego pomierzysz to Ci silnik wyjdzie do góry nogami w końcu i będzie lipa . |
_________________ Wanna Rallye Team
&
Bad Boys Racing Team
ADHD/Adrenaline |
|
|
|
 |
Laskosz

Model: Ford Fiesta Mk1`79
Wersja: RS
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Piotr
Wiek: 39 Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 2321 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 29 Lip 2009, 23:23
|
|
|
żółw zmierzmy obaj u mnie był dach wymieniany kiedyś zobaczymy na ile nasze budy są rozbierzne |
_________________ " zanim zadasz pytanie - poszukaj może jest już gotowa odpowiedź " |
|
|
|
 |
Żółwik Tuptuś
Ninja TEAM

Model: Ford Fiesta Mk1`81
Wersja: Turbo
|
Wysłany: 29 Lip 2009, 23:37
|
|
|
żaartujesz przeca nam wyjdą dwa różne auta , trzy rowery , przystanek , brtfana do ciasta i betoniarka ( i to z różnych segmentów ) .
Nie strasz młodzieży |
_________________ Wanna Rallye Team
&
Bad Boys Racing Team
ADHD/Adrenaline |
|
|
|
 |
Lui
|
Wysłany: 30 Lip 2009, 11:23
|
|
|
Żółwik Tuptuś napisał/a: | Lui, - posłuchaj chłopaków , bo mówią o rzeczach , które przerobili własnymi rękoma .
Jak liczysz że wszystko podejdzie od strzałą to daj sobie spokój - zaoszczędzisz sobie rozczarowań .
ps: pomiar na moim aucie byłby na przykład przekłamany o 1 cm , bo jak się uczyłem spawać to pas przedni wyszedł za wysoko z jednej strony o 1 cm . Na jazdę to nie wpływa ( jedna lampa wyżej ) bo konstrukcja pod spodem prosta , ale jak od tego pomierzysz to Ci silnik wyjdzie do góry nogami w końcu i będzie lipa . |
Co to ma za znaczenie przecież otwory w łapach są większe niż śruby i jest możliwość regulacji tego jednago cm.
Druga sprawa wszystkie poduszki są w beznadziejnym stanie, jak przykręcę silnik do szkyrzyni i tylniej poduchy absolutnie nie ma pewności że tą brakującą wymierzę dobrze. Przykręcę silnik, właściciel nazbiera kasy kupi nową poduszkę i okaże sie że już nie pasuje. Wiem co mówię bo przechodziłem coś takiego. |
|
|
|
 |
odyniec

Wersja: Ghia
Imię: B.
Wiek: 39 Dołączył: 07 Sie 2005 Posty: 1610 Skąd: Merzdorf
|
Wysłany: 30 Lip 2009, 14:28
|
|
|
Lui, ale tu już nie jeden wkładał jednostkę 1.8 do fiesty i nikt nie pytał o wymiary, więc na siłe nie brnij uparcie w nowe pomysły skoro inni tę drogę już przebrnęli....rozumiesz? |
_________________ Model: Ford Fiesta mk6 `05 Wersja: ST Silnik: 2.0i (5) (150kkm)
Model: BMW 3 e46 `01 Wersja: ? Silnik: 2.2i (5) (270kkm) |
|
|
|
 |
kamil wolski

|
Wysłany: 30 Lip 2009, 22:30
|
|
|
Lui napisał/a: | Żółwik Tuptuś napisał/a: | Lui, - posłuchaj chłopaków , bo mówią o rzeczach , które przerobili własnymi rękoma .
Co to ma za znaczenie przecież otwory w łapach są większe niż śruby i jest możliwość regulacji tego jednago cm.
Druga sprawa wszystkie poduszki są w beznadziejnym stanie, jak przykręcę silnik do szkyrzyni i tylniej poduchy absolutnie nie ma pewności że tą brakującą wymierzę dobrze. Przykręcę silnik, właściciel nazbiera kasy kupi nową poduszkę i okaże sie że już nie pasuje. Wiem co mówię bo przechodziłem coś takiego. |
To użyj dobrych poduch :łoś: |
_________________ było: 104KM 220Nm
jest: 133KM 186Nm |
|
|
|
 |
Lui
|
Wysłany: 30 Lip 2009, 23:41
|
|
|
odyniec napisał/a: | Lui, ale tu już nie jeden wkładał jednostkę 1.8 do fiesty i nikt nie pytał o wymiary, więc na siłe nie brnij uparcie w nowe pomysły skoro inni tę drogę już przebrnęli....rozumiesz? |
chcę przetestować nową, prostszą drogę, dla następnych, będą mieli może łatwiej....
Narazie i tak silnik poczeka jeszcze trochę bo sporo blacharki wyszło do roboty
Auto nie jest dla mnie i zależy na tym żeby było zrobionę to szybko, żeby zrobić to dobrze to potrzebowałbym jeszcze z 3 miesiące, a kto mi za to zapłaci |
|
|
|
 |
Pele

Imię: Michał
|
Wysłany: 31 Lip 2009, 00:17
|
|
|
Lui napisał/a: | żeby było zrobionę to szybko, żeby zrobić to dobrze to |
:yyy: to pozostawię bez komentarza ...
Lui napisał/a: | chcę przetestować nową, prostszą drogę |
Ty nie chesz "przetestować" tylko czekasz na gotowca ... testowanie odbywa się godzinami w garażu. Życie nie jest wcale łatwe |
|
|
|
 |
|