Fiesta Klub Polska

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

Przesunięty przez: szynszyl
1 Lis 2008, 20:18
Zamek centralny FORD'a... MK4
Autor Wiadomość
bartos
[Usunięty]

Wysłany: 9 Wrz 2005, 17:41   Zamek centralny FORD'a... MK4

Witam!

Czy ktoś z Was posiada fiestę MK4 najlepiej rocznik 97 z ORYGINALNYM centralnym zamkiem? Jeśli tak to moje pytanie jest następujące. Czy w tych modelach był zewnętrzny (nie w siłowniku) moduł zamka centralnego? Jeśli tak to gdzie dokładnie jest zlokalizowany? Czy ma ktoś do odsprzedania taki moduł?

Z góry dziękuję za odpowiedź!

Minio 

Model: Ford Fiesta Mk4`97
Wersja: Classic
Silnik: 1.3i/60KM
Wysłany: 10 Wrz 2005, 23:17   Re: Zamek centralny FORD'a... MK4

bartos napisał/a:
Witam!

Czy ktoś z Was posiada fiestę MK4 najlepiej rocznik 97 z ORYGINALNYM centralnym zamkiem?

Tak, ja mam taką Fiestę ;-)
bartos napisał/a:

Jeśli tak to moje pytanie jest następujące. Czy w tych modelach był zewnętrzny (nie w siłowniku) moduł zamka centralnego? Jeśli tak to gdzie dokładnie jest zlokalizowany? Czy ma ktoś do odsprzedania taki moduł?

Nigdy takiego nie było i nie ma.
Siłowniki mają specjalną kostrukcję i nie potrzeba do nich modułu sterownika
bartos napisał/a:

Z góry dziękuję za odpowiedź!

Nie ma sprawy ;-)
Fiesta Mk4 1,3 Endura

bartos
[Usunięty]

Wysłany: 11 Wrz 2005, 02:12   

To może podpowiesz jak są połączone siłowniki? I jak ewentualnie połączyć to z centralką alarmową? Czy jest wymagany dodatkowy moduł zamka centralnego (moduł alarmu nie posiada takiej funkcji wbudowanej ale można dokupić moduł)?

Mam wersję 3d i byłem zmuszony wymienić mechanizm zamka od strony kierowcy, a udało mi się dostać lewą i prawą stronę z wersji z zamkiem centralnym.

JoeMix 

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wysłany: 11 Wrz 2005, 08:41   

Poszukaj sobie - na forum już bło opisywane jak podpiąc centralny forda to alarm...

bartos
[Usunięty]

Wysłany: 16 Wrz 2005, 09:57   

Czy ktos z Was posiada schemat połączenia oryginalnych siłowników? Z góry dziękuję za odpowiedź!

Garfield
[Usunięty]

Wysłany: 16 Wrz 2005, 12:46   

a mi sie wydaje ze jest moduł sterujacy! siłwniki sa standardowe tylko musza byc przeystosowane do forda i nie pod wzgledem elektrycznym a mechanicznym! moduł jest na 90% ale gdzie jest zlokalizowany to nie wiem! centralka alarmu moge go spokojnie zastapic plus dodatkowo musisz zrocic sobie modul przekaznikowy czyli dwa przekazniki połaczone ze sobą i bedzie śmigac!
zapraszam na strone Mera błonie
tam dostaniesz siloniki dedykowane do fiesty natomiast centralke plus przekazniki musisz sobie sam kupic!

bartos
[Usunięty]

Wysłany: 16 Wrz 2005, 17:10   

Dzięki za odpowiedź ale chyba się nie rozumiemy :)

Posiadam już ZAMONTOWANE ORYGINALNE zamki z siłownikami (wykręcone uprzednio z innej fiesty) i wyprowadzone wiązki kabli (po 4 z każdej ze stron - wersja 3d). Pytanie brzmi: jak to podłączyć? Wiele osób twierdzi, że NIE MA fabrycznej centralki do zamka, a kilka osób twierdzi, że taka centralka istnieje (niestety te osoby nie wiedzą gdzie).

jackrzec 
Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk7`12
Silnik: 1.25Duratec/82KM
Imię: Jacek
Wysłany: 16 Wrz 2005, 17:26   

niewiem jak mk4, ale ludzie też szukaja centralki od zamka w mk3, a jej tam poprostu niema! Mam dwie książki do mk3 - jedną polska, a jedną angielska, i na żadnym schemacie niema takiej centralki. Mowa oczywiście o mk3, ale niektórzy i tak na chama jej szukają!
Profil Facebook

Minio 

Wysłany: 16 Wrz 2005, 17:50   

No dobra!
Nie chce mi się tego pisać kolejny raz, ale napiszę.
Orginalne siłowniki do samochodów m-ki Ford nie potrzebują sterownika.
Sterowanie pozostałymi siłownikami umożliwia konstrukcja tychże siłowników. Jeśli masz orginalne siłowniki do Fiesty, muszą z niego wystawać cztery przewody. Dwa z nich będą zasilające, na jeden z nich stale podana jest masa, na drugi stale podane napięcie 12Volt. Kolorów nie pamiętam, masowy może być brązowy, a zasilający czerwony lub czerwony z żółtym paskiem. Następne dwa przewody to przewody sterujące, żółty z paskiem czarnym lub niebieskim oraz biały z paskiem fioletowym lub zielonym. Siłowniki łączysz ze sobą "kolorami", czyli jeśli masz siłownki z tego samego egzemplarza auta, to biały z białym, żółty z żółtym, itd. Możesz sobie połączyć w domu na stole oba siłowniki w celu sprawdzenia. Podłączenie centralnego zamka pod centralkę alarmu wymaga zastosowania dodatkowo dwóch przekaźników, celu zamiany polaryzacji sygnału sterującego, ponieważ z centralki wychodzi "minus" do sterowania zamkiem. Zamykanie i otwieranie realizuje przez podanie "plusa" na przemiennie na przewody sterujące.

No, myślę że w miarę jasno przedstawiłem sprawę fabrycznego zamka w Fieście.
Jeśli chodzi o siłowniki produkcji Mera Błonie, fajne były. Były, bo ten zakład jest już chyba w likwidacji, szkoda, naprawdę przyzwoite zestawy produkowali tam. Zakładanie takiego dedykowanego zestawu pod konkretne auto, to była bajka. Dzieciak z podstawówki mógł założyć centralny zamek.

Gdyby jakieś pytania, to wal na priv.
Fiesta Mk4 1,3 Endura

bartos
[Usunięty]

Wysłany: 16 Wrz 2005, 17:52   

Może mógłbyś sprawdzić na schemacie elektrycznym w Twojej książce jak wygląda połączenie tych siłowników.

Minio 

Wysłany: 16 Wrz 2005, 17:58   

bartos napisał/a:
.....jak wygląda połączenie tych siłowników.

No przecież napisałem to powyżej: kolor w kolor.
Fiesta Mk4 1,3 Endura

jackrzec 
Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk7`12
Silnik: 1.25Duratec/82KM
Imię: Jacek
Wysłany: 16 Wrz 2005, 18:05   

Jak wrócę z pracy, to przerysuje i napisze. A zresztą zrób tak jak pisał kolega minio
Profil Facebook

JoeMix 

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wysłany: 16 Wrz 2005, 18:07   

Nie ma centralki.... zwykłe siłowniki które współpracują z centralką mają po 2 przewody i ten w drzwaich ma tych przewodów 5... a fordowskie siłowniki chodza bez centralki i wszystkie mają po 4 przewody... prawdopodobnie trzeba wszystkie kolory połączyć razem, a pod czerwony dac 12V a pod czarny mase... ale nie jestem pewny - trzeba by zmierzyc...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi