Przesunięty przez: szynszyl 1 Lis 2008, 20:18 |
Zamek centralny FORD'a... MK4 |
Autor |
Wiadomość |
bartos [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Wrz 2005, 17:41 Zamek centralny FORD'a... MK4
|
|
|
Witam!
Czy ktoś z Was posiada fiestę MK4 najlepiej rocznik 97 z ORYGINALNYM centralnym zamkiem? Jeśli tak to moje pytanie jest następujące. Czy w tych modelach był zewnętrzny (nie w siłowniku) moduł zamka centralnego? Jeśli tak to gdzie dokładnie jest zlokalizowany? Czy ma ktoś do odsprzedania taki moduł?
Z góry dziękuję za odpowiedź! |
|
|
|
 |
Minio
Model: Ford Fiesta Mk4`97
Wersja: Classic
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 10 Wrz 2005, 23:17 Re: Zamek centralny FORD'a... MK4
|
|
|
bartos napisał/a: | Witam!
Czy ktoś z Was posiada fiestę MK4 najlepiej rocznik 97 z ORYGINALNYM centralnym zamkiem? |
Tak, ja mam taką Fiestę ;-)
bartos napisał/a: |
Jeśli tak to moje pytanie jest następujące. Czy w tych modelach był zewnętrzny (nie w siłowniku) moduł zamka centralnego? Jeśli tak to gdzie dokładnie jest zlokalizowany? Czy ma ktoś do odsprzedania taki moduł? |
Nigdy takiego nie było i nie ma.
Siłowniki mają specjalną kostrukcję i nie potrzeba do nich modułu sterownika
bartos napisał/a: |
Z góry dziękuję za odpowiedź! |
Nie ma sprawy ;-) |
_________________ Kiedyś:
Fiesta XR2 Mk2 1,6 na gaźniku
obecnie:
Fiesta Mk4 1,3 Endura |
|
|
|
 |
bartos [Usunięty]
|
Wysłany: 11 Wrz 2005, 02:12
|
|
|
To może podpowiesz jak są połączone siłowniki? I jak ewentualnie połączyć to z centralką alarmową? Czy jest wymagany dodatkowy moduł zamka centralnego (moduł alarmu nie posiada takiej funkcji wbudowanej ale można dokupić moduł)?
Mam wersję 3d i byłem zmuszony wymienić mechanizm zamka od strony kierowcy, a udało mi się dostać lewą i prawą stronę z wersji z zamkiem centralnym. |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 11 Wrz 2005, 08:41
|
|
|
Poszukaj sobie - na forum już bło opisywane jak podpiąc centralny forda to alarm... |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
bartos [Usunięty]
|
Wysłany: 16 Wrz 2005, 09:57
|
|
|
Czy ktos z Was posiada schemat połączenia oryginalnych siłowników? Z góry dziękuję za odpowiedź! |
|
|
|
 |
Garfield [Usunięty]
|
Wysłany: 16 Wrz 2005, 12:46
|
|
|
a mi sie wydaje ze jest moduł sterujacy! siłwniki sa standardowe tylko musza byc przeystosowane do forda i nie pod wzgledem elektrycznym a mechanicznym! moduł jest na 90% ale gdzie jest zlokalizowany to nie wiem! centralka alarmu moge go spokojnie zastapic plus dodatkowo musisz zrocic sobie modul przekaznikowy czyli dwa przekazniki połaczone ze sobą i bedzie śmigac!
zapraszam na strone Mera błonie
tam dostaniesz siloniki dedykowane do fiesty natomiast centralke plus przekazniki musisz sobie sam kupic! |
|
|
|
 |
bartos [Usunięty]
|
Wysłany: 16 Wrz 2005, 17:10
|
|
|
Dzięki za odpowiedź ale chyba się nie rozumiemy
Posiadam już ZAMONTOWANE ORYGINALNE zamki z siłownikami (wykręcone uprzednio z innej fiesty) i wyprowadzone wiązki kabli (po 4 z każdej ze stron - wersja 3d). Pytanie brzmi: jak to podłączyć? Wiele osób twierdzi, że NIE MA fabrycznej centralki do zamka, a kilka osób twierdzi, że taka centralka istnieje (niestety te osoby nie wiedzą gdzie). |
|
|
|
 |
jackrzec
Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk7`12
Silnik: 1.25Duratec/82KM
Imię: Jacek
Wiek: 51 Dołączył: 30 Cze 2005 Posty: 2573 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 16 Wrz 2005, 17:26
|
|
|
niewiem jak mk4, ale ludzie też szukaja centralki od zamka w mk3, a jej tam poprostu niema! Mam dwie książki do mk3 - jedną polska, a jedną angielska, i na żadnym schemacie niema takiej centralki. Mowa oczywiście o mk3, ale niektórzy i tak na chama jej szukają! |
|
|
|
 |
Minio
|
Wysłany: 16 Wrz 2005, 17:50
|
|
|
No dobra!
Nie chce mi się tego pisać kolejny raz, ale napiszę.
Orginalne siłowniki do samochodów m-ki Ford nie potrzebują sterownika.
Sterowanie pozostałymi siłownikami umożliwia konstrukcja tychże siłowników. Jeśli masz orginalne siłowniki do Fiesty, muszą z niego wystawać cztery przewody. Dwa z nich będą zasilające, na jeden z nich stale podana jest masa, na drugi stale podane napięcie 12Volt. Kolorów nie pamiętam, masowy może być brązowy, a zasilający czerwony lub czerwony z żółtym paskiem. Następne dwa przewody to przewody sterujące, żółty z paskiem czarnym lub niebieskim oraz biały z paskiem fioletowym lub zielonym. Siłowniki łączysz ze sobą "kolorami", czyli jeśli masz siłownki z tego samego egzemplarza auta, to biały z białym, żółty z żółtym, itd. Możesz sobie połączyć w domu na stole oba siłowniki w celu sprawdzenia. Podłączenie centralnego zamka pod centralkę alarmu wymaga zastosowania dodatkowo dwóch przekaźników, celu zamiany polaryzacji sygnału sterującego, ponieważ z centralki wychodzi "minus" do sterowania zamkiem. Zamykanie i otwieranie realizuje przez podanie "plusa" na przemiennie na przewody sterujące.
No, myślę że w miarę jasno przedstawiłem sprawę fabrycznego zamka w Fieście.
Jeśli chodzi o siłowniki produkcji Mera Błonie, fajne były. Były, bo ten zakład jest już chyba w likwidacji, szkoda, naprawdę przyzwoite zestawy produkowali tam. Zakładanie takiego dedykowanego zestawu pod konkretne auto, to była bajka. Dzieciak z podstawówki mógł założyć centralny zamek.
Gdyby jakieś pytania, to wal na priv. |
obecnie:
Fiesta Mk4 1,3 Endura |
|
|
|
 |
bartos [Usunięty]
|
Wysłany: 16 Wrz 2005, 17:52
|
|
|
Może mógłbyś sprawdzić na schemacie elektrycznym w Twojej książce jak wygląda połączenie tych siłowników. |
|
|
|
 |
Minio
|
Wysłany: 16 Wrz 2005, 17:58
|
|
|
bartos napisał/a: | .....jak wygląda połączenie tych siłowników. |
No przecież napisałem to powyżej: kolor w kolor. |
obecnie:
Fiesta Mk4 1,3 Endura |
|
|
|
 |
jackrzec
Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk7`12
Silnik: 1.25Duratec/82KM
Imię: Jacek
Wiek: 51 Dołączył: 30 Cze 2005 Posty: 2573 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 16 Wrz 2005, 18:05
|
|
|
Jak wrócę z pracy, to przerysuje i napisze. A zresztą zrób tak jak pisał kolega minio |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 16 Wrz 2005, 18:07
|
|
|
Nie ma centralki.... zwykłe siłowniki które współpracują z centralką mają po 2 przewody i ten w drzwaich ma tych przewodów 5... a fordowskie siłowniki chodza bez centralki i wszystkie mają po 4 przewody... prawdopodobnie trzeba wszystkie kolory połączyć razem, a pod czerwony dac 12V a pod czarny mase... ale nie jestem pewny - trzeba by zmierzyc... |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
|