Fiesta Klub Polska

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

[MK3] LED zamiast P21W
Autor Wiadomość
dr_Henio 

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: S
Silnik: 1.4/73KM
Wysłany: 18 Maj 2009, 09:04   [MK3] LED zamiast P21W

Czy ktoś już podmieniał te żarówki? Czy są widoczne, wyraźniejsze w dzien jako swiatła dzienne od standardowych?

Odsuwany szyberdach od eskorta w fieście

Miły 

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: 2.0/16V
Wysłany: 18 Maj 2009, 09:10   

tak... ktoś podmieniał... nie pamiętam kto... ale mówił, że są do dupy, prawie nic nie widać... a jak podmienisz kierunki to ci wysiądą przekaźniki...

Jest Opel Vectra B 2.0 16V "Czerwona Viki"

Kacper
[Usunięty]

Wysłany: 18 Maj 2009, 10:25   

Miły napisał/a:
tak... ktoś podmieniał... nie pamiętam kto... ale mówił, że są do dupy, prawie nic nie widać... a jak podmienisz kierunki to ci wysiądą przekaźniki...

przekaznikom sie nic nie stanie, zwiekszy sie drastycznie czestotliwosc mrugania - tak jakby jedna żarówka była spalona, ale przekźniki będą sprawne

Miły 

Wysłany: 18 Maj 2009, 11:21   

Kacper, kumpel założył... jak włączył jeden kierunek to non stop świecił + stop (pedał nie był naciśnięty) a jak drugi to mu przeciwmgielne miało...

Kacper
[Usunięty]

Wysłany: 18 Maj 2009, 11:41   

Miły napisał/a:
Kacper, kumpel założył... jak włączył jeden kierunek to non stop świecił + stop (pedał nie był naciśnięty) a jak drugi to mu przeciwmgielne miało...

nie żeby, ale stop i przeciwmgielne nie mają nic wspólnego z migaczami - no, może wspólną mase w lampie, ale tu takie cuda nie mają prawa się dziać - ma coś nie tak z instalacją. To nie jest nowe auto żeby była szyna CAN i cuda na patyku...
Tutaj jak wsadzisz taką ledo-żarówke i zmienisz sobie elementy w przekaźniku drogą doświadczalno-eksperymentalną i dobierzesz odpowiednią częstotliwość mrugania to będzie chodzić bez zastrzeżenia.

Miły 

Wysłany: 18 Maj 2009, 11:49   

ja tylko mówię co sie działo... instalacja jest ok,bo na zwykłych żarówkach jest dobrze...
róbcie co chcecie...

Kacper
[Usunięty]

Wysłany: 18 Maj 2009, 13:24   

spoko, przecież nie mam powodów żeby Ci nie wierzyć, że tak było - spytam jeszcze - czy Twój kumpel założył to do fiesty ?

szogoon 

Silnik: 1.25i/75KM
Imię: Przemek
Wysłany: 18 Maj 2009, 14:13   

jakie to mają być dokładnie żarówki ? kierunki ? postój/stop ? wsteczny ?

ja kupiłem postój/STOP oraz kierunki

kierunki zamiast świecić po całej lampie to świeciły punktowo, a postój/STOP były lekko za słabe... więc nie ryzykowałem, leżą te ledy :)

jak chcesz to Ci je dam za dyszke ;]

a co do przerywania to mi nie przerywało częściej

Kacper
[Usunięty]

Wysłany: 18 Maj 2009, 19:27   

skoro nie przerywało, to widocznie byly dopasowane do zwykłych przekaźników - jakbys podłączył normalnie diody to by przyspieszyło :)
Co do widoczności takich diód - niestety takie są realia... jeszcze o ile lampa to jakiś lexus, czy coś z przezroczystym szkłem to je jakoś widać, np widziałem bmw 7 z clearami z tyłu i kierunkowskaz był widoczny, to w przypadku zwykłych lamp to się poprostu nie sprawdza.

dr_Henio 

Silnik: 1.4/73KM
Wysłany: 18 Maj 2009, 22:06   

OK dzieki za rady i wybicie z glowy tych zaróweczek.

A miałem zamiar zastosować je do dziennych przód i postój/stop tył

Odsuwany szyberdach od eskorta w fieście

szogoon 

Wysłany: 18 Maj 2009, 22:12   

dr_Henio napisał/a:
do dziennych przód
what ?

Miły 

Wysłany: 18 Maj 2009, 22:43   

chyba do postojowych... możesz zastosować ale fluxy bo to będzie ładnie widać... jednak jeśli się trafi upierdliwy policjant, to ci może dowód zatrzymać (diody nie mają homologacji)

Puff 
Forumowy Maruda

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wysłany: 19 Maj 2009, 23:39   

Z własnego doświadczenia:

Wsadzanie żarówek w migacze nie ma sensu - trzeba wymieniać przekaźnik (50-100 zł), albo (jeśli się da) przerabiać go (zmienić jeden z rezystorów w środku - precyzyjna lutownica to podstawa)

Co więcej - te żarówko-ledy, które są sprzedawane na Allegro się nie nadają (świecą słabiej niż żarówki)

Poza tym - o ile z przodu świecą w miarę ok, to boczne kierunki sprawiają wrażenie, jakby świeciły na zielono.
I świecą punktowo, co wygląda - uwierz - ohydnie.

Gdy wymienisz postojówki, to będzie to wyglądało atrakcyjniej, ale upierdliwy (czy porządny - jak zwał, tak zwał) facet ze stacji diagnostycznej ci przeglądu nie podbije.

Ważny jest jeszcze jeden aspekt - jeśli podmienisz sobie żarówki ze świateł stopu, a ktoś Ci zrobi z dupy garaż i będzie miał olej w głowie, to będzie Twoja wina. Powie, że miałeś niehomologowane oświetlenie, "dupiato" świeciło i on tego nie zauważył.

Generalnie "opłaca się" jedynie wymieniać postojówki, bo efekt jest całkiem ładny (chociaż moim zdaniem nie tak dobry, jak od mk5 w górę, gdzie masz gładkie szkło reflektora), a w razie ewentualnej kolizji światła postojowe mają marginalne znaczenie.

Wierny osiołek pochłania jedynie ;-))
:devil:

Yankes 

Silnik: 1.4i/71KM
Wysłany: 20 Maj 2009, 12:31   

Ja mam zamontowane zamiast zwyklych postojowek zarowki czteroledowe i bardzo ladnie to swieci podkresle ze kolor jest bialy zadne tam tuningowe niebieskie czy inne

.:brazylia:.
[Usunięty]

Wysłany: 24 Maj 2009, 12:15   

a Ja w mojej [mk4] założyłem taką listwę SMD do klosza i używam jako świateł dziennych. Postojówki też mam zmienione na mocne diody SMD o mocy 1W które dopełniają światło. W dzień jest to widoczne nawet przy mocnym świetle. Policja raz się mnie o to zapytała ale powiedziałem, że w audi mają identyczne i sie odczepili.

szogoon 

Wysłany: 24 Maj 2009, 12:19   

omg! Ty to zamontowałeś ? :/

następnym razem policja Cie zatrzyma i zapyta o homologację... i co im wtedy powiesz/pokarzesz ?

arecki 
Człowiek Whisky

Silnik: 1.6i16V/100KM
Wysłany: 24 Maj 2009, 12:31   

tylko że audi ma homologacje na to :-)

.:brazylia:. napisał/a:
że w audi mają identyczne

:-)

Była Fiesta jest Focus

.:brazylia:.
[Usunięty]

Wysłany: 24 Maj 2009, 12:33   

powiem, ze kupiłem to na allegro i tam było opisane jako światła do jazdy dziennej. I zastosowałem tak jak było opisane. Po drugie przykład z nowymi audi też jest dobry :) to jest ta sama technologia z tymi samymi diodami :) poza tym to nie razi i nie przeszkadza wiec problemu nie widzę i Ci panowie policjanci też nie widzieli ostatnio :)

a jak już mi nie dadzą na tym jeździć to mam na to sposób. wystarczy tą listwe skierować do środka klosza, powoduje to odbicie światła od refleksów i efekt jest podobny tylko że widać jakby żarówki H7 świeciły :P i żeby dostrzec ze to listwa to trzeba by było rozebrać klosz :)
Póki co jeżdze tak i jest dobrze

awilk 

Model: Ford Fiesta Mk5`01
Wysłany: 24 Maj 2009, 13:07   

.:brazylia:., gwarantuje ci że jak trafisz na bardziej rozgarniętych policjantów to poleci ci dowód na dzień dobry i wyślą na przegląd. Aż dziwne że ci już tego nie zrobili - mieli cie na widelcu i statystyki by sobie poprawili :-P Nie dość że oświetlenie bez homologacji to jeszcze i częściowo przysłaniające lampę przez co też mogą ci powiedzieć że homologacja nieważna bo wprowadziłeś zmiany.

Puff 
Forumowy Maruda

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wysłany: 24 Maj 2009, 13:42   

.:brazylia:. - gratuluję pomysłu i odwagi - do czasu porządnej kontroli lub przeglądu technicznego :)

Wierny osiołek pochłania jedynie ;-))
:devil:

Odpowiedz do tematu