|
[MK6] zagrzany silnik |
Autor |
Wiadomość |
shinto_84
Model: Ford Fiesta Mk6`02
Wersja: Inna
Silnik: 1.4TDCi/68KM
|
Wysłany: 21 Wrz 2009, 23:14 [MK6] zagrzany silnik
|
|
|
Witam
Wróciłem z kina, niespełna 6 km i silnik się zagrzał. Wskaźnik temperatury płynu chłodzącego silnik zapalił się na czerwono, wskaźnik temperatury skoczył na max. Zgasiłem silnik, po odpaleniu pokazało jakby silnik był zimny, chwilę później wskazówka zaczęła skakać temp. niska-wysoka. Zgasiłem go, podniosłem maskę, silnik gorący, Zbiornik płynu chłodzącego silnik cały gorący, ale płynu nie ubyło-stan w normie.Na liczniku mam prawie 98000 km, w weekend zrobiłem 800 km i wszystko grało. Gdzie szukać usterki?
dzięki za wskazówki,
pozdrawiam |
|
|
|
 |
MARIUSZ.B

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Sport
Silnik: 1.6i16V/100KM
Wiek: 46 Dołączył: 02 Lut 2005 Posty: 1961 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 21 Wrz 2009, 23:56
|
|
|
W takich przypadkach jak ten ratujesz się włączeniem ogrzewania. Jutro się przejdź normalnie, (najlepiej z włączonym ogrzewaniem). Gdy będzie się coś dziwnego działo zatrzymaj się, nie gaś silnika sprawdź czy chłodnica jest cała gorąca czy węże do chłodnicy i od ogrzewania są gorące. To samo w przypadku gdy będzie wszystko ok. Może termostat się zaciął albo układ się zapowietrzył. Sprawdź też pozom płynu gdy silnik będzie jeszcze zimny. |
_________________ PBXSERWIS centrale telefoniczne
 |
|
|
|
 |
fermiik [Usunięty]
|
Wysłany: 22 Wrz 2009, 08:48 Re: zagrzany silnik
|
|
|
Jak tak skacze temp, to do sprawdzenia przede wszystkim
czujnik temperatury płynu chłodzącego, jego wtyczka i druty do ecu.
Czujnik znajduje się pod przepływką. |
|
|
|
 |
MARIUSZ.B

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Sport
Silnik: 1.6i16V/100KM
Wiek: 46 Dołączył: 02 Lut 2005 Posty: 1961 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 22 Wrz 2009, 10:48
|
|
|
fermiik napisał/a: | Czujnik znajduje się pod przepływką. |
Nie wiem gdzie dokładnie znajduje się czujnik temperatury w silniku kolegi shinto_84, ale raczej nie pod przepływką, może masz na myśli czujnik temperatury zasysanego powietrza. Jeżeli faktycznie z samochodem jest wszystko ok a wariuje tylko sam wskaźnik na desce to można sprawdzić czujnik i kable dochodzące do niego. |
_________________ PBXSERWIS centrale telefoniczne
 |
|
|
|
 |
shinto_84
Model: Ford Fiesta Mk6`02
Wersja: Inna
Silnik: 1.4TDCi/68KM
|
Wysłany: 22 Wrz 2009, 17:42
|
|
|
witam
sprawdziłem czujnik i kable, przejechałem całe 3miasto z ogrzewaniem i bez, wszysko wydaje sie ok.
dziekuje za rady, zobaczymy jak będzie sie zachowywał samochód przy dłuższej trasie
pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|