[mk5] gaz działa z opóźnieniem |
Autor |
Wiadomość |
JohnyMo
Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.25i/75KM
|
Wysłany: 28 Sie 2009, 22:04 [mk5] gaz działa z opóźnieniem
|
|
|
Niedawno zamieniłem moją wysłużoną mk3kę na nowszą Fiestkę rocznik 2000 1,25 zetec
To co mnie w niej wkurza to to że silnik reaguje z ok 1 sekundowym opóźnieniem na wciśnięcie pedału gazu. Podam przykład: wrzucam jedynke puszczam sprzęgło, auto zaczyna sobie powolutku jechać teraz jak wcisnę gaz to przez pierwsze jakieś 600ms nic się nie dzieje po czym silnik przygasa na chwilkę (czuć szarpnięcie spowodowane hamowaniem) po to żeby zaraz wyrwać do przodu. Upierdliwe to jest trochę... Czy to jest jakaś usterka czy może te silniki tak po prostu mają? |
|
|
|
 |
bukolek
Model: Ford Fiesta Mk4`97
Wersja: Ghia
Imię: Przemek
Wiek: 41 Dołączył: 15 Maj 2008 Posty: 173 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 28 Sie 2009, 22:10
|
|
|
to jest usterka i od dluzszego czasu szukam na nia odpowiedz. |
|
|
|
 |
nightmoon90
Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: L
Silnik: 1.1/55KM
|
Wysłany: 30 Sie 2009, 13:11
|
|
|
Mam identyczny problem, u mnie z kolei przy każdym biegu począwszy od 1 skończywszy na 5 jak je wrzucam się tak dzieje po prostu jak przestaje cisnąć pedał gazu a potem go znów wduszam reaguje z lekkim opóźnieniem myślałem, że to filtr powietrza ale ostatnio wymieniłem i to nie to.
Wygląda to tak jak by powietrza zbyt dużo brał na początku i się najzwyczajniej zapowietrzał...
Gdybyś znalazł odp. na ten problem daj znać bukolek co było u Ciebie nie tak |
|
|
|
 |
bukolek
Model: Ford Fiesta Mk4`97
Wersja: Ghia
Imię: Przemek
Wiek: 41 Dołączył: 15 Maj 2008 Posty: 173 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 30 Sie 2009, 15:35
|
|
|
Caly czas szukam odpowiedzi. Mi ta usterka na cieplym silniku ustepuje. Jedynie na zimnym gaz dziala z opoznieniem, do tego spadaja obroty. Aktulanie wyczyscilem krokowca i przeplywomierz. Krokowca prewencyjnie, bo raczej zwiazku z tym problemem nie ma. Natomiast po wyczyszczeniu przeplywomierza troche sie polepszylo. W ogole silnik zaczal lepiej chodzic, ale problemu calkowicie to nie wyeliminowalo. Bylem na badaniu kompa i wyszedl blad sondy lambda. Moze byc jeszcze cpp lub inny czujnik. |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.