Fiesta Klub Polska

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

[MK3] Słabo się wkręca na obroty
Autor Wiadomość
Pinki 

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: CL
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Paweł
Wysłany: 20 Cze 2009, 16:18   [MK3] Słabo się wkręca na obroty

Witam proszę się nie denerwować że po raz kolejny powstaje podobny temat jednak korzystałem wcześniej z opcji "szukaj" i wykonałem wszystko co tam było napisane tzn:
- wymieniłem kable WN,
- wymieniłem filtr powietrza,
- wymieniłem filtr paliwa,
- wyregulowałem luzy zaworowe,
- ojej też wymieniony.
- czujnik położenia przepustnicy sprawdzony i w porządku,
- silniczek krokowy wyczyszczony i w porządku,
- czujnik temp powietrza czyściutki i w porządku.
- kilkukrotny reset komputera dostrojenie i jazda 10 km i nadal to samo

Opis problemu
pomimo powyższych czynności fiest przy ruszaniu ze skrzyżowania dusi się ( w pierwszym momencie) po czym rozpędza się ładnie i przyśpiesza dalej, muli ją mimo iż nie ruszam mega dynamicznie. O piszczeniu oponami nie ma mowy bo się nie da. Zastanawiam się czy to może być wina układu zapłonowego który składa się z 2 elementów sterownika (tak mi się zdaje) a obok niego znajduje się czujnik podciśnienia. Zrobiłem eksperyment i zatkałem rurkę idącą do tego czujnika. okazało się że fiesta bardzo ładnie się wkręca na obroty i ładnie przyśpiesza ale strasznie nierówno chodzi i chyba niedobrze spala bo puszcza chmurkę z rury.

Pytania
- Czy to może być wina tego czujnika czy może tego sterownika??
- Posiadam sterownik ECS ale różni się od tego bo zapewne on ma w sobie czujnik podciśnienia bo do niego się podłącza rurkę. Czy taki sterownik da się podłaczyć zamiast tcyh dwuch elementów które ja mam jak tak to mamoe ktoś schemat jak to zrobić??
- Co to za element znajdujący się pod filtrem powietrza
http://www.allegro.pl/ite...1_1991_rok.html
czy on też może dawać w d...

Proszę o pomoc

matpio 

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: CLX
Wysłany: 20 Cze 2009, 18:16   

A sprawdzałeś sondę lambda?

U mnie jest taki sam problem jak u Ciebie. Kiedyś było tak, że jak na wolnych obrotach wdusiłem gaz do dechy to momentalnie wchodził na max obroty, a od niedawna mam tak że jak mu depnę na wolnych obrotach to się sekundę zastanowi (jak by się dusił) i później wchodzi na obroty, ale wolniej niż poprzednio. Teraz bardziej muli podczas jazdy i ogólnie gorzej sie nim jeździ.

U mnie jest chyba walnięta sonda lambda, bo jak ją odłączę to nie ma żadnej różnicy w pracy silnika.

bidżej 

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Bartek
Wysłany: 20 Cze 2009, 19:03   

Pinki, moduł ESC służy do sterowania silnikiem gaźnikowym, nie da rady go po prostu podpiąć zamiast EEC-IV.

to co na aukcji to nie jest czujnik podciśnienia :yyy: to są wężyki podciśnieniowe od odmy i raczej nie mają one większego znaczenia przy Twoim problemie.

Skoro odpięcie MAPa pomogło, tzn. że wiesz gdzie jest przyczyna. na początek sprawdź, czy wężyk od MAPa nie jest nigdzie załamany/zgnieciony (szczególnie w spince która łączy go bodajże z linką prędkościomierza). Jeśli jest ok, to prawdopodobnie czeka Cię wymiana. na allegro coś takiego kosztuje kilkadziesiąt pln... tylko w razie czego spisz sobie numer ze swojego i kup taki sam.

Pinki 

Wysłany: 21 Cze 2009, 14:52   

Nowy MAP kosztyje 280 zł ;/ wiec kiszka co do sondy lamba to jest jakaś metoda którą mogę ją zdiagnozować??
matpio to prawdopodobnie mam to samo co Ty tylko pytanie czy to wina sony po odpięciu której nadal objawy nie ustępują czy moze MAPa ??

matpio 

Wysłany: 21 Cze 2009, 15:06   

Może spróbuj podpiąć się pod złącze diagnostyczne i odczytaj kody błędów.

Ja w tym tygodniu zrobię taki tester i będę się bawił w diagnostę :D

Jakby co to mam ciekawą stronę o testerze, kodach błędów itp. ale nie wiem czy mogę tu podać. Jak co to odezwij się na PW to Ci prześlę.

bidżej 

Wysłany: 21 Cze 2009, 15:41   

www.fiesta.abla.piwko.pl :yyy:

Pinki 

Wysłany: 21 Cze 2009, 15:53   

dzięki :)

matpio 

Wysłany: 23 Cze 2009, 15:52   

Ja dzisiaj zauważyłem u siebie jeszcze jeden objaw. Jadę do centrum spokojnie na 4 biegu 60 km/h i chcę nagle przyspieszyć. Wduszam gaz do dechy a auto przez chwile jakby się dusiło, a po sekundzie (no może dwóch) dopiero zaczyna iść i to zupełnie bez rewelacji (1,1 jest w stanie lepiej iść).

Wracam do domu i znowu spokojnie na 4 około 60 km/h i wduszam gaz do połowy (tak na oko) i co? :yyy: zbiera się lepiej niż poprzednio przy pełnym gazie. Z ciekawości wdusiłem gaz do dechy i czuć było, że zamuliło go trochę. Znowu jak by się zalał, dusił albo coś.

Ktoś z was też miał takie przygody?

edit: przed chwią miałem troche czasu i sprawdziłem krokowca, cpp i wszystko ładnie pracuje. Zrobiłem to samo co Pinki. Odłączyłem wężyk od czujnika podciśnienia i zastałem takie objawy: na wolnych obrotach silnik pracuje jakby na 3 gary a może nawet na 2 (kiedyś padła świeca i palił na 3 gary i aż tak nie trzepało nim). Jak dodałem mu gazu do dechy to od razu zareagował. Wszedł na obroty jak głupi. Jechałem nim. Puszczał takiego siwego dymka z rury, ale szedł lepiej niż przedtem. Mam objawy dokładnie takie same jak Pinki.

Hmmmm co mu dolega?

Staszku 

Model: Ford Fiesta Mk3`96
Wersja: S
Silnik: 1.3i/60KM
Wysłany: 24 Cze 2009, 12:54   

miałem ostatnio podobny problem - czasem przyśpieszał bez problemu, innym razem nie wkręcał się na obroty, mulił i hałasował. Wymieniłem klocki hamulcowe i pomogło :rotfl: skończyły się i nie chciały zwolnić zacisku (choć trzymały bardzo słabo).
pzdr

matpio 

Wysłany: 27 Cze 2009, 18:02   

Ale u nas dławi się silnik nawet na luzie... a to raczej nie ma nic wspólnego z klockami hamulcowymi...

Ciekawe czy autor tematu rozwiązał problem ;/ U mnie jest coraz gorzej... Nawet jak wduszę lekko gaz to silnik się dławi, a niedawno jak wdusiłem do połowy to ładnie się wkręcał...

Pinki 

Wysłany: 9 Lip 2009, 22:03   

Witam nie mam dobrych wiadomości bo już się poddaje. Jest lepiej ale ciągle nie jest to to co było kiedyś. Oto co zrobiłem:
- wyczyściłem czujnik położenia wału
- odpiąłem odmę i zatkałem wlot z odmy do filtra powietrza (silnik strasznie kopci z odmy więc stwierdziłem że to na pewno nie poprawia spalania. Uwaga tu należy pamiętać żeby nie zatykać wężyka od korka od oleju bo gazy z silnika muszą ulatywać najlepiej założyć długą rurkę schodzącą do podwozia żeby nie śmierdziało w samochodzie )
- zablokowałem klapkę wlotu powietrza do filtra (zawsze otwarta)
- wymieniłem sondę lambda ale na używkę
- zakupiłem MAP sensora używkę.
- "zrobiłem czytnik kodów" serwisowych po sprawdzeniu na postoju (według instrukcji bidżej'a) i w czasie pracy. jedyny kod błędu jaki znalazłem to 73 który oznacza bodajże filtr z aktywnym węglem czy coś takiego ale to ponoć nie ma nic do rzeczy. żadnych innych kodów błędów. Po wszystkim reset komputera i nie wielka zmiana na plus (zależy też od dnia). Wnioski: stwierdzam że silnik jest w takim stanie że widać tak musi już chodzić bo nie sądzę żeby rozrząd się przestawił na łańcuszku :p. Najgłupsze w tym wszystkim jest to że jakby się dało ręcznie przestawić zapłon to fiesta by śmigała jak złoto jestem niemal pewien. Co do tego że wina może leżeć w hamulcach to u mnie na pewno nie bo jak już kolega matpio wspomniał nawet na postoju się dławi. Pozdrawiam.

P.S. Jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to proszę pisać posprawdzam

bidżej 

Wysłany: 9 Lip 2009, 22:20   

a w jakim stanie wydech masz? :fox:

Pinki 

Wysłany: 9 Lip 2009, 22:43   

Szacun o tym nie pomyślałem :P Dobre :D . Końcowy był wymieniany jakiś rok temu ale to co jest przed nim to wieka zagadka. Dzięki za podpowiedź, sprawdzę.

Pinki 

Wysłany: 10 Lip 2009, 19:52   

wydech sprawdzony był i jest drożny

matpio 

Wysłany: 16 Lip 2009, 14:11   

Ja w najbliższym czasie wyreguluję luz na zaworach i zobaczymy czy to coś da. W sumie to mam juz auto ponad rok i jeszcze nie regulowałem zaworów... Może to bedzie to...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi