[MK3] - Gaśnie podczas jazdy i wszystkie kontrolki |
Autor |
Wiadomość |
sztuka
Model: Ford Fiesta Mk4`96
Wersja: Ghia
Silnik: 1.25i/75KM
|
Wysłany: 14 Paź 2011, 20:52 [MK3] - Gaśnie podczas jazdy i wszystkie kontrolki
|
|
|
Witam wszystkich:)
Mój problem polega na tym, że podczas jazdy na LPG (myślę że na benzynie też by tak było) silnik gaśnie.Jadę normalnie pedał wciśnięty i nagle silnik gaśnie i wszystkie kontrolki. Po zjechaniu na pobocze i próbie odpalenia na nowo silnik uruchamia się(raz za pierwszym razem a nieraz parę razy muszę pokręcić). Dzisiaj rano( całą noc stał ) chciałem uruchomić silnik ale po przekręceniu kluczyka żadna ikonka się nie zapaliła, dopiero po parokrotnym przekręceniu kluczyka ikonki się zapaliły, ale ledwo co nawet rozrusznik nie kręcił. Poszedłem do domu po zapasowy akumulator i wziąłem się do wymiany.Jak chciałem odkręcić klemę (+) to zauważyłem że jest luźna (pewnie jakiś flachowiec nie dokręcił) , jak ją docisnąłem i dokręciłem to poszedłem sprawdzić - może zakręci, ku mojemu zdziwieniu auto zaskoczyło za pierwszym razem i teraz to już zupełnie nie wiem dlaczego gaśnie - bo po objawach porannych stawiałem na akumulator.
Może ktoś będzie mógł mi odpowiedzieć czy mój problem mógł być spowodowany luźną klemą od akumulatora, a może to był tylko przypadek a usterka leży zupełnie gdzie indziej.
Proszę o pomoc |
_________________ Ford Fiesta 1.25 ZETEC '96 |
|
|
|
 |
matrix-1990

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: CL
Silnik: 1.1/50KM
Imię: Maciek
|
Wysłany: 15 Paź 2011, 08:40
|
|
|
sztuka napisał/a: | Może ktoś będzie mógł mi odpowiedzieć czy mój problem mógł być spowodowany luźną klemą od akumulatora |
jak najbardziej, mi się tak też zdarzało, bo sam nie dokręciłem mocno, tylko trochę luźno była (myślałem że śrubka będzie dobrze przewodzić), ale muszą być mocno dokręcone i nie może być takiego osadu, wtedy będzie git |
|
 |
sztuka
Model: Ford Fiesta Mk4`96
Wersja: Ghia
Silnik: 1.25i/75KM
|
Wysłany: 15 Paź 2011, 13:20
|
|
|
Witam
Dziękuję za odpowiedź. Mam nadzieję że to tylko ta klema. Po wczorajszym dokręceniu klem dzisiaj rano poszedłem do auta sprawdzić czy odpali(a w nocy był przymrozek) no i odpalił bez problemu.
Może ktoś też miał ten problem i zechce się podzielić swoim doświadczeniem.
Pozdrawiam |
_________________ Ford Fiesta 1.25 ZETEC '96 |
|
|
|
 |
jackrzec
Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk7`12
Wersja: Titanium
Silnik: 1.25Duratec/82KM
Imię: Jacek
Wiek: 51 Dołączył: 30 Cze 2005 Posty: 2573 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 16 Paź 2011, 15:40
|
|
|
Gaśnięcie auta podczas jazdy na pewno nie jest spowodowane luźną klemą, bo podczas jazdy auto nie pobiera prądu z akumulatora tylko z alternatora. Jeśli chodzi o odpalanie, to luźna klema może być. |
_________________ Mk3,5 '95 Classic 1.1i/50KM + Mk3,5 '95 Fun 1.3i/60KM,-->
Fiesta Mk4 '99 Ghia 1.25/75KM,--> Fiesta Mk7 '12 Titanium 1.25/82KM + Focus Mk3 '12 Titanium 1.6 EB/150KM |
|
|
|
 |
vegetagt
Administrator / Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk2`87
Wersja: Inna
Silnik: 2.0 16V
|
Wysłany: 16 Paź 2011, 20:53
|
|
|
jackrzec napisał/a: | , bo podczas jazdy auto nie pobiera prądu z akumulatora tylko z alternatora. |
jestes pewien, ze w mk4 tez tak jest? O ile mk2 na gazniku i kadett na wtrysku faktycznie chodzily po zdjęciu klemy, to renault thalia gasła. |
|
|
|
 |
kuba87

Model: Inne auto
Wersja: Ambiente
Silnik: Inny
Imię: Jakub
Wiek: 38 Dołączył: 06 Lis 2008 Posty: 3357 Skąd: Roskilde
|
Wysłany: 16 Paź 2011, 21:03
|
|
|
ja bym posprawdał te przewody grube od aku do masy i do rozrusznika/ alternatora |
_________________ było 5 Ikserków, i 3 fiesty.
było łałdi w automacie, funwagen
był transit mk5 long na dokładkę
jest faketaxi w dizlu
jest dokurwiator D2Callya
jest transit blaszak z windą 2.4 tdczerwoneDI |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 16 Paź 2011, 21:41
|
|
|
To że auto gaśnie po odłączeniu akumulatora nie znaczy ze pobiera z niego prąd,, NIE WOLNO odłączać klem na pracującym silniku, chyba ze ktoś chce sobie kosztów narobić. |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.