[MK3] KAbEL DOCHODZACY DO LICZNIKA |
Autor |
Wiadomość |
GIBCIO [Usunięty]
|
Wysłany: 4 Maj 2009, 16:28 [MK3] KAbEL DOCHODZACY DO LICZNIKA
|
|
|
Witam panów. Zabrałem się dzisiaj za wymianę żarówek podświetlania prędkościomierza i nadarzył się kłopot. otóż podświetlenie prędkościomierza i obrotów jest zamontowane w środku i aby do niego dostać trzeba odkręcić 2-3 śruby. chodzi o to ze nie mogę odkręcić tego bo główki śrub są zamontowane z tylu licznika a maksymalnie ile mogę odchylić licznik jest niewystarczające na to abym mógł odkręcić te śruby. Jednak największym kłopotem jest to ze do licznika dochodzi złączka z przewodami i jeden dosyć gruby kabel i teraz pytanie od czego jest ten gruby kabel i jak go do cholery odkręcić bo bawiłem się 2h i dalej nie wiem a on nie pozwala mi wyjąc licznika |
|
|
|
 |
diodalodz

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
|
Wysłany: 4 Maj 2009, 17:11
|
|
|
a czy gruby kabel nie jest przypadkiem czarny ?? BO może ci chodzi o linkę prędkościomierza . Jeśli tak to wsadź łapę za licznik i na końcu linki będzie plastikowy pierścień . po jednej stronie będzie miał perforację (odlane paski ) wciśnij go po stronie gdzie są odlane paski i wtedy się wypnie . nie wiem czy trafiłem czy nie bo mało danych |
|
|
|
 |
GIBCIO [Usunięty]
|
Wysłany: 4 Maj 2009, 17:18
|
|
|
tak czarny kabel jest od prędkościomierza dzięki bardzo kolego czyli mogę go wypiąć bez żadnych przeszkód i nic sie nie stanie?
[ Dodano: Pon Maj 04, 2009 19:16 ]
panowie czy każdy licznik z fiesty mk3 jest podświetlany? bo rzecz jest taka ze jeszcze go nie odkręciłem bo się bawiłem i w końcu kabel odpiąłem ale śruba jedna gwint ma obrobiony i muszę się zastanowić co z nią zrobić ale czy na pewno prędkościomierz a dokładnie cyfry świeca w każdym modelu licznika bo z tego co ja widzę to na czarnym tle namalowane są białe cyfry |
|
|
|
 |
Pele

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Michał
|
Wysłany: 4 Maj 2009, 22:26
|
|
|
Liczniki są podświetlane od góry.
Pozdro |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 4 Maj 2009, 22:34
|
|
|
GIBCIO napisał/a: | czyli mogę go wypiąć bez żadnych przeszkód i nic się nie stanie? | Najwyżej wybuchnie,,, ale wiesz, kto nie ryzykuje,,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
diodalodz

|
Wysłany: 5 Maj 2009, 00:47
|
|
|
śruba o ile to blachowkręt jest do odkręcenia bez problemu wystarczy unieść rzecz którą trzyma i wtedy wykręcać . |
|
|
|
 |
GIBCIO [Usunięty]
|
Wysłany: 5 Maj 2009, 06:30
|
|
|
Pele napisał/a: | Liczniki są podświetlane od góry. |
jak to od góry? nie rozumiem? w jaki sposób podświetlane są cyfry i czy w ogole w standardowym liczniku są one podświetlane? bo np. podświetlanie kontrolki hamulca ręcznego, świateł długich czy kierunkowskazów umieszczone jest tak ze od tylu się wykręca i jest żarówka i tylko takie podświetlanie jest? |
|
|
|
 |
Pele

Model: Inne auto
Silnik: Inny
Imię: Michał
|
Wysłany: 5 Maj 2009, 12:38
|
|
|
GIBCIO napisał/a: |
jak to od góry? nie rozumiem? w jaki sposób podświetlane są cyfry i czy w ogole w standardowym liczniku są one podświetlane? bo np. podświetlanie kontrolki hamulca ręcznego, świateł długich czy kierunkowskazów umieszczone jest tak ze od tylu się wykręca i jest żarówka i tylko takie podświetlanie jest? |
No z tyłu są żarówki na kontrolki, a żarówki do podświetlania zegarów są dwie od góry (bynajmniej ja takie widziałem i posiadam ) Podświetlenia cyfr od tyłu jako takiego nie ma, cały ten "kokpit" z zegarami i wskaźnikami jest podświetlany od góry, oświetlana jest cała ta przednia ścianka z zegarami.
Znaczy ja to tak widzę Jeśli się mylę to mnie poprawcie I jeśli dalej nie wiesz o co mi chodzi to Ci wieczorem zdjęcia licznika tu wrzucę
Pozdro |
|
|
|
 |
polo1976

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 5 Maj 2009, 17:57
|
|
|
Pele napisał/a: | Podświetlenia cyfr od tyłu jako takiego nie ma, cały ten "kokpit" z zegarami i wskaźnikami jest podświetlany od góry, oświetlana jest cała ta przednia ścianka z zegarami.
|
Dokładnie tak, jak ściągniesz obudowę licznika na górze zegarów znajdują się 2 żarówki w plastikowych oprawkach i to one odpowiadają za podświetlenie zegarów.
Tu masz fotkę.
 |
_________________ Zanim zrobisz - popytaj, zanim popytasz - poszukaj i pomyśl!!! |
|
|
|
 |
GIBCIO [Usunięty]
|
Wysłany: 5 Maj 2009, 18:22
|
|
|
osz kuźwa to ja czegoś takiego nie mam. od góry mam dziurę do której wchodzą kable z podświetleniem do zapalniczki ( zdjęcie do wglądu w moim temacie ''nasze auta'') to ja już rozkręcać chciałem a tu kicha.. dobrze ze mi to napisaliście na was zawsze można liczyć to w jaki sposób można zrobić w mk3 podświetlanie cyferek bo normalnie szlak mnie trafi z tym moim ''prowizorycznym'' niebieskim podświetlaniem
[ Dodano: Wto Maj 05, 2009 19:11 ]
widziałem na forum zdjęcia liczników w mk3 z podświetleniem prędkościomierza nawet w wielu kolorach. tutaj link--> Kod: | http://www.fiestaklubpolska.pl/forum/viewtopic.php?t=23334 | w jaki sposób zostało to wykonane skoro mówicie ze nie ma podświetlania cyferek? |
|
|
|
 |
diodalodz

|
Wysłany: 5 Maj 2009, 21:17
|
|
|
są wymienione blaty na przeźroczyste . |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 5 Maj 2009, 21:18
|
|
|
Oryginalne liczniki sa oświetlane od Góry, kolor oświetlenia można zmieniać jak się chce (było opisywane na forum) trochę zabawy (wykonanie nowych tarcz z "prześwitującymi" cyframi i dołożenie podświetlania od spodu daje efekt znany z obecnych aut, również w dowolnym kolorze, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
polo1976

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 5 Maj 2009, 22:35
|
|
|
GIBCIO napisał/a: | widziałem na forum zdjęcia liczników w mk3 z podświetleniem prędkościomierza nawet w wielu kolorach. tutaj link-->
Kod:
http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=23334
w jaki sposób zostało to wykonane skoro mówicie ze nie ma podświetlania cyferek? |
Tarcze wykonane z pleksi trudno dostępne do tej wersji. W tym wypadku jest możliwość podświetlenia od tyłu
http://moto.allegro.pl/it...esta_89_96.html
Te są prawdopodobnie z plexi ale lepiej zadzwoń i sie dowiedz |
_________________ Zanim zrobisz - popytaj, zanim popytasz - poszukaj i pomyśl!!! |
|
|
|
 |
GIBCIO [Usunięty]
|
Wysłany: 6 Maj 2009, 05:45
|
|
|
dzieki bardzo |
|