[MK5] diesel 1.8 D pracujący na okrągło wentylator |
Autor |
Wiadomość |
gilmaly1
Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Ghia
Silnik: 1.8D/60KM
|
Wysłany: 19 Kwi 2009, 19:12 [MK5] diesel 1.8 D pracujący na okrągło wentylator
|
|
|
Po włączeniu stacyjki na zimnym silniku włącza się wentylator ma max.prędkości.Próbowałem znaleść czujnik od wentylatora,znalazłem tylko ten od zegara.Może ktoś wie jak to jest rozwiązane.Miałby moją dozgonną wdzięczność i duże piwo na spocie. |
|
|
|
 |
adriax [Usunięty]
|
Wysłany: 22 Kwi 2009, 19:39
|
|
|
Moze dokladnie ci nie powiem, ale postaram sie pomoc. Przewaznie jest tak ze od wentylaotra idzie kabelek i po tym kabelku powinienes dojsc do czujnika wentylatora. A sam czujnik o moze byc albo gdzies w chlodnicy ew gdzies kolo termostatu. |
|
|
|
 |
dimit4i [Usunięty]
|
Wysłany: 23 Kwi 2009, 12:52
|
|
|
Czujnik jest tam gdzie termostat, podłączony takim cienikm kabelkiem, z koncowka w kształcie fajki!
Masz tu zdięcie poglądowe na przykładzie [mk3]
 |
|
|
|
 |
gilmaly1
|
Wysłany: 24 Kwi 2009, 11:32
|
|
|
Bardzo się cieszę z odzewu i dziękuję.Problem polega jednak na tym,że auto na zdjęciu to najprawdopodsluobniej mkIII z silnikiem chyba 1.1 na monowtrysku.A samochód o który pytam jest taki jak w profilu czyli mkV na dieslu 1.8D.Miałem więc nadzieję że ktoś z posiadaczy takiego auta zajrzy pod maskę i podpowie.Ale dzięki za dobre chęci.Szacunek.
p.s.Podpowiem.Ten silniczek(a raczej sieczkarnię)można łatwo usprawnić.Na allegro za około 600 zł można znaleść gażnikowy 1.3.Zmienia się kolektor ssąsy od 1.1,zostawia monowtrysk i ma się ok.70 KM(66KM stanardowe+ostrzejszy wałek w gaznikowym)W dwie sprawne osoby robi się to w trzy godziny.A jazda zupełnie inna.Na kawałku prostej na A7 wyciągnąLem z tego prawie 180 km/godz.Acha i przelotka zamiast katalizatora.To jeszcze 2-3 koniki więcej.Dobrze zrobione może dać nawet 80 KM na hamowni.Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Seb0l
Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: CL
Imię: Sebastian
|
Wysłany: 24 Kwi 2009, 16:39
|
|
|
Termowłącznik wentylatora chłodnicy znajduje się przy termostacie (koloru niebieskiego na zdjęciu),
 |
|
|
|
 |
gilmaly1
|
Wysłany: 24 Kwi 2009, 17:25
|
|
|
Cały ból polega na tym że mk5 jest zupełnie nie zgodna z poprzedniczkami.Niby to samo a nie to samo.W króćcu pod termostatem niema otworu na czujnik.I niema okrągłej wtyczki.Zaczynam podejrzewać że on powinien być na górnej rurze od chłodnicy,a wtyk na czujnik jest taki bardziej płaski. |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.