[MK3] Stukanie po wysprzęgleniu |
Autor |
Wiadomość |
kovalek
Model: Ford Fiesta Mk3`89
Wersja: C
Silnik: 1.1/55KM
Imię: Leszek
Wiek: 39 Dołączył: 09 Lip 2008 Posty: 74 Skąd: Gorzów Wlkp.
|
Wysłany: 12 Sie 2009, 22:50 [MK3] Stukanie po wysprzęgleniu
|
|
|
Ostatnio wymieniłem klocki i tarcze z przodu. Jednak raczej nie wiąże tej wymiany z problemem który wczoraj dostrzegłem.
Mianowicie przy wysprzęgleniu auta (np jadę na 2 i chcę wrzucić trójke), to po naciśnięciu sprzęgła gdy auto jedzie na luzie słychać takie dość szybkie stukanie dochodzące spod maski. Słychać to tylko podczas jazdy na luzie i najczęściej po zrzucieniu biegu przez 2-3 sekundy. Kierownica podczas tego stukania nie drga, a auto jedzie prosto
Co należy sprawdzić w pierwszej kolejności? Poduszki, zawieszenie? Niedawno wymieniane były sworznie, tuleje wachacza, drążki - więc to odpada raczej. Czy da się sprawdzić w prosty sposób czy poduszki pod skrzynią są OK? |
_________________ pozdrawiam
Leszek Kowalski
 |
|
|
|
 |
stafcio

Model: Inne auto
Wersja: RST
Silnik: 1.6i8V/130KM
Imię: Paweł
|
Wysłany: 14 Sie 2009, 13:00
|
|
|
według mnie to łożysko sprzęgła daje o sobie znać albo łożysko w skrzyni. kiedy bylo robione sprzegło? |
_________________ stafciogarage@gmail.com |
|
|
|
 |
Brook
Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: ST
Silnik: 2.0/16V
Imię: Wioletta
|
|
|
|
 |
ivanek
Model: Ford Fiesta Mk3`91
Silnik: 1.1i/50KM
|
Wysłany: 15 Sie 2009, 23:53
|
|
|
Brook: Ile dałaś za naprawę ? Bo nie ukrywam że od jakiegoś czasu mam to samo... Ile z tym można jeździć ? |
|
|
|
 |
Brook
Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: ST
Silnik: 2.0/16V
Imię: Wioletta
|
|
|
|
 |
kovalek
Model: Ford Fiesta Mk3`89
Silnik: 1.1/55KM
Imię: Leszek
Wiek: 39 Dołączył: 09 Lip 2008 Posty: 74 Skąd: Gorzów Wlkp.
|
Wysłany: 16 Sie 2009, 21:02
|
|
|
Z tego co zauważyłem to nie będzie to ani sprzęgło ani przeguby. Stukanie nie jest zależne od wysprzęglania (czasem pojawia się też po odjęciu gazu gdy jadę na biegu), a z dnia na dzień nasila się coraz bardziej.
Dziś wlazłem pod auto i okazało się, że maglownica ma luz (konkretnie między samą przekładnią a tym "prętem" co się w nią wsuwa). Między te dwa elementy wszedł szczelinomierz 0,20mm, więc luz jest spory. Da się to jakoś naprawić czy wyregulować? Psychicznie przygotowałem się na zakup nowej przekładni :/ |
_________________ pozdrawiam
Leszek Kowalski
 |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.