Fiesta Klub Polska

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

Jak zdemontować "boczki"???
Autor Wiadomość
gregziol
[Usunięty]

Wysłany: 5 Lut 2009, 10:58   Jak zdemontować "boczki"???

Witam, mam pytanie odnośnie demontażu "boczków" w tylnej części MK6 wersja 3- drzwiowa. A mianowicie jak to zrobić, wiem że trzyma się na samych plastikach ale jak ją ściągnąć całkowicie, żeby mieś swobodny dostęp do głośników? Pozdrawiam.

tbone001 

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Inna
Silnik: 1.3i/70KM
Wysłany: 13 Maj 2009, 19:00   Re: Jak zdemontować "boczki"???

Podłączam się do prośby:) Trochę szukałem tutoriala, jak zdemontować boczki z tyłu w MK6 3D, ale bezskutecznie. W jednym przypadku gość napisał, że w wersji 5D z tyłu robi się to podobnie, jak z przodu, a w 3D to nie może być trudniejsze... No cóż...
Może w weekend się za to zabiorę na zasadzie prób i błędów. Jak mi się uda bez tutoriala, to napiszę, jak to zrobić (tak dla potomności :hihihi: ).

tbone001 

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Inna
Silnik: 1.3i/70KM
Wysłany: 26 Maj 2009, 07:49   Re: Jak zdemontować "boczki"???

Dobra, już wiem, jak to zrobić. Od razu powiem, że nie jest to trudne, ale jest sporo rozbierania. Na razie tylko tak mniej wiecej napiszę, co należy zrobić. Może jakiś konkretny tutorial wrzucę, jak będę montował głośniki.
W weekend rozbierałem lewy tylny boczek w celach edukacyjnych i w celu zorientowania się, czy jest położona fabryczna instalacja do głośników.
Otóż okazuje się, że JEST (zakończona fabrycznymi wtyczkami Forda) i wystarczy tylko przykręcić i podłączyć głośniki.

Będą potrzebne klucze "gwiazdki", najlepiej kupić komplecik w jakimś markecie.
Dobrze by było też zabezpieczyć się w kilka nowych plastikowych zatrzasków do boczków.

Ja zacząłem demontaż od odkręcenia siedziska tylnej kanapy (dwie śrubki gwiazdki) i większej połowki oparcia kanapy (4 śrubki gwiazdki). Nie odkręcałem dolnego mocowania środkowego pasa bezpieczeństwa, tylko przerzuciłem odkręcone oparcie do bagażnika, aby nie przeszkadzało.
Potem należy odkręcić dolne mocowanie pasa bezpieczeństwa kierowcy (jedna śruba gwiazdka) oraz je wyjąć poprzez obrócenie w lewo o jakieś 150 stopni (prawie 180) i pociągnięcie do siebie (ta część na końcu ma kształt zygzaka i dość łatwo ją usunąć, trzeba chwilę pomanewrować).
Przy dolnym mocowaniu oparcia kanapy (przy lewy błotniku) boczek jest przymocowany plastikowym kołkiem, który trzeba wyjąć.

Nie trzeba odkręcać i zdjemować górnych plastików (u mnie one są w kolorze jasnoszarym).

Teraz boczek trzyma się już tylko na zatrzaskach, więc po prostu trzeba go oderwać (jak siedzimy w środku na miejscu, gdzie powinno być siedzisko kanapy, ciągniemy po kawałku do siebie, aż puszczą zatrzaski). Niestety zatrzaski nie są zbyt wytrzymałe, u mnie jeden pękł. Trzeba też uważać, aby nie zgubić plastikowej wkładki otworu, w który wchodzi ten dolny pręt od pasa bezpieczeństwa, bo wkładka zapewne wypadnie przy odrywaniu boczku.

Boczek zdjęty. Teraz możemy zamontować sobie głośniki, a montaż przebiega w odwrotnej kolejności.

Jakby komuś były potrzebne jeszcze jakieś informacje, lub coś jest niejasne, to piszcie - poprawię opis.

Odpowiedz do tematu