[MK6] Poduszki powietrzne z osprzętem |
Autor |
Wiadomość |
rast_er
Model: Ford Fiesta Mk6`04
Wersja: Classic
Silnik: 1.25i/75KM
|
Wysłany: 9 Maj 2009, 17:39 [MK6] Poduszki powietrzne z osprzętem
|
|
|
Witam na forum, jako, że jest to mój pierwszy post. Posiadam fiestkę z 2004r w której wywaliła poducha kierowcy (małe uderzenie w drzewo). Pojawia się zatem ciąg pytań, na które chciałbym uzyskać odpowiedzi od ludzi zajmujących się tematem.
1. W moim autku zainstalowana jest tylko poduszka kierowcy. Chiałbym dołożyć poduszkę dla pasażera ( w miejscu zaślepki są dwie złączki z przewodami, które jak przypuszczam podłącza się do poduszki pasażera). Czy jest to wykonalne?
2. Wymiana napinacza pasa pasażera - zakupiłem nowy, lecz nie mogę wyjąć starej złączki (przypuszczam, że jest to rodzaj zabezpieczenia)
3. Napinacz pasa kierowcy - jak mniemam jest w mechanizmie pasa w słupku gdyż nie ma go przy zapięciu.
4. Czujnik zderzeniowy w pasie przednim - czy należy go wymieniać w tego typu sytuacjach?
5. Gdzie schowany jest sensor?
Podczas selftestu elektroniki wskaźnik miga 1 raz dłużej i 3 razy krótko powtarzając to przez 5 serii. Jak rozumiem sprawdza wtedy wszystkie komponenty (poduszka, 2x napinacze, sensor oraz czujnik. Wnioskuję z tego, że wszystkie komponenty są do wymiany... Proszę o potwierdzenie lub zanegowanie moich spostrzeżeń.
Pozdrawiam całą społeczność czekając na odpowiedzi. |
|
|
|
 |
tarluk
Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Sport
Silnik: 1.4i16V/80KM
Imię: Łukasz
|
Wysłany: 11 Maj 2009, 15:03
|
|
|
Vitam a więc:
1. Szczerze mówiąc to jeszcze nie spotkałem się z Fiestą która posiada tylko jeden airbag ... jeżeli jest jak piszesz to pewnie jest too samochód polski salonowy ... z tego co widzę na zdjęciach to wtyczki są takie jak powinny być aczkolwiek byłoby trzeba zasięgnąc rady elektryka czy też po podłączeniu nie będzie trzeba zgrywać sterownika silnika - który ma wczytane wszystkie ustawienia pojazdu ...
2. Napinacz (prawy) bo o tym z tego co widzę mówimy ... musisz włożyć śrubokręt i rozszczerzyć tą czarną plastikową zapadkę i normalnie w świecie pociągnąć za kable -- musi wyjść (jeżeli napinacz jest strzelony - to łap za kable itak nadaje się na złom) ... najlepiej jest odkręcić całe siedzenie i wtedy masz super dojście a są to raptem cztery śruby
3. Napinacz pasa kierowcy - trzeba wymienić cały pas - zdjąć plastici na słupku i go wymienić (moja rada nie regenruj tego pasa) bo raz będzie Ci latać w środku zacisk - który elektrycy "ścinają" aby działał - nigdy nie będzie miał takich właściwości jak nowy (inny dobry)
4. Z czujnikiem zderzeniowym - nic nigdy się nie dzieje - no chyba że dostał takiego "strzała" że jest zmiażdżony że "kulka" w środku jest zblokowana ... jak nie to nie trzeba ... wszytko będzie si
5. Sensor poduszek powietrznych schowany jest pod obudową ciągów skrzyni biegów czyli de facto jak usiądziesz do swojej fiesty to zdejmij plastic który znajduje się pod drążkiem skrzyni biegów na dole przytwierdzony jest do karoserii na trzy śruby z tego co pamiętam ... Jeżeli jakiś elektryk zaproponuję Tobie naprawe tego sterownia (bo tak już kilka razy się spotkałem) - nie daj zrobić się w hu... - pamiętaj że o te 50 czy tam 100 zł Ci nie przyjdzie a zdrowie bądź życie jest tutaj najważniejsze ... jeżeli chcesz sprzedać samochód - również nie idź na łatwizne ...
Co do ostatniej części to odpowiedz mi czy możesz ten pojazd odpalić ??
i kolejne jeżeli odpali to obroty idą pewnie do 3000 max ??
Oczywiście po podłączeniu poduszek powietrznych należy podpiąc samochód pod komputer aby zresetować błedy ...
Mam nadzieję że pomogłem ...
pozdrawiam serdecznie
tarluk |
|
|
|
 |
rast_er
|
Wysłany: 13 Maj 2009, 20:08
|
|
|
Witam. Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Rozwiała ona część moich problemów. Co do ostatniej części posta: samochód odpala bez problemów (nie znam szczegółów, ale prawdopodobnie zrobiony był reset komputera sterującego i ponowna kalibracja - 10 minut po odpaleniu chodził na biegu jałowym, następnie 10km względnie spokojnej jazdy). Doczytałem wątek o kodach migowych, ale to prawdopodobnie osobny temat. Reasumując samochód jeździ bez problemów, tylko ta poducha i napinacze... Acha. Jesteś pewny, że napinacz kierowcy jest w mechanizmie zwijacza pasa? Trochę to dziwnie rozwiązane, skoro napinacz pasażera jest przy jego zapięciu... |
|
|
|
 |
Neo178
Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Ghia
Silnik: 1.6i16V/100KM
Imię: Mariusz
Wiek: 35 Dołączył: 17 Maj 2008 Posty: 322 Skąd: Bełchatów/Łódź
|
Wysłany: 13 Maj 2009, 22:08
|
|
|
Wybaczcie jeśli uznacie to za offtopick, ale ja w swojej mk6 (2006r) mam napinacze zaraz przy zapięciu. Są na wysokości ręcznego.
Są jeszcze jakieś napinacze? :yyy: Czy mowa jest o tych? |
|
|
|
 |
rast_er
|
Wysłany: 14 Maj 2009, 07:44
|
|
|
Słuszny post. Przeszukując net znalazłem na ten temat rozbieżne info. W niektórych modelach napinacze są przy zapięciu, w niektórych - w słupku. Tylko jak sprawdzić co w których? VIN i specjalistyczne programy producenta?
@ Neo178 - Sprawdź, gdzie idą przewody z napinacza pasa kierowcy. Jeżeli masz dodatkowe gniazdo pod fotelem kierowcy to być może jest to wyznacznik i wskazówka co do rodzaju napinacza. Jeżeli go nie masz, a napinacz kierowcy podłączony jest do gniazda pod fotelem pasażera...
http://img222.imageshack....e=dsc00120p.jpg
...to nie mam już koncepcji |
|
|
|
 |
skautek [Usunięty]
|
Wysłany: 21 Maj 2009, 10:37
|
|
|
tarluk napisał/a: | Vitam a więc:
Oczywiście po podłączeniu poduszek powietrznych należy podpiąc samochód pod komputer aby zresetować błedy ...
tarluk |
Nie trzeba, przerabiałem ten temat! |
|
|
|
 |
pP

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Paweł
|
Wysłany: 22 Maj 2009, 15:46
|
|
|
rast_er napisał/a: | 5. Gdzie schowany jest sensor? |
gdzie można kupić taki sensor oprócz aso oraz w jakiej cenie +-??
czy jak podepnę, pod kompa to wyskoczy mi, czy błąd powoduje poduszka, sensor czy kabel?? |
_________________ Ex
BlackRS
BlackST |
|
|
|
 |
tarluk
Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Sport
Silnik: 1.4i16V/80KM
Imię: Łukasz
|
Wysłany: 15 Cze 2009, 12:02
|
|
|
rast_er, fiesta posiada napinacz w rolce pasa oraz przy zapięciu... szczerez to niespotkałem się jeszcze z innym rozwiązaniem - wiadoma kwestia że najpierw przy kolizji wystrzeliwuje napinacz w zapięciu kierowcy bo pasażera napinacz jest tylko w rolce, następnie uderza pas, a przy mocniejszym uderzeniu poduszki powietrzne...
skautek, po wystrzeleniu poduszek musisz zresetować błedy przy użyciu komputera innej opcji niema ponieważ gdy w momencie wystrzelenia poduszki pojazd ma prąd to już jest ikona. No chyba że znasz jakiś trick to się pochwal - Ja osobiście miałem fiestke 2003 1,4 TDCi i tam były otwarte poduszki i cała impreza kosztowala mnie: poduszki w Poznaniu 1000,- oraz podłaczenie i zresetowanie błedów w serwisie 160,-
pP, jeżeli potrzebujesz sensor to napisz mi na priv |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.