Fiesta Klub Polska

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

Podłączenie car audio
Autor Wiadomość
Bidzio
[Usunięty]

Wysłany: 25 Mar 2009, 17:03   Podłączenie car audio

Witam,

mam kilka pytań odnośnie car audi w mojej fieście mk4.

Kupiłem:

Radioodtwarzacz: Pioneer DEH-2100UB

Wzmacniacz: BLAUPUNKT GTA 260

Skrzynia: BLAUPUNKT GTB 1200

Będzie jakoś grało hehe, rewelacji nie oczekuję.

Może po kolei:

Radioodtwarzacz mam podłączony, czyli jeden plus już jest :)

Teraz czas na wzmacniacz ;/

Pytania:

Gdzie mogę znaleźć do niego miejsce w samochodzie? (Szukam, szukam i znaleźć nie mogę, chciałbym żeby był gdzieś blisko (czyt. nie w bagażniku), pod siedzenie nie ma miejsca, no nie wiem gdzie wsadzić, gdzie Wy macie?)

Którędy najlepiej przeciągnąć kabel od akumulatora? (wiem dużo razy było poruszane, ale tu będzie wszystko po kolei ;/ hehe najlepiej by było pokazać na fotce :9:

No i trzecie pytanko, skąd pociągnąć mase, od akumulatora, czy gdzieś po śrubach szukać?

Na razie starczy, jak ktoś by mógł trochę oświecić byłbym wdzięczny.

kubasan 

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Wysłany: 25 Mar 2009, 19:34   

Uważam że najlepszym miejscem jest właśnie bagażnik, u mnie jest on przykręcony do oparcia, wiem że nie jest to zbyt dobre ale z innych względów tak musi być.

Kable przeciągniesz pod tym plastikowym progiem bez żadnych problemów, nie odczepiając go nawet.

Mase najlepiej pociągnąć od akumulatora ale nie jest to konieczne. Zależy gdzie umiejscowisz wzmacniacz to przykręcasz ja gdzieś do karoserii

edge
[Usunięty]

Wysłany: 26 Mar 2009, 13:50   

Niebardzo rozumiem twojego podejscia odnosnie zamontowaniem wzmacniacza pod siedzeniem że niema miejsca, otóż jakto niema, jest jest tylko trzeba pokombinowac, tylko ze pod siedzenie to raczej pod głosniki w drzwiach tak jak ja mam miec a co do sub to tez bym w bagazniku dał, albo jest tez inna opcja tylko kosztuje tylko troche roboty i spawacza :hihihi: otóż kazdy wie ze Mk4 niema miejsca na koło zapasowe gdyz jest ono pod bagaznikiem oddzielone blachą i przykręcone na srubie, wywalasz koło i znajdujesz na złomie jakis odpowiednik miejsca na koło zapasowe, wycinasz okrągły otwór w bagazniku i wspawujesz miejsce na koło co zadziała na miejsce na wzmacniacz, lub całkiem obnirzyc bagaznik jest to wykonalne pare centymetrów, kolego wszystko sie da zrobic z fiestą tylko troche pomysłów i checi, w Niemczech cuda robią z tymi autami naprawde a problem z miejscem na wzmacniacz to w zasadzie nieproblem :hihihi:

trzeci 
Moderator

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.6i8V/110KM
Imię: Artur
Wysłany: 26 Mar 2009, 13:56   

Co prawda w MK3, ale wzmacniacz (JBL GTO) mam pod siedzeniem kierowcy a masa jest przykręcona do mocowania fotela kierowcy.
Głośniki mam tylko z przodu, więc dla mnie to było najprostsze rozwiązanie.
Pozdro ...

Bidzio
[Usunięty]

Wysłany: 26 Mar 2009, 16:15   

Dzięki za rady.

edge napisał/a:
Niebardzo rozumiem twojego podejscia odnosnie zamontowaniem wzmacniacza pod siedzeniem że niema miejsca, otóż jakto niema, jest jest tylko trzeba pokombinowac,

Na siłę to by może jakoś się dało przymocować, ale nie chciałbym żeby ktoś mi go 'okopał' butami.

kubasan napisał/a:
Uważam że najlepszym miejscem jest właśnie bagażnik, u mnie jest on przykręcony do oparcia, wiem że nie jest to zbyt dobre ale z innych względów tak musi być.

I tak chyba zrobię. Na samych wkrętach będzie się wzmacniacz trzymał? Tylko tyle że gdzieś przy siedzeniu chciałbym na kablu zamontować włącznik/wyłącznik (bo na postoju często słucham muzyki), a przecież nie będę 'latał' do bagażnika wzmacniacz wyłączać.

Teraz kable, jakie będą potrzebne?

Skopiowane z jakiegoś zestawu hehe:
# Czerwony plusowy przewód zasilający
# Brązowy przewód uziemienia ( do masy )
# Przewód głośnikowy o długości
# Niebieski przewód sterujący włączaniem i wyłączaniem wzmacniacza pzez
radioodtwarzacza
# Ekranowany przewód 2 RCA ( chinch ) - 2 RCA ( chinch )

Czy jeszcze jakieś będą potrzebne?

Co do kabli zasilających, czyli +, - jakiej powinny być grubości, w instrukcji ;/ jest napisane minimum 6mm kwadratowych.

Bezpiecznik,

Jaki powinien być?

Czy jak tak bym to wszystko podłączył było by ok?

To pod akumulatorem, to śruba w bagażniku hehe, a to niebieskie to kabel niebieski z kostki ISO

Głownie mam wątpliwości co do podłączenia kabli RCA, i skrzyni pod wzmacniacz.

kubasan 

Wysłany: 26 Mar 2009, 20:59   

edge życia to Ty sobie nie ułatwiasz :-P wg mnie lepiej zrobić stelarz z MDFu taki powiedzmy na 10cm żeby zmieścił się wzmak ładnie to obić na to pleksą podświetlenie i jest cycuś :hihihi:

nie wiem czemu obrazek jest na dole ale o coś takiego chodzi

No więc tak:) jeżeli chodzi o wzmak to myślę ze pod siedzeniem też byś go jakoś przymocował tylko trochę więcej roboty. Wracając do umiejscowienia go na oparciu to tak: oczywiście będzie się trzymał na wkrętach.

Co do kabli to wymieniłeś wszystkie jakie będą Ci potrzebne tylko ten remote do włączania będziesz raczej miał razem z RCA ale nie mowie że na pewno zależy jakie przewody wybierzesz. 6mm2 napewno wystarczy przy tej instalacji ale napisz dla pewności jaki masz bezpiecznik we wzmaku.

Bezpiecznik rozumiem że chodzi Ci o ten na kablu + więc to tez zależy od bezpiecznika jaki jest we wzmaku.

Tak jak patrze na ten że tak powiem rysunek :-P to chyba jest ok, moztek zrobiony oczywiście + do + - do - :) jeszcze tylko napisz jak są opisane wejścia RCA czy podłączyłeś do dobrego kabel, to chyba tyle :)

mikolaj_r 

Imię: Mikołaj
Wysłany: 27 Mar 2009, 15:42   

no faktycznie zrobic zabudowe z mdf jest łatwiej niż przykrecic do czegos :rotfl: A myślałeś o tym żeby przykręcic do bocznej scianki skrzyni?

Kubasan bezpiecznik na przewodzie nie zależy od tego jaki ma we wzmacniaczu bo tym na przewodzie zabezpieczasz obwód przed zwarciem a nie wzmacniacz.

Zasilające założ 10 mm - nigdy nie wiadomo kiedy bedziesz chciał rozbudowac instalacje :)

Bidzio
[Usunięty]

Wysłany: 27 Mar 2009, 16:17   

kubasan napisał/a:
Bezpiecznik rozumiem że chodzi Ci o ten na kablu + więc to tez zależy od bezpiecznika jaki jest we wzmaku.

Tak chodzi mi o ten na kablu. We wzmacniaczu jest 20A
kubasan napisał/a:
jeszcze tylko napisz jak są opisane wejścia RCA czy podłączyłeś do dobrego kabel,

INPUT

R ( na rysunku kabel fioletowy) - do radia
L ( na rysunku kabel pomarańczowy) - do radia

z drugiej strony jest

LINE OUT

R
L

kubasan 

Wysłany: 27 Mar 2009, 16:55   

mikolaj_r napisał/a:
Kubasan bezpiecznik na przewodzie nie zależy od tego jaki ma we wzmacniaczu bo tym na przewodzie zabezpieczasz obwód przed zwarciem a nie wzmacniacz.

jak to nie? wartość bezpiecznika nie może być większa niż suma zabezpieczeń z urządzeń które będzie zasilał, co za tym idzie jeżeli we wzmacniaczu ma bezpiecznik 20A to najlepiej na kabel dać 10A lepsze jest to niż danie większego.

Co do kabla to faktycznie jeżeli jeszcze nie kupiłeś to przyszłościowo daj grubsze nawet i 16mm

RCA pdołączasz do INPUT ale tak chyba miałeś
Ostatnio zmieniony przez kubasan 27 Mar 2009, 17:53, w całości zmieniany 1 raz  

Bidzio
[Usunięty]

Wysłany: 27 Mar 2009, 17:21   

kubasan napisał/a:
RCA pdołączasz do INPUT ale tak chyba miałeś

Tak, tak miałem.

Jeszcze jedna sprawa dotycząca kabli.

Czy najlepszym rozwiązaniem będzie jak puszczę kabel z akumulatora lewą stroną samochodu, a remote z RCA prawą stroną samochodu (patrząc od tyłu samochodu)?

A i jaki bym musiał kupić włącznik/wyłącznik żeby zamontować na kablu remote (bo jak rozumiem to na tym kablu) blisko siedzenia, żeby nie latać do bagażnika wyłączać wzmacniacz gdy słucham muzyki na postoju?

kubasan 

Wysłany: 27 Mar 2009, 17:30   

Bidzio napisał/a:
Czy najlepszym rozwiązaniem będzie jak puszczę kabel z akumulatora lewą stroną samochodu, a remote z RCA prawą stroną samochodu (patrząc od tyłu samochodu)?

będzie to porostu książkowo :-P jak najbardziej tak zrób

Co do tego przełącznika to nie wiem jaki zamontować, jaki Ci już pasuje

Bidzio
[Usunięty]

Wysłany: 27 Mar 2009, 17:33   

Ok. Dzięki za wszystko, jak będę miał jakieś wątpliwości to już wiem gdzie pytać :)

Dzięki jeszcze raz!

Pozdro!

kubasan 

Wysłany: 27 Mar 2009, 17:50   

pamiętaj jeszcze żeby "+" i "-" były tej samej grubości

Bidzio
[Usunięty]

Wysłany: 28 Mar 2009, 18:46   

Ok, będę pamiętał.

Skrzynia i wzmacniacz zamontowane.

Mam pytanko, czy kable firmy Voice Kraft są dobre?
Planuje kupić te: http://www.allegro.pl/ite..._kabli_vk5.html - mogą być.

A jeszcze wrócę do kwesti bezpiecznika, ponieważ w tym zestawie jest bezpiecznik 60A, mógłby on zostać, czy lepiej kupić mniejszy? Tak jak napisał kubasan.

mikolaj_r 

Wysłany: 28 Mar 2009, 18:58   

Nie oszczedzaj na przewodach, szczególnie sygnałowych. Voice Kraft to kiepski pomysł. Kup Dietza. Bezpiecznik moze zostać tak jak pisałem.

kubasan 

Wysłany: 28 Mar 2009, 22:22   

Jeżeli chodzi o kable to również polecam Dietza. Dobre okablowanie to podstawa.

A co do bezpiecznika " Np. przy zasilaniu wzmacniacza, który ma bezpiecznik 50A, poprawnie jest dać bezpiecznik 40A na przewodzie plusowym przy akumulatorze. Zawsze jest to lepsze niż dać za dużą wartość bezpiecznika, co grozi spaleniem przewodu lub urządzeń." cytat z Polski Car Audio FAQ Bartosza Nazara. Bidzio sam zdecyduj.

Bidzio
[Usunięty]

Wysłany: 6 Kwi 2009, 18:16   

Witam,

to znowu ja,

więc podłączyłem już swój zestawik, jutro dam fotki,

mam tylko jedno pytanko jeszcze, ponieważ często słucham muzyki na postoju, to mogę zrobić sobie włącznik/wyłącznik na kablu remonte, znaczy przeciąć ten kabel i wstawić taki włącznik/wyłącznik jak jest np. przy lampce nocnej?

Ps. muszę jeszcze tylko wyregulować bass :fox:

mikolaj_r 

Wysłany: 7 Kwi 2009, 00:00   

Możesz, ale moim zdaniem jest to zbędne.

dark86ford 

Wersja: X100
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Darek
Wysłany: 7 Kwi 2009, 09:55   

po co wlacznik na kablu remote, skoro po wlaczeniu radia wlacza sie (poprzez sygnal na tym kablu) wzmacniacz
www.audytbezpieczenstwa.com.pl

FiFa 
Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: Futura
Silnik: 2.0/16V
Imię: Kamil
Wysłany: 7 Kwi 2009, 13:57   

chodzi chyba o to aby w kazdej chwili mozna było sobie wylaczyc wzmacniacz :-) a reszta zestawu bedzie grała, spokojnie mozna tak zrobic :-) Nawet czasami to sie przydaje jak juz ma sie dosc bassu i chce sie spokojnei posłuchac muzy :-P :-)

Odpowiedz do tematu