|
[MK3] Wymiana (?) szpilki w przednim kole |
Autor |
Wiadomość |
dm.melon [Usunięty]
|
Wysłany: 24 Lut 2009, 11:46 [MK3] Wymiana (?) szpilki w przednim kole
|
|
|
Witam,
ostatnio wymieniłem sobie wszystkie nakrętki mocujące felgi. Wszystkie wkręciły się idealnie, ale mam problem z jedną szpilką w przednim kole. Nakrętkę musiałem wkręcić na siłę praktycznie od samego początku, a na gwincie szpilki widać pewną deformację zwojów- ścięte, pokrzywione.
Co lepiej zrobić? Nagwintować gwintownikiem szpilkę żeby się zwoje wyprostowały czy ją po prostu wymienić? Koszt niewielki ale nie wiem jak to ugryźć żeby czegoś nie popsuć. Gdzieś przeczytałem, że wbijając nową szpilkę mogę uszkodzić łożysko koła. Prawda to?
Pozdr. |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 24 Lut 2009, 12:19
|
|
|
Prawidłowo, demontujesz piastę, stawiasz pionowo szpilkami do góry, młotkiem traktujesz (najlepiej wszystkie) szpilkę do wymiany, wyciągasz, czyścisz, odwracasz piastę, wkładasz nowe szpilki, lekko wbijasz, montujesz piastę, zakręcasz koło.
Łożyska możesz uszkodzić nie tyle przy wbijaniu nowych szpilek bo to nie problem i nie idzie dużo siły, bo jak zakręcisz koło, to one się że tak powiem i tak dociągną, problemem może być wybicie starej szpilki. |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|