[mk6] nie pali, czy to immobiliizer? |
Autor |
Wiadomość |
colbi [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Mar 2009, 08:26 [mk6] nie pali, czy to immobiliizer?
|
|
|
Witam!
Jestem świeżakiem na tym forum, ale mam poważny problem.
Z fiestą dużych doświadczeń też nie posiadam, ponieważ odebrałem ją dopiero w poniedziałek.
Otóż wczoraj w trakcie jazdy ( całe szczęście 100m od domu już w drodze powrotnej ) samochód raptownie mi zgasł. Zaświeciła się kontrolna od akumulatora i silnik skończył pracować.
Rozrusznik kręci, ropka w baku jest, akumulator dobrze naładowany, olej sprawdzony - jest w normie. odłączenie akumulatora nic nie dało.
Nie wiem czy ten sasmochód ma immobilizer, ale na desce mryga czerwona kontrolna samochodu z kłódką.
Czy miał ktoś kiedyś taki przypadek? Co moge zrobić i sprawdzić żeby uruchomić silnik i móc jeździć? Czy można załatwić to bez wizyty u specjalisty? Proszę o szybką odpowiedź, ponieważ samochód służy mi do pracy.
Forum przejrzałem całe i podobnego tematu nie znalazłem
dodam jeszcze tylko że posiadam tylko jeden kluczyk do fiesty.
Jeszcze raz prosze o szybka odpowiedz. Z góry dzięki |
|
|
|
 |
awilk
Model: Ford Fiesta Mk5`01
Wersja: Fun
Silnik: 1.25i/75KM
|
|
|
|
 |
colbi [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Mar 2009, 10:09
|
|
|
więc tak. u mnie sytuacja jest inna. u kolegi migała kontrolka od immobilizera, czyli wg instrukcji obsługi fiesty system nie został wyłączony.
u mnie natomiast ta kontrolka zachowuje się normalnie, czyli po włączeniu zapłonu zapala się na ok 3 sekundy, a za chwile gaśnie. czyli ze niby wszystko jest w porządku.
no ale fiesta uruchomić nie nie chce :(
[ Dodano: Pią Mar 20, 2009 16:18 ]
wie ktoś może co oznacza kod E196 w kodach błędów? bo taki mi wyskoczył i nie wiem co oznacza |
|
|
|
 |
awilk
Model: Ford Fiesta Mk5`01
Wersja: Fun
Silnik: 1.25i/75KM
|
Wysłany: 20 Mar 2009, 18:19
|
|
|
colbi napisał/a: | Nie wiem czy ten sasmochód ma immobilizer, ale na desce mryga czerwona kontrolna samochodu z kłódką. |
By sie kolega zdecydowal
dziwny kod błędu. Napewno coś takiego ci wyskoczyło?? A nie np 0196?? Bo jeżeli chodzi o P0196 to: "Zakres/działanie czujnika temp oleju silnikowego. |
|
|
|
 |
colbi [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Mar 2009, 18:45
|
|
|
no raczej samochod ma immobilizer, po prostu nie spojrzałem w papierach czy jest i dlatego nie byłem pewien
a co do błędu to napewno E196. juttro zrobie zdjęcie i wkleje, bo może źle interpretuje te znaki |
|
|
|
 |
diodalodz

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
|
Wysłany: 21 Mar 2009, 02:46
|
|
|
P0196 to jest system OBD a te kody z licznika to wewnętrzne kody forda .
pytań jest kilka zacznij od sprawdzenia czy na stacji nie zalałeś benzyny zamiast ropy .Następny ruch to diagnozowanie zachowania samej pompy czy daje ciśnienie czy nie . Od biedy w domowych warunkach można odkręcić jeden wtrysk od listwy i zobaczyć co jest grane . równie dobrze mógł pęknąć wąż i pompa zaciągnęła powietrze . chwilowo mamy mało danych by pomóc . Ale raczej z dieselkiem rady nie dasz , ponieważ akurat TDCI jest dość mocno zabudowane i trzeba demontować puszkę filtra by do czego kolwiek się dostać . |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.