[mk6] Spryskiwacze |
Autor |
Wiadomość |
lukii84
Model: Ford Fiesta Mk6`05
Wersja: Classic
Silnik: 1.4TDCi/68KM
|
Wysłany: 2 Lut 2009, 23:32 [mk6] Spryskiwacze
|
|
|
Mam następujący problem:
Zawieszają mi się spryskiwacze, zarówno przedni jak i tylni, tzn jak załącze spryskiwacz słychać silnik ale nic ie leci albo leci tak małym ciśnieniem że spływa po masce, czasami gdy doleje na maxa plynu to sie odetka i działa ok, ale jak troche ubedzie plynu to sie znowu zapycha...tak jakby bylo potrzebne duze cisnienie aby doprowadzic plyn na wyjscie...
wyglada tak jakby czasami sie cos zapychalo ale nie wiem co i jak to zdiagnozować...
dzieki i pozdrawiam. |
|
|
|
 |
pP

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Paweł
|
Wysłany: 2 Lut 2009, 23:36
|
|
|
Kolego - przestań lać płyn z TESCO ;p
wtedy Ci się płyn nie będzie zamarzał ;] |
_________________ Ex
BlackRS
BlackST |
|
|
|
 |
lukii84
|
Wysłany: 2 Lut 2009, 23:43
|
|
|
Ostatnio lałem plyn zakupiony na Shelu..., wczesniej Sonax, pozatym pamietam ze raz zdarzyło mi sie to takze latem... |
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Jacek
Wiek: 51 Dołączył: 26 Kwi 2007 Posty: 8085 Skąd: WawaTeam/Praga
|
Wysłany: 2 Lut 2009, 23:55
|
|
|
Może pompka pada lub gdzieś jest nieszczelność na wężykach... |
_________________ BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego
 |
|
|
|
 |
lukii84
|
Wysłany: 3 Lut 2009, 00:18
|
|
|
jak sie dosac do pompki w mk6??co trzeba zdemontowac?? i gdzie ona dokladnie jest?? |
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Jacek
Wiek: 51 Dołączył: 26 Kwi 2007 Posty: 8085 Skąd: WawaTeam/Praga
|
Wysłany: 3 Lut 2009, 00:39
|
|
|
lukii84 napisał/a: | gdzie ona dokladnie jest?? | Najprawdopodobniej na samym dole zbiornika ale pewności nie mam...
lukii84 napisał/a: | co trzeba zdemontowac?? | Chyba nie obejdzie się bez demontażu nadkola - wtedy powinieneś zobaczyć zbiornik w całej okazałości... |
_________________ BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego
 |
|
|
|
 |
MARIUSZ.B

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Sport
Silnik: 1.6i16V/100KM
Wiek: 46 Dołączył: 02 Lut 2005 Posty: 1961 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 3 Lut 2009, 22:04
|
|
|
Na samym dole zbiorniczka przy wejściu do pompki jest zazwyczaj sitko, może się zapchało. Jak dolewasz płynu to się delikatnie odtyka potem syfki osiadają i znów masz zapchane. Wypadało by rozebrać i sprawdzić. |
_________________ PBXSERWIS centrale telefoniczne
 |
|
|
|
 |
lukii84
|
Wysłany: 3 Lut 2009, 22:10
|
|
|
dzięki, to może być to...
[ Dodano: Pią Lut 06, 2009 19:51 ]
witam,
dostałem się do dna zbiornika(od strony maski;-)), rozebrałem pomke zbiornik i sitko wszystko przeczysciłem, przedmuchałm i skręciłem, podczas rozkrecania zamoczyła mi się pompka od strony tego kapselka ze stykami, osuszylem i skrecilem wszytsko, gdy uruchomilem tylni spryskiwacz wszystko zadziałało, odetkało sie, ale gdy ponownie uruchuchomilem spryskiwacze(przedni czy tylni) juz nie działa, tzn nawet silniczek nie kręci, czy przez To ze zamoczylem pompke na stykach spalilem silniczek podczas tego pierwszego uruchomienia?? i teraz juz tylko pompka do wymiany???
[ Dodano: Sob Lut 07, 2009 19:56 ]
Pompka spalona, wcześniej pewnie się zatkało sitko, ale przy rozkrecaniu urwałem górne wieczko od pompki, przez to potem zalałem uzwojenia silniczka i spaliłem. Juz wymieniłem na zamiennik i wszytsko działa OK.
Uwaga! W moim przypadku zamiennik miał odwrócone fazy(czyli jak włączałem tylni spryskiwacz leciało z przodu i na odwrót, ale wystarczy zamienić wężyki i jest OK.)
W MK6 nie trzeba zdejmować koła i nadkola aby sie dostać do pompki. Bez problemu można wyczyścic sitko lub wymienić pompkę demontując jedynie reflektor, nie trzeba także odkręcać zbiornika na płyn do spryskiwaczy,chyba że są w nim brudy i ktoś chce wypłukać, też go można wyjąć przez maskę tylko trzeba sie troche nagimnastykować, szczególnie z tą śrubką przy nadkolu.
Dziękuje za pomoc. Temat chyba wyczerpany. |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.