[MK3] POroblem z zamknięciem bagażnika |
Autor |
Wiadomość |
kovalek
Model: Ford Fiesta Mk3`89
Wersja: C
Silnik: 1.1/55KM
Imię: Leszek
Wiek: 39 Dołączył: 09 Lip 2008 Posty: 74 Skąd: Gorzów Wlkp.
|
Wysłany: 26 Sty 2009, 19:00 [MK3] POroblem z zamknięciem bagażnika
|
|
|
Od dłuższego czasu mam problemy z zamknięciem bagażnika. Czasem to mogę i kilka razy trzaskać i bagażnik nie chce się zaryglować. Są dni że działa OK, a dziś to już mnie to do pasji doprowadziło.
Bagażnik otwiera się poprawnie (zarówno z kluczyka jak i z przycisku), sam zamek się rygluje bez problemu, jednak aby zamknąć bagażnik trzeba czasem kilka razy próbować...
Co spróbować zmienić? Bolec w budzie już przesuwałem w różne pozycje (teraz jest maksylamnie do góry), ale problemu to nie rozwiązuje. Gumowe odboje też próbowałem skracać i wydłużać (te wykręcane).
Co może blokować ten bagażnik jeszcze? Może ktoś miał podobny problem? |
_________________ pozdrawiam
Leszek Kowalski
 |
|
|
|
 |
szogoon

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: 1.25i/75KM
Imię: Przemek
|
Wysłany: 26 Sty 2009, 19:11
|
|
|
ja w mondeo miałem problem taki, że uszczelka mi odstawała... blacha się sypała i tkwiła pod uszczelką musiałem to wyczyścić...
u Ciebie może być coś innego... |
|
|
|
 |
Freeman
Moderator

Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Sławek
Wiek: 43 Dołączył: 06 Kwi 2007 Posty: 3513 Skąd: Ostrzeszów
|
|
|
|
 |
kovalek
|
Wysłany: 26 Sty 2009, 19:22
|
|
|
Uszczelka wygląda OK, ale jutro sprawdze ją dokładnie.
Co do regulacji zamka, to da się tylko regulować ten bolec co jest w budzie i to w niewielkim zakresie (kilka mm). |
Leszek Kowalski
 |
|
|
|
 |
Tommy

Silnik: Inny
Imię: Tomek
Wiek: 38 Dołączyła: 25 Sty 2007 Posty: 521 Skąd: Zielsko-Białe
|
Wysłany: 26 Sty 2009, 19:24
|
|
|
Jest regulacja zamka. Po pierwsze zobacz czy nie odkręciły ci się śruby trzymające zamek do klapy (torxy)
Po drugie - w pasie dolnym masz wkręcony ten bolec, który łapie zamek z klapy - jest on regulowany za pomocą 3 śrub. Wysuń go trochę w stronę tyłu auta - zamek w klapie będzie miał łatwiej załapać. Tylko nie wysuwaj za daleko, bo wtedy będzie zbyt luźno i klapa może stukać na dziurach, lub po prostu cieknąć na uszczelkach. Jest jeszcze opcja, że nie zatrzaskuje Ci zamek w klapie (pręcik idący od zamka z kluczykiem do zatrzasku może być zbytnio naciągnięty) |
|
 |
kovalek
|
Wysłany: 26 Sty 2009, 19:35
|
|
|
Zamek jest przykręcony do klapy na dwię śruby (torx). Tam regulacji żadnej nie ma a śruby przykręcone są mocno. Bolec w dolnym pasie w budzie już wysunąłem na maxa do góry i dalej nic :(
Jak zamknę zamek "na sucho" (palcem) to zamyka się normalnie. Chyba iż dopiero przy trzaskaniu nie chce się zamykać, ale w to wątpie. |
Leszek Kowalski
 |
|
|
|
 |
drjanusz

Model: Ford Fiesta Mk4`96
Wersja: Flair
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 26 Sty 2009, 19:36
|
|
|
TommyChyba coś Cie rozpraszało przy czytaniu ,kovalekpisał że regulował zaczep zamka.
Ja przyjrzał bym się dokładnie uszczelce (tak jak radzi szogoon).
Wejdź do bagażnika i wolno zamykaj klape-będziesz widział co może mu dolegać,od środka to lepiej widać . |
_________________ Było XR3i
Była Fiesta 1,1i
Fiestynka 1,3...skasowana :((
Zagościł mkV Essi 1.6 Już ni ma.
A teraz Fiesta 2x mkIV 1,3 Endura
W stajni pojawił się Mondeo 1,6 mk1
kolejna zmiana Fokus Kombi 1.6 |
|
|
|
 |
bidżej

Imię: Bartek
Wiek: 38 Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 4784 Skąd: Stuttgart
|
Wysłany: 28 Sty 2009, 09:16
|
|
|
mnie niedawno w przypływie dobrej woli chłopaki na spocie próbowali regulować tylną klapę śrubami przy zawiasach. ułożenia klapy nie poprawili, ale zamykanie schrzaniło się pięknie. u Ciebie kovalek może być to samo... |
_________________ www.twojrobot.blogspot.com |
|
|
|
 |
Kondziu

Model: Ford Fiesta Mk3`92
Wersja: CL
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Konrad
|
Wysłany: 28 Sty 2009, 09:42
|
|
|
Koledzy u mnie było to samo... przyczyną okazały się zawiasy klapy... Poprostu zagnieżdziłą się tam ruda zołza i otwory w zawiasach powiekszyły się o 80-90% przez co klapa opadała i nie dawało się ją zamknąć trzebabyło solidnie pierdyknąć klapą zeby ją zamknąć. Zobacz przy otwartej klapie ruszająć nią czy dobrze jest osadzona w zawiasach. Może a nie musi być tak jak było u mnie. Albo te bolce albo same uchwyty zawiasu mogą być już po prostu wyjechane... |
|
 |
kenczorf

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: Fun
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Grzegorz
|
Wysłany: 30 Sty 2009, 00:31
|
|
|
A co jesli problem przy zamknieciu pojawia sie po dlugim postoju auta na mrozie? Otworzy sie normalnie ale zamknac juz nie...chocbym nie wiem ile razy i jak mocno trzaskal? Palcem normalnie zamek sie zamknie. Dopiero po nagrzaniu troche w aucie klapa znow zamyka sie normalnie |
_________________ Cichociemna
 |
|
|
|
 |
bidżej

Imię: Bartek
Wiek: 38 Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 4784 Skąd: Stuttgart
|
Wysłany: 30 Sty 2009, 00:33
|
|
|
może Ci coś przymarza w teleskopach? tylko to mi przychodzi do głowy jako element wrażliwy na temperaturę... |
_________________ www.twojrobot.blogspot.com |
|
|
|
 |
kenczorf

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: Fun
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Grzegorz
|
Wysłany: 30 Sty 2009, 02:14
|
|
|
bidżej86 napisał/a: | może Ci coś przymarza w teleskopach | myslisz ze jest szansa ze przymarznie teleskop i na tyle skutecznie blokuje zamkniecie klapy, ze nawet trzaskanie nie pomaga? |
_________________ Cichociemna
 |
|
|
|
 |
|