[MK3] Piszczace sprzęgło |
Autor |
Wiadomość |
bartollo
Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: CLX
Silnik: 1.3/58KM
Wiek: 34 Dołączył: 14 Cze 2010 Posty: 20 Skąd: Kamienna Góra
|
Wysłany: 28 Wrz 2010, 21:30 [MK3] Piszczace sprzęgło
|
|
|
Mam problem z sprzęgłem tzn gdy odpalam rano wszystko chodzi elegancko naciskam sprzęgło wszystko jest ok łożyska nie słychać bieg wchodzi jak w masełko. Problem pojawia się podczas puszczania sprzęgła zaczyna coś piszczeć w sumie piszczy po każdej zmianie biegu po pewnym czasie problem zanika. następnego ranka jest znów to samo
I nie wiem co jej dolega czy to łozysko oporowe ?? a może tarcza nitami trze ??
dziwny motyw jak dla mnie
jakieś sugestie ?? |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 28 Wrz 2010, 21:35
|
|
|
,,,pfff
Rozumiem ze pasek odrzucasz, bo nie piszczy jak stoisz w miejscu i przegazujesz,,, sprzęgło się ślizga czy nie? Trzeba stanąć gdzieś i spróbować "zapiszczeć" kołami,,, łożysko raczej ni piszczy, a jeśli to by wydawało dźwięki przy naciskaniu pedału a nie przy puszczaniu,,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
BerciQ

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Robert
Wiek: 39 Dołączył: 02 Sty 2009 Posty: 510 Skąd: Świętochłowice
|
Wysłany: 28 Wrz 2010, 21:46 Re: Piszczace sprzęgło
|
|
|
bartollo napisał/a: |
I nie wiem co jej dolega czy to łozysko oporowe ?? |
łożysko wydaje charakterystyczny dzwięk, tak jak pisze JoeMix, ale nie piszczy. Łożysko słychać po naciśnięciu pedału sprzęgła (po puszczeniu jest spokoj) i głównie na biegu jałowym jak stoisz.
bartollo napisał/a: | a może tarcza nitami trze ??
|
tez nie spotkałem się żeby tarcza sprzęgła piszczała nawet starta. Wtedy ci się sprzęgło ślizga, ale o piszczeniu nie słyszałem.
sprawdz pasek klinowy, a moze pompa wody jak jest zimna to popiskuje lozyskiem, potem jak się nagrzeje to wraca do normy? albo łożyska alternatora? |
|
|
|
 |
bartollo
|
Wysłany: 28 Wrz 2010, 21:46
|
|
|
Pasek Jest ok kapcia pali obruci z 2 -3 razy kołami i jedzie ( bo silnik chodzi na 3,5 garnka) czasem to dźwięk jest bardzo intensywny aż ludzie się oglądają. |
|
|
|
 |
BerciQ

|
Wysłany: 28 Wrz 2010, 21:47
|
|
|
bartollo napisał/a: | Pasek Jest ok |
kiedy wymienialeś ? |
|
|
|
 |
bartollo
|
Wysłany: 28 Wrz 2010, 21:52
|
|
|
Tydzień temu. Ale to na pewno nie pasek bo to występuje tylko jak puszczam sprzęgło. |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 28 Wrz 2010, 21:52
|
|
|
bartollo napisał/a: | apcia pali obruci z 2 -3 razy kołami i jedzie | no to wychodzi że sprzęgło się nie ślizga - się nie ślizga nie powinno piszczeć, szykalbym gdzieś indziej problemu,,, może oleju w skrzyni nie ma albo coś,,, BerciQ napisał/a: | nie spotkałem się żeby tarcza sprzęgła piszczała nawet starta. Wtedy ci się sprzęgło ślizga, ale o piszczeniu nie słyszałem. | A ja takie miałem,,, nie wiem czy to piszczenie, raczej rumot jak metalem o metal zasuwasz,,, może to i piszczenie,,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
BerciQ

|
Wysłany: 28 Wrz 2010, 21:55
|
|
|
szuranie metalu o metal to jeszcze rozumiem, ale pisk to raczej wątpliwy, ale to też by raczej nie ustawało po nagrzaniu się.
olej w skrzyni może być.
Rodzice mieli kiedyś tak w Uno...na 4-5 biegu zaczynało głośno wyć a wystarczyło dolać oleju do skrzyni. Wycie, piszczenie - zależy co czym jest dla kogoś |
|
|
|
 |
bartollo
|
Wysłany: 28 Wrz 2010, 22:05
|
|
|
Jak dobrze pójdzie to będę zmieniał silnik na week także od razu doleje oleju do skrzyni sprawdzę grubość tarczy obejrzę docisk i łożysko i zobaczymy co z tego wyjdzie
jak coś wywnioskuje to dam znać
[ Dodano: Pią Lis 19, 2010 23:35 ]
Silnik zmienione Fiesta idzie jak zła olej dolany tarcza grubości 6.4mm łożysko nowe docisk elegancki a sprzęgło co jakiś czas dalej popiskuje :/ także to albo wina tarczy albo docisku. |
|
|
|
 |
|