[MK3] Kontrolka poduszki powietrznej - taśma? |
Autor |
Wiadomość |
FreeHack [Usunięty]
|
Wysłany: 23 Sie 2008, 20:38 [MK3] Kontrolka poduszki powietrznej - taśma?
|
|
|
Witajcie!
Mój problem wygląda następująco. W zeszłym roku, pewien mechanik dokonał wymiany krzyżaka kolumny kierowniczej w moim aucie. Od tego faktu zapala się kontrolka poduszki powietrznej w czasie jazdy. Czytając forum zauważyłem sugestie związane z zerwaniem taśmy poduszki powietrznej i spróbowałem ów problem zbadać. Taśma wizualnie wygląda na całą. Mój test polegał na tym, że do jednej końcówki podłączyłem bateryjkę 1,5V a na drugiej końcówce podpiąłem miernik, sprawdzając przez to przepływ prądu - okazało się, że prąd dochodzi do drugiej końcówki. Czy to dobra metoda sprawdzenia taśmy/zwijki poduszki powietrznej? Z góry dziękuję Wam serdecznie za odpowiedź. Poniżej zamieszczam zdjęcie wymontowanej taśmy i proszę o ewentualne sugestie dotyczące rozwiązania problemu.
 |
|
|
|
 |
daniel

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: Inna
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: daniel
Wiek: 36 Dołączył: 23 Maj 2007 Posty: 100 Skąd: okolice Sanoka
|
Wysłany: 23 Sie 2008, 20:47
|
|
|
tak samo możesz bez bateryjki sprawdzić opór miernikiem ... tylko żeby Ci do głowy nie przyszło poduszki sprawdzać |
_________________ mz etz 150, fiesta mk3 z rozkładanym żaglem w pakiecie |
|
|
|
 |
FreeHack [Usunięty]
|
Wysłany: 15 Wrz 2008, 22:29
|
|
|
Nikt z Was nie ma pomysłu? Może jednak ktoś pokusi się o diagnozę:) Będę wdzięczny za naprowadzenie na rozwiązanie problemu:) Zaznaczam, że kłopot pojawił się tuż po wymianie krzyżaka kolumny kierowniczej. Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki. |
|
|
|
 |
diodalodz

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
|
Wysłany: 16 Wrz 2008, 01:17
|
|
|
podłącz 3 V baterie (dwa paluszki) na wymontowanej taśmie i na drugi koniec żarówkę . kręć taśmą . jeśli zauważysz że gdzieś dioda miga to znaczy że taśma jest do śmieci .
oczywiście poducha odpieta i schowana w garażu w szafie . |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 45 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12086 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 16 Wrz 2008, 07:07
|
|
|
Żarówkę czy diodę w końcu zamiast żarówki podłącz woltomierz, najlepiej analogowy i patrz czy wskazówka się nie chwieje,,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
diodalodz

|
Wysłany: 16 Wrz 2008, 10:14
|
|
|
diode oczywiście po nocy pisze to tak wychodzi . |
|
|
|
 |
FreeHack [Usunięty]
|
Wysłany: 16 Wrz 2008, 11:02
|
|
|
Dziękuję Panowie:) Dzisiaj będę testował i poinformuję o wyniku:)
Pozdrawiam!
[ Dodano: Wto Wrz 16, 2008 21:43 ]
Wymontowałem dziś taśmę i po podłączeniu baterii oraz voltomierza okazało się, że z 3V na drugą stronę (od wtyczki poduszki) dopływa 0,2V. Rozebrałem obudowę taśmy i okazało się, że jest zerwana, co utwierdziło mnie we wcześniejszych podejrzeniach. Próbowałem ją reanimować - połączyłem żyły, zaizolowałem je opaską termokurczliwą i złożyłem. Po tej operacji, prąd przewodzony jest poprawnie - podaję 3V i mam 3V na drugim końcu. Gdy jednak kręcę taśmą, napięcie się zmienia. Czy to definitywnie oznacza jej uszkodzenie? Proszę o odpowiedź. |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 45 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12086 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 16 Wrz 2008, 23:20
|
|
|
a raczey Tego się chyba nie reanimuje - trzeba wymienić. |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
diodalodz

|
Wysłany: 17 Wrz 2008, 01:27
|
|
|
powiem tak z założenia takich rzeczy się nie regeneruje dla własnego bezpieczeństwa . jeśli zmienia sie napięcie o 0,1-0,3 V to generalnie jest ok . |
|
|
|
 |
FreeHack [Usunięty]
|
Wysłany: 17 Wrz 2008, 08:40
|
|
|
Serdecznie dziękuję za rozwianie wątpliwości i proszę o zamknięcie tematu.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.