Czyszczenie przepustnicy - POMOC |
Autor |
Wiadomość |
FreeHack [Usunięty]
|
Wysłany: 15 Wrz 2008, 11:03 Czyszczenie przepustnicy - POMOC
|
|
|
Witam,
Czy ktoś z Was byłby tak uprzejmy i opisał proces zawarty w temacie? W połączeniu z fotorelacją, byłoby bombowo. Autko: Ford Fiesta 1,1i 1994r. Z góry dzięki za wszelkie sugestie i pomoc.
Pozdrawiam,
FreeHack |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 15 Wrz 2008, 12:05
|
|
|
Co chcesz tam czyścić i w jakim celu... przepustnica jest opłukiwana paliwem, więc powinna być czysta. |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
stafcio

Model: Inne auto
Wersja: RST
Silnik: 1.6i8V/130KM
Imię: Paweł
|
Wysłany: 15 Wrz 2008, 13:20
|
|
|
przejrzyj to http://members.lycos.nl/s...al/1595-04B.pdf
pewnie nikt nie poratuje cie zdjeciami, malo osobo tutaj ma w naturze dzielenie się informacjami. pewnie sam musisz to przerobic. najprostszym sposobem jest jednak kupienie preparatu w spreju i psikniecie w przepustnice. troche rozpusci ten syf i moze bedzie lepiej. |
_________________ stafciogarage@gmail.com |
|
|
|
 |
LOY
Członek Honorowy FKP

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.8i16V/130KM
Wiek: 47 Dołączył: 16 Mar 2005 Posty: 1367 Skąd: Zamość/Łódź
|
Wysłany: 15 Wrz 2008, 13:31
|
|
|
preparat ..albo nafta ..rozp[uszczalnik ,benzyna ekstrakcyjna,i pedzelek waciki do uszu ,szmata i sprezone powietrze..i tyle ..trudno cokolwiek zrobic zle ..trudno cokolwiek popsuc |
_________________ dużo fiest było ..jeszcze jakaś będzie |
|
|
|
 |
Arkadius

Model: Ford Fiesta Mk4`97
Wersja: Inna
Silnik: 1.25i/75KM
Imię: Arek
Wiek: 35 Dołączył: 17 Lip 2006 Posty: 637 Skąd: Sępólno Kraj.
|
Wysłany: 15 Wrz 2008, 14:02
|
|
|
do czyszczenia przepustnicy dobrze wypada odtłuszczacz do hamulców w spray'u normfest + wydmuchanie wtedy wszystkiego sprężonym powietrzem sprawdzone, to co LOY napisał też się sprawdza |
_________________ Renault Vel Satis 2.0 16V Turbo 05"
Renault Safrane 2.5 20V 99" - SOLD
Ford Fiesta MKIV 1.25 16V 97"[/b]
Blue Fiesta xr1800 - SOLD |
|
|
|
 |
FreeHack [Usunięty]
|
Wysłany: 15 Wrz 2008, 18:38
|
|
|
Dziękuję serdecznie Wszystkim za odpowiedź oraz link z opisem demontażu przepustnicy - właśnie o to mi chodziło. Jeszcze raz DZIĘKI!
JoeMix temat mojego posta odpowiada na Twoje pytanie. Wzorując się na opisie czyszczenia przepustnicy w silniku ZETEC(jednego z kolegów na forum) można stwierdzić, iż samo paliwo z pewnym rodzajem zabrudzenia sobie nie radzi. Poniżej link:
http://www.fiestaklubpols...uby+regulacyjne
Pozdrawiam @ll |
|
|
|
 |
diodalodz

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
|
Wysłany: 15 Wrz 2008, 20:11
|
|
|
hm
są specjalne preparaty które czyszczą bez rozbierania
Carb cleaner czy jakoś tak . Zabieg robisz na pracującym silniku . daje rade . |
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 15 Wrz 2008, 21:15
|
|
|
FreeHack napisał/a: | JoeMix temat mojego posta odpowiada na Twoje pytanie. Wzorując się na opisie czyszczenia przepustnicy w silniku ZETEC(jednego z kolegów na forum) można stwierdzić, iż samo paliwo z pewnym rodzajem zabrudzenia sobie nie radzi. | ZETEC ma przepustnice przed całym dolotem że tak powiem, jak się nie mylę to jest filter, rura doprowadzająca, przepustnica... i dalej... w profilu masz 1,1 na gaźniku, a tam przepustnica główna jest ostatnia w kolejności, a nie pierwsza... w ZETECu pracuje na sucho, w gaźniku na mokro w mieszance paliwowej, i nie ma prawa być zabrudzona sąd moja wypowiedź,,, |
|
|
|
 |
FreeHack [Usunięty]
|
Wysłany: 15 Wrz 2008, 22:25
|
|
|
JoeMix, dziękuję za wyjaśnienie, jednak w poście pytałem o silnik 1,1i
Uzyskałem odpowiedź oraz materiały związane z moim zapytaniem.
Serdeczne dzięki dla Wszystkich
Temat do zamknięcia. |
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 15 Wrz 2008, 22:52
|
|
|
Skoro masz 1,1i (czemu w profilu masz 1,1?) to tam też przepustnica jest pod wtryskiwaczem,,, jeśli jest brudna, (nie chcę wiedzieć jaki osyfiony jest w takim razie wtryskiwacz) to zapewne przez puszkę filtra zasysa bardzo dużo par oleju lub wręcz sam olej - sprawdź to dobrze, bo ten brud skądś się bierze... może sama puszka jest gdzieś nieszczelna i ciągnie syf,,, chyba że tam jest czysto a Ty chcesz mieć super czysto |
|
|
|
 |
FreeHack [Usunięty]
|
Wysłany: 16 Wrz 2008, 13:29
|
|
|
JoeMix, postaram się dzisiaj zamieścić fotkę prezentującą skarby fiesty spod obudowy filtru powietrza i proszę Cię o wyrażenie zdania na temat brudu, który tam dostrzegłem - moim zdaniem niepokojącego, stąd pomysł o czyszczeniu przepustnicy i okolic. Miejsce o którym mowa, jest "zasyfione" odkąd posiadam moją fiestkę, czyli od 2004 roku. Nigdy wcześniej jednak nie zagłębiałem się w budowę, pracę i naprawę auta, stąd spóźniona uwaga:) Dziękuję Wam.
Prezentuję opisane wyżej zdjęcie:
http://img530.imageshack....e=wtryskxj0.jpg
[ Dodano: Wto Wrz 16, 2008 21:39 ]
Proszę o odpowiedź i komentarz fotki. Czy widoczny nalot jest normalny? Czy powinienem zdemontować wtryskiwacz i przepustnicę, celem umycia? |
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 16 Wrz 2008, 23:31
|
|
|
Syf jak syf,,, u mnie podobnie zafajtana jest przepustnica ssania, od spodu jest srebran, od góry czarna pokryta prawie milimetrowym nalotem, ale nie korci mnie to czyścić bo się ładnie przymyka...
A co u kolegi, można poprubować psikaczy i specyfików polecanych przez kolegów... ten nagar to głownie z par oleju, w Mk1/2 w korku na deklu zaworowym oryginalnie było metalowe sitko na którym kropelki oleju miały się osadzać i spływać do silnika,,, teraz świetnie zastępuje je tzw. druciak do szorowania garnków (tylko metalowy nie plastikowy) w mk3 zapewne ten korek nie jest pusty i też coś jest w środku... poza wyczyszczeniem gardzieli proponuję kąpiel w benzynie i czyszczenie korka, węza co z niego idzie, elementu na który idze wąż, i wężyka z tego elementu.
Jak nie widać jakichś większych kwaków typu ziarenka piasku i tym podobne to super, znaczy ze nie ma nieszczelności którą by zasysał śmieci z pominięciem filtra powietrza. |
|
|
|
 |
diodalodz

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
|
|
|
|
 |
FreeHack [Usunięty]
|
Wysłany: 17 Wrz 2008, 08:45
|
|
|
Serdecznie dziękuję za rozwianie wątpliwości i proszę o zamknięcie tematu.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
bidżej

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Bartek
Wiek: 38 Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 4784 Skąd: Stuttgart
|