Wygaszony przez: szynszyl 21 Lip 2008, 09:13 |
[MK3] Oświetlenie bagażnika [Mk3] |
Autor |
Wiadomość |
Andre [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Lip 2008, 15:14 [MK3] Oświetlenie bagażnika [Mk3]
|
|
|
Witam
Niestety moja FoFi nie ma oświetlenia bagażnika. Przydałby mi się taki "gadżet", więc szukałem info na ten temat. Za radą z fiestaguides sprawdziłem, czy przypadkiem gdzieś ten kabel się nie czai w boczku, ale niestety nie. Nie mam też zamiaru polować na oryginalną instalację, itp.
Jak najprościej i bezpiecznie zapodać sobie taką instalkę?
Proszę o łopatologię stosowaną
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za obszerne i liczne opisy, hehe |
Ostatnio zmieniony przez szynszyl 21 Lip 2008, 09:14, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
afi

Model: Ford Fiesta Mk4`98
Wersja: Inna
Silnik: 1.8D/60KM
Imię: Grzegorz
|
|
|
|
 |
Andre [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Lip 2008, 18:04
|
|
|
afi napisał/a: | http://www.fiestaklubpolska.pl/forum/viewtopic.php?t=18109&highlight=o%B6wietlenie+baga%BFnika |
Kurcze, jakoś szukajka nie wyrzuciła mi wyników z archiwum... Dlatego sorry za kłopot
Faktycznie, wybrałem się do bagażnika i kabel się znalazł przy lampie pod plastikiem
Teraz tylko gdzieś trzeba dorwać klosz i żarówkę (to chyba jest W5W jeśli się nie mylę).
Jeszcze jedna sprawa mnie zastanawia. Czy w swoich Mk3 macie bagażnik wyłożony wykładziną, czy goła blacha? Bo widziałem obie opcje (ja mam goło i "wesoło") i nie wiem od czego to zależy
Pozdro |
|
|
|
 |
lesiokro
Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Basic
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Leszek
|
Wysłany: 20 Lip 2008, 20:19
|
|
|
Mi w mojej MK3 nie chciało się bawić i założyłem klosz od tylnej lampy od malucha + włącznik zamontowany w obudowie ale za to w MK5 już mam oryginalne lampki na swoim miejscu i to podpięte pod "czujnik" otwarcia klapy tylnej. |
_________________ lesiokro |
|
|
|
 |
Andre [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Lip 2008, 20:24
|
|
|
A rozgałęziając przewód i robiąc oświetlenie obustronne - niczego się nie spierniczy? Chodzi mi głównie, czy coś się nie będzie za bardzo grzało i takie tam |
|
|
|
 |
lesiokro
Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Basic
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Leszek
|
Wysłany: 20 Lip 2008, 21:08
|
|
|
O to możesz być spokojny, pobór prądu jest na tyle znikomy że akumulatora tak szybko nie rozładujesz, no chyba że będziesz miał bagażnik otwarty przez cały dzień. Ale jeżeli chodzi o wytrzymałość kabelków to tym się nie przejmuj.
Pozdr |
_________________ lesiokro |
|
|
|
 |
kazi
Model: Ford Fiesta Mk3`92
Wersja: Xr2i
Silnik: Inny
Imię: Rafał
|
Wysłany: 20 Lip 2008, 22:48
|
|
|
Andre napisał/a: | A rozgałęziając przewód i robiąc oświetlenie obustronne - niczego się nie spierniczy? Chodzi mi głównie, czy coś się nie będzie za bardzo grzało i takie tam |
Kup przewód o przekroju 0,5 i bedzie bezpiecznie. Tam w bagazniku siedza żarówki 5 W ja mam coprawda zmienione na 10 W a i miejscami były rózne cuda, diody a nawet świetlówka 30 W ale to juz wyzsza szkoła jazdy. |
_________________ PzMot - Polski Związek Motorowy w Gorzowie.
New Wozidło : Citroen Xantia 1,8 Turbo |
|
|
|
 |
Andre [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Lip 2008, 22:56
|
|
|
kazi napisał/a: | Andre napisał/a: | A rozgałęziając przewód i robiąc oświetlenie obustronne - niczego się nie spierniczy? Chodzi mi głównie, czy coś się nie będzie za bardzo grzało i takie tam |
Kup przewód o przekroju 0,5 i bedzie bezpiecznie. Tam w bagazniku siedza żarówki 5 W ja mam coprawda zmienione na 10 W a i miejscami były rózne cuda, diody a nawet świetlówka 30 W ale to juz wyzsza szkoła jazdy. |
Rozumiem, że przy przekroju 0,5 mogę spokojnie wrzucić 2 x 5W |
|
|
|
 |
afi

Model: Ford Fiesta Mk4`98
Wersja: Inna
Silnik: 1.8D/60KM
Imię: Grzegorz
|
|
|
|
 |
Andre [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Lip 2008, 23:39
|
|
|
Diodka fajna
Najpierw muszę po szrotach pobiegać za jakimiś oprawkami i kloszami. Może uda się wyrwać oryginalne do FoFi.... bo na Aledrogo nie znalazłem :/ |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.