[MK6] kontrolka otwartych drzwi |
Autor |
Wiadomość |
Amor Latino [Usunięty]
|
Wysłany: 6 Lip 2008, 23:53 [MK6] kontrolka otwartych drzwi
|
|
|
Witam,
od paru miesięcy zaczął mnie nękać problem związany z kontrolka otwartych drzwi. Wieczorami lub gdy popada deszcz na desce rozdzielczej zapala się kontrolka informująca o otwartych drzwiach oczywiście pomimo tego, że wszystkie drzwi są zamknięte. Rozkręciłem drzwi i skręciłem kabel od czujnika z tym od masy i kontrolka zgasła. Wieczorem wróciłem i zastałem paląca się kontrolkę. Sama kontrolka mnie nie przeraża, jednak kiedy komputer myśli, że mam otwarte drzwi to nie mogę zamknąć zamków ani pilotem ani kluczem. Czy ktoś wie w czym może tkwić problem? |
Ostatnio zmieniony przez szynszyl 22 Lip 2008, 16:05, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
pP

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Paweł
|
Wysłany: 7 Lip 2008, 00:12
|
|
|
szczerze nie wiem co moze byc, bardzo mozliwe ze po prostu masz blad w kompie sterujacym, jedz do aso, kosztuje to 180PLN lub do innego warsztatu i podepnij do kompa i ew niech skasuja ten blad, lub zrob to domowym sposobem - odlacz akumulator na 15 min i komp powinien sie sam zrestartowac, jezeli blad nie zniknie to jedz do aso, |
|
|
|
 |
Amor Latino [Usunięty]
|
Wysłany: 7 Lip 2008, 08:35
|
|
|
niestety restart komputera domowym sposobem nic nie dal :/ co więcej pomysł połączenia kabli od czujnika z masą nie był zbyt udany, bo teraz cały czas pali się kontrolka :/ Jadę zaraz do ASO podłączyć go pod komputer |
|
|
|
 |
pP

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Paweł
|
Wysłany: 7 Lip 2008, 09:55
|
|
|
no i git napisz efekty... |
_________________ Ex
BlackRS
BlackST |
|
|
|
 |
Amor Latino [Usunięty]
|
Wysłany: 7 Lip 2008, 10:55
|
|
|
bylem u kumpla podłączył mnie do kompa, pokasował jakieś chore błędy czujnika poziomu paliwa ( ) i silnika, ale nie wiadomo co z tą kontrolką drzwi. Niby wszystko ok. Taka ciekawostka: po drodze do serwisu zgasła mi ta kontrolka.. ale niby błędy są w pamięci, więc i tak było by coś widać. Czujników ani kontrolki nie da się wyłączyć. Poczekam kilka dni jak się znowu to zapali to wybiorę się do forda i niech tęgie głowy pomyślą w czym problem. Jestem prawie pewien, że to błąd komputera, a nie uszkodzony czujnik w drzwiach, bo ta kontrolka gaśnie lub zapala się dowolnie w trakcie jazdy.. |
|
|
|
 |
k_myk

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: Calypso
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Kamil
|
Wysłany: 7 Lip 2008, 12:00
|
|
|
Amor Latino napisał/a: | bylem u kumpla podłączył mnie do kompa, pokasował jakieś chore błędy czujnika poziomu paliwa ( ) i silnika, ale nie wiadomo co z tą kontrolką drzwi. Niby wszystko ok. Taka ciekawostka: po drodze do serwisu zgasła mi ta kontrolka.. ale niby błędy są w pamięci, więc i tak było by coś widać. Czujników ani kontrolki nie da się wyłączyć. Poczekam kilka dni jak się znowu to zapali to wybiorę się do forda i niech tęgie głowy pomyślą w czym problem. Jestem prawie pewien, że to błąd komputera, a nie uszkodzony czujnik w drzwiach, bo ta kontrolka gaśnie lub zapala się dowolnie w trakcie jazdy.. |
Chyba właśnie gdyby to był bład czujnika to miało by większy sens... Przecież jak masz błąd w kompie to wystepuje on cały czas, a w czujniku może ci cos nie stykac po prostu i jak jeździsz to może czasami łapać kontkat...
BTW, nie zansz jakiegoś elektryka samochodowego? ASO może Cię nieźle skroić...
Pozdrawiam,
k_myk |
_________________ Chory na Fiestę... |
|
|
|
 |
Amor Latino [Usunięty]
|
Wysłany: 7 Lip 2008, 12:11
|
|
|
żadnego dobrego elektryka nie znam, a żulom nie oddam, bo już fiesty więcej nie odpalę.. zastanawiam się czy nie spróbować odłączyć w lewych drzwiach czujnika tak samo jak w prawych |
|
|
|
 |
k_myk

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: Calypso
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Kamil
|
Wysłany: 7 Lip 2008, 13:30
|
|
|
Amor Latino napisał/a: | żadnego dobrego elektryka nie znam, a żulom nie oddam, bo już fiesty więcej nie odpalę.. zastanawiam się czy nie spróbować odłączyć w lewych drzwiach czujnika tak samo jak w prawych |
Dokładnie, trzeba uważać komu sie oddaje auto do naprawy... Raczej Ci nie pomogę, bo mk6 jest mi obce, ale z pewnościa mogę stwierdzic, że te odłaczenie Ci nie zaszkodzi Poza tym zawsze możesz przedzwonić od aso i zapytaco ewentualne koszty diagnozy i naprawy... Jak Ci zdjagnozują za jakieś ok pieniądze to może sie okazać, że z naprawą sam sobie poradzisz Powodzenia
Pozdrawiam,
k_myk |
_________________ Chory na Fiestę... |
|
|
|
 |
markpio [Usunięty]
|
Wysłany: 18 Lip 2008, 20:29
|
|
|
tylna klapa też zapala lampkę nad lusterkiem i kontrolkę o nie zamkniętych drzwiach,
sprawdź wtyk-gniazdo w drzwiach, a dokładniej w słupku przy zawiasie - może tam dostaje się woda (zakładałem alarm do swojego i to połączenie nie zbyt mi się podoba). |
|
|
|
 |
Sukub [Usunięty]
|
Wysłany: 18 Lip 2008, 20:34
|
|
|
o to coś jak u nas tyle ze u nas na podsufitce sie ciągle świeci ^_^
eh te nasze (bez)problemowe fiesty |