jak odpowietrzyć chłodzenie? |
Autor |
Wiadomość |
draglukasz
Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: CL
Silnik: 1.1i/50KM
|
Wysłany: 5 Cze 2008, 17:12 jak odpowietrzyć chłodzenie?
|
|
|
Mam pytanie. Ostatnio wymieniłem w fieście chłodnicę, pompe do płynu chłodniczego, i czujnik temperatury.
Autko nsie troche bardziej teraz grzeje niż wcześniej. MOże dlatego że nie odpowietrzyłem płynu a nie wiem jak :(
mam też pytanie jak można sprawdzić czy termostat sie otwiera? bo jeszcze nie słyszałem nigdy wentylatora :( |
|
|
|
 |
bidżej

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Bartek
Wiek: 38 Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 4784 Skąd: Stuttgart
|
Wysłany: 5 Cze 2008, 17:53
|
|
|
Termostat sprawdza się dość łatwo, odpalasz samochód (zimny) i jeżeli od razu zaczynają grzać się wszystkie rury wchodzące do termostatu, tzn. że jest zacięty w pozycji otwartej.
Więcej o termostacie (i odpowietrzeniu) znajdziesz w artykule o wymianie termostatu dziale Garaż-Tuning na stronie głównej FiestaKlubPolska, no i używając szukajki
Co do wentylatora: w swojej jeszcze nigdy go nie słyszałem, podobno ogólnie ciężko zagrzać silnik 1,1 do takiej temperatury żeby wentylator się włączył. U mnie w upalny dzień w korku wskazówka temperatury dochodzi najwyżej prawie do N. W trakcie normalnej jazdy stoi grzecznie na środku. |
_________________ www.twojrobot.blogspot.com |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12076 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 5 Cze 2008, 19:27
|
|
|
w 1,1 układ chłodzenia się sam odpowietrza (sprawny układ) |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
Danio

Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.6i8V/110KM
|
Wysłany: 8 Cze 2008, 12:39
|
|
|
pewnie miałeś wcześniej niesprawne elementy - dlatego teraz masz wrażenie że sie szybciej grzeje - ale to na plus
układ sie sam odpowietrza
termostat można sprawdzić w taki sposób : patrzysz jaka jest temperatura otwarcia i taką mu dostarczasz (czajnik z gorącą wodą) pamietając jednak o sporej bezwładności tego elementu - ogólnie szkoda zachodu jak dla mnie bo na pewno jest lepiej niż było
mnie w ciągu 4 lat użytkowania fofi 1.1 udało sie dwa lub 3 razy włączyć wentylator
powodzenia |
_________________ Dobra Fiesta nie jest zła
 |
|
|
|
 |
stafcio

Wersja: RST
Silnik: 1.6i8V/130KM
Imię: Paweł
|
Wysłany: 12 Cze 2008, 00:34
|
|
|
jak u mnie byl zapowietrzony, to przy nagrzanym silniku odkrecilem na chwile korek od zbiornika wyrownawczego. nadmiar powietrza uciekl i od tamtej pory jest dobrze.
moze masz gdzies za duzo kamienia czy innego szitu i blokuje przeplyw wody? moze sproboj przeplukac uklad specjalnym plynem. |
_________________ stafciogarage@gmail.com |
|
|
|
 |
ponczo83
Model: Ford Fiesta Mk4`96
Wersja: Flair
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 12 Cze 2008, 08:25
|
|
|
w silniku 1.3 też się sam odpowietrzy? |
|
|
|
 |
stafcio

Wersja: RST
Silnik: 1.6i8V/130KM
Imię: Paweł
|
Wysłany: 12 Cze 2008, 08:41
|
|
|
generalnie we wszystkicha autach powinno sie dac odpowietrzyc uklad. |
_________________ stafciogarage@gmail.com |
|
|
|
 |
diodalodz

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
|
Wysłany: 12 Cze 2008, 08:57
|
|
|
wszystkie które maja stały obieg płynu przez zbiorniczek powinny odpowietrzyć się same . Czasami tylko spektakularnie wygląda 1 otwarcie termostatu bo wskazówka leci pod czerwoną skalę i zaczyna opadać . Potem już jest ok cały czas . |
|
|
|
 |
tajmus

Model: Ford Fiesta Mk3`90
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.6i/104KM
|
Wysłany: 12 Cze 2008, 10:34
|
|
|
u mnie cos pewnie bedzie nie tak bo wentylator sie wlacza czesto (silnik chodzi: wlaczy sie na minute, wylaczy i za chwile sie znow wlaczy i tak w kolko) a wcale duzo nie trzeba do przejechania (wystarczy ze stoi i go odpale i po chwili juz sie obraca, wskazowka niby trzyma sie zawsze tak kolo 1/3 skali... nie wiem co to moze byc... ma to jaki wplyw na obroty silnika?? zrobilem sobie kody bledow: wyszedl krokowiec i cpp; cpp wymienilem i sie troche to poprawilo ale dalej swiruje (nierowne obroty, przygasanie), krokowiec dziala bo sprawdzalem ale dlaczego przy diagnostyce wyskoczyl jesli jest ok?? |
_________________ Ballada
and
XR2i 90r 1.6 104 KM <...w krainie wieczności> |
|
|
|
 |
Freeman
Moderator

Model: Ford Fiesta Mk3`89
Wersja: C
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Sławek
Wiek: 43 Dołączył: 06 Kwi 2007 Posty: 3513 Skąd: Ostrzeszów
|
Wysłany: 12 Cze 2008, 10:51
|
|
|
Bo działa ale nie tak jak powinien. Przeczyść go. A co do chłodnicy to może być zapchana, użyj jakiegoś środka do płukania. |
_________________ Znalazłeś odpowiedź na forum? Daj znać jak usunąłeś problem/usterkę.
Fiesta Klub Polska na YouTube
Planujesz zakup auta lub innej rzeczy? Szukasz porady? Zajrzyj do działu "Przed zakupem"
Pochwal się swoim autem |
|
|
|
 |
kllimek
|
Wysłany: 20 Cze 2008, 14:02
|
|
|
A jak jest z odpowietrzaniem w silnikach 1,4 rok 92?? |
_________________  |
|
|
|
 |
bidżej

Imię: Bartek
Wiek: 38 Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 4784 Skąd: Stuttgart
|
Wysłany: 20 Cze 2008, 14:04
|
|
|
kllimek, diodalodz napisał/a: | wszystkie które maja stały obieg płynu przez zbiorniczek powinny odpowietrzyć się same |
|
_________________ www.twojrobot.blogspot.com |
|
|
|
 |
|