Fiesta Mk4 1.3 Swap 2.0 mondeo |
Autor |
Wiadomość |
krzysieks_mc

Model: Ford Fiesta Mk3`92
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Krzysiek
|
Wysłany: 11 Maj 2008, 23:15 Fiesta Mk4 1.3 Swap 2.0 mondeo
|
|
|
Cześć.
Razem z kolegą chcemy wrzucić silnik od mondeo 2.0 do Fiesty mk4. Komora silnika w mk4 jest wielkościowo podobna do mk3 Jeśli chodzi o sam silnik i wiązki od elektryki to niema problemu ale skrzynia od mondeo jest dużo większa od przykładowej skrzyni z xr2i 1.8. Na moje oko to niema takiej możliwości wrzucenia skrzyni z mondeo. czy ktoś z Was robił juz takie cudo ? Bo narazie spotkałem sie ze swapami w mk3 no i widziałem swap do mk4 z 1.7 pumy ale to mniejszy silnik. Aha no i jak bym np wrzucił skrzynie z xr2i to czy półosie od tej skrzyni by pasowały do piast? |
|
|
|
 |
czw-free [Usunięty]
|
Wysłany: 11 Maj 2008, 23:24
|
|
|
Pogadaj z mafiosem on robil swapa na 2.0 z mondeo ale w mk3 ale pewnie cos poradzi z reszta puma tez Ci cos podpowie z reszta sam jestem ciekaw bo tez sie szykuje do takiej przekladki i tez myslalem nad skrzynia ;-) |
|
|
|
 |
Ad@mus

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Adam
Wiek: 37 Dołączył: 03 Lut 2007 Posty: 1832 Skąd: Orzesze SMI
|
Wysłany: 11 Maj 2008, 23:27
|
|
|
kupa kał, z tego co wiem jest duzo mniej miajsca jak w mk3
wg mnie jedyny madry swap to silnik z pumy |

Dwu litrowa bestia zwana Ulepem |
|
|
|
 |
czw-free [Usunięty]
|
Wysłany: 11 Maj 2008, 23:51
|
|
|
tez taka opinie slyszalem o silniczku z pumy ale z drugiej strony slyszalem ( od goscia ze sklepu z czesciami do forda ) ze w tych silniczkach ( 1.7 z pumy ) korbowody bokiem wychodzily chociaz nie chce mi sie w to wierzyc ... osobiscie rozwazam wlasnie 1.7 albo 2.0 ale to i tak dopiero na wiosne w przyszlym roku ... |
|
|
|
 |
sulos

Model: Ford Fiesta Mk4`98
Wersja: Flair
Silnik: 1.25i/75KM
Wiek: 27 Dołączył: 07 Wrz 2007 Posty: 547 Skąd: Statek miłości
|
Wysłany: 11 Maj 2008, 23:55
|
|
|
czw-free, w wielkim skrocie - 1.7 drozszy w zakupie i bardzo prosty w montazu, 2.0 - tanszy w zakupie (ale trzeba uwazac, bo duzo zarznuchow jest) ale rzezba przy swapie |
_________________ http://www.sulkov.pl
sulos - główny malkontent, maruda, czepialski przeciwnik chądóf i szmelcfagenóf klubu.
Belmondo barów mlecznych i stołówek przyzakładowych
Pod oknem:
Alfa Romeo Mito
Audi Coupe
W międzyczasie było:
Ducati Monster
Saab 900
Chąda syfik 4gen :> |
|
|
|
 |
krzysieks_mc

Model: Ford Fiesta Mk3`92
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.8i16V/130KM
|
Wysłany: 12 Maj 2008, 21:09
|
|
|
OKEY Dzięki Wam za rade. |
|
|
|
 |
czw-free [Usunięty]
|
Wysłany: 12 Maj 2008, 22:22 hhmm
|
|
|
to ze rzezba to wiem ale co by to za przyjemnosc byla jakby moze sobie bylo silnik w 5 min pod blokiem zmienic a tak na powaznie to jak do tej pory na 90% jestem za 1.7 ale jak juz pisalem dopiero na przyszla wiosne ewentualnie zima bo narazie nie ma $$$$ :( ale napewno bedzie opis moze nawet z jakas fotorelacja |
|
|
|
 |
PumaRST
Princessa of Ułęż

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
|
Wysłany: 13 Maj 2008, 07:06
|
|
|
zasadniczo wsadzic do mk4 można wszystko, zaczynajacv od każdego Zeteca-se kończąc na Duratecu.
w tym przypadku to co do skrzyni:
rozumiem że mk4 1,3 ma sprzęgło hydrauliczne wiec szkyrznie z mk3 nie specjalnie podejdą co wiecej majainne mocowania i bedzie problem z przerobieniem ich pod mocowania od mk4. Skrzynia to z Pumy 1,7 bedzie OK.
co do 2,0 z mondeo, wejdzie ale bedzie trzeba pokombinować z mocowaniem go, z tego co obserwowaęłm nie podejdzie na mocowania z mk3 bo trzeba by przerabiac kielich i podłużnice. całkiem możliwe ze mocowanei z Focusa 2,0 bedie OK, a przynajmniej z nim bedzie najmniej problemów.
Faktycznie 2,0 wydaje sie być lepszym rozwiązaniem od 1,7VCT choć to 2 wskakuje do mk4 P&P.[/i] |
_________________ Ford Fiesta RS ZetecTurbo 207KM 250Nm ET: 13:85 RiP |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.