Przesunięty przez: szynszyl 17 Kwi 2006, 11:53 |
Głośniki wysokotonowe - jak fabryczne |
Autor |
Wiadomość |
Thomas [Usunięty]
|
Wysłany: 23 Lis 2004, 01:38 Głośniki wysokotonowe - jak fabryczne
|
|
|
Witam...
Na stronie klubowej zamieściłem artykuł jak zamontować tweetery w adaptery lusterek. Autorem jest Rokers. Gorąco zachęcam, zapraszam i zapraszam do dysykusji i wymiany uwag na ten temat.
Pozdrawiam
Thomas |
|
|
|
 |
molu

Model: Inne auto
Wersja: Ghia
Silnik: 1.8i16V/130KM
|
Wysłany: 23 Lis 2004, 08:32
|
|
|
Wyglada to bardzo ok i roboty przy tym malo(sam chcialem kiedys tak zrobic) jednak ponoc z punktu akustyki gwizdki powinny byc na wysokosci uszu sluchacza i na niego skierowane wiec slupki bylby lepsze 8) |
|
|
|
 |
Thomas [Usunięty]
|
Wysłany: 23 Lis 2004, 09:08
|
|
|
Witam...
Pewnie masz racje słupki są lepsze, ale większość (ja narazie też) ma przyklejone gwizdki do deski, więc uważam, że lusterka to lepsze rozwiązanie.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Thomas [Usunięty]
|
Wysłany: 23 Lis 2004, 09:25
|
|
|
Aha...mam jedno pytanie. U siebie mam tweetery podłączone z tylnymi głośnikami, ponieważ jak je podłączałem to przednoich jeszcze nie miałem. I stąd moje pytanie, czy przełączyć je do przednich głośników, czy pozostawić na tyle, jak sądzicie?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Dynamike [Usunięty]
|
Wysłany: 23 Lis 2004, 11:21
|
|
|
Ja też mam zamontowane "cykacze" na trójkącikach przy lusterkach, z tym że nie tak profesjonalnie jak na tych fotkach i jak dla mnie efekt jest ok. Teraz chce jeszcze założyć trójkąciki od nowyszych lusterek i nie wiem czy mi się na nich zmieszczą głośniki, no ale to się jeszcze przekonamy. :wink: |
|
|
|
 |
Rokers [Usunięty]
|
Wysłany: 23 Lis 2004, 21:48
|
|
|
Witam - chciałem napisać odpowiedź co do pytania Thomasa, napisałeś że głośniczki wysokotonowe masz podłączone z tyłu, w zasadzie mogą tam zostać ewentualnie można podłączyć drugi komplet na przód - będzie lepiej brzmiało w całym wnętrzu.
Co do umiejscowienia, słupki czy lusterka, to wielkiej różnicy nie ma, na słupkach faktycznie są bliżej ucha (jeśli chodzi o wysokość), ale miejsce koło lusterka też jest całekiem dobre - dla przykładu Opel Vectra ma głośniki na desce rozdzielczej przed przednią szybą, nowa Skoda Octavia ma zamontowane fabrycznie dokładnie koło lusterekek w nowszych modelach Fiesty głośnik wysokotonowy znajduje się zaraz obok klamki otwierającej drzwi.
Pozdrawiam wszystkich i życzę miłej "audio" zabawy |
|
|
|
 |
molu

|
Wysłany: 23 Lis 2004, 22:07
|
|
|
Rokers napisał/a: | ewentualnie można podłączyć drugi komplet na przód - będzie lepiej brzmiało w całym wnętrzu.
|
Taa to dopiero bedzie qpa :?
Ja bym je jednak przelaczyl na przod-duzo roboty nie ma-bo jak bedziesz sobie na przyklad regulowal faderem w radyjku to bedzie troche dziwnie wychodzic ta regulacja 8) |
|
|
|
 |
ROMEZ [Usunięty]
|
Wysłany: 23 Lis 2004, 22:19
|
|
|
WITAM!!!
chyba jak wszystkie materialy dotyczacze sposobow montowania i robienia roznych rzeczy do naszych fiestek i ten jest suuuuper az dostalem motywacji do zrobienia sobie takich:))tylko niestety mam mala przeszkode ale postaram sie ja pokonac |
|
|
|
 |
Thomas [Usunięty]
|
Wysłany: 23 Lis 2004, 22:34
|
|
|
Witam...
Rokers, źle mnie zrozumialeś. Głośniki umiejscowione są z przodu, tylko podłączone pod tylne głośniki.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Rokers [Usunięty]
|
Wysłany: 23 Lis 2004, 22:52
|
|
|
Witam poraz kolejny - teraz to ja już się pomieszałem, ale nie ważne wyjaśnie co miałem na myśli. Raczej nie zgodzę się z tym co napisał molu (cyt. "Taa to dopiero bedzie qpa") Nie lubie wyrażać opinii (czy też udzielać porady), jeśli nie znam tematu, zawsze staram się udzialać porady popartej faktem, a nie domniemaną subiektywną opinią. Jeśli mamy podłączone głośniki wysokotonowe do "zwykłych" głośników z tyłu (mówimy o podłączeniu równoległym) to wcale nie popsujemy odbioru jeśli zastosujemy taki sam wariant z przodu (2 głośniki szerokopasmowe + dwa tweetery). Codziennie w pracy mam możliwość jazdy tak wyposażonym samochodem, mój szef ma Skodę Octavie 4 głośniki szerokopasmowe Sony do tego 4 Tweetery (w fabrycznych miejscach, nie wierzę żeby niemieccy konstruktorzy się pomylili dając możliwość montarzu czterech tweetwrów ) wzmiacniacz i tuba w bagażniku - odbiór tonów wysokich jak i niskich jest wyśmienity.
Sprzęt ten był montowany w profesjonalnej firmie zajmującej się sprzetem car-audio.
P.S. Ale w zasadzie nie musimy drążyć tego tematu, bo nie lubię "sprzeczek" na forum. :roll: Tym oto akcentem zamykam moją wypowiedź w tym nurtującym temacie Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Thomas [Usunięty]
|
Wysłany: 23 Lis 2004, 22:58
|
|
|
Rokers, to chyba nie przeczka, a wymiana pogladów na temat tweeterów. To jest moja opinia i uważam, że takie rozmowy wiele wnoszą. Grzegorz!!! wracaj do dyskusji
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
molu

|
Wysłany: 23 Lis 2004, 23:22
|
|
|
a gdzie tu sprzeczka
Taa "profesjonalny"zaklad" -4 szerokopasmowe glosniki :lol: ,4 twetery :lol: ,tuba :lol: i do tego sony :lol:
A scena tego zestawu jest pewnie w bagazniku :wink:
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 24 Lis 2004, 07:42
|
|
|
Jak widać z powyższych tekstów, dałem realny przykład który funkcjonuje (zresztą bardzo dobrze), natomiast molu twierdzi iż jestem w błędzie - zamiast argumentów użył w swojej wypowiedzi dziewięciu "minek" - nooo jak jest 9 śmiesznych minek, to już każdy wie o co chodzi - w takim razie napiszę molu masz rację przekonała mnie do tego ta: :lol: , nie... sory chyba nawet ta: :wink: bez niej "scena" w bagażniku nie była by taka sama jak kiedyś (zresztą nie ważne, co wyprawiacie w swoich bagażnikach).
Pozdrowionka dla wszystkich. |
|
|
|
 |
waluss
Gość
|
Wysłany: 25 Lis 2004, 20:07 Glosniki w przednich drzwiach
|
|
|
JAKA SREDNICE MAJA GLOSNIKI W PRZEDNICH DRZWIACH FIESTY MK-3? PROSZE POMOZCIE. |
|
|
|
 |
KacpeRS [Usunięty]
|
Wysłany: 25 Lis 2004, 23:23
|
|
|
13 cm |
|
|
|
 |
waluss
Gość
|
|
|
|
 |
Dynamike [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Lis 2004, 08:15
|
|
|
Tak, na pewno możesz włożyć 13'. Większość z nas ma takie założone (a niektórzy nawet większe ). Pamiętaj tylko że jeśli chcesz żeby szyba odsuwała ci się do końca to muszą one być dość płytkie, bo niestety na głębokość nie ma tam zbyt wiele miejsca. O ile dobrze pamiętam to chyba do 52mm. |
|
|
|
 |
SinuS [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Lis 2004, 16:26
|
|
|
-->waluss
Prawdopodobnie za jakiś czas będe sprzedawał moje głośniki z drzwi tj... DLS C5.. są one głębokie, ale dorzuce Ci do nich pierscienie, dzieki którym jest idealnie :]
Oczywiscie wiadomo, że kasują te Sony jak chcą
A przy dobrym montarzu potrafią wygenerować NIEWIARYGODNIE niski bas...
Za minimalna dopłata dorzuce tez tweeterki...
Jesli Ci sie nie spiszy zastanow sie...
Zestawik do obejzenia na stornie www.horn.pl
Sprzedawałbym same mid-woofery z tego zestawu za jakies 100 pln z pudelkami, nie uzywanymi maskownicami i wspomnianymi wczesniej pierscieniami... |
|
|
|
 |
kruszek
Gość
|
Wysłany: 19 Gru 2004, 01:24
|
|
|
Witajcie
Pare spraw!!
Profesjonalny sprzęt Car audio to technolgia której nik z nas nie będzie miał w 99%!!! Jest ogromna różnica między sprzętem profesjonalnym a bardzo dobrej klasy kupionym w nawet ekstra sklepie z wywieszką CAR AUDIO! Minimalna cena 2 sztuk "cykaczy" profesjonalnych to 2.000zł !!! - nie przesadzam, dlaetgo mówię że o sprzeęcie PROFESJONALNYM to mozna sobie pomażyć.
2 Sprawa, nie ma różnicy czy podłączymy cykadła na przód czy tył i TAK BĘDZIE KUPA - bo cykacze podłancza się coprawda do przednich ALE POPRZEZ ZWROTNICE.
3 Sprawa. Umiejscowienie koło lusterek nie jest takie złe. Sam mam na słupkach, ale sprawdzając na :lusterkach też jest ok.
4.Sprawa ktoś tam pisał, żę ma z firmy "OKTWIE" gdzie sprzęt był pomnowany w profesjonalnej firmie, NO I CO Z TEGO !!! radio SONY i dobry sprzęt --- jakiś żart.
To tyle moich wywodów
Pozdrawiam audiofilów. |
|
|
|
 |
SinuS [Usunięty]
|
Wysłany: 19 Gru 2004, 02:38
|
|
|
hmm..
powiedz mi, jak odroznic profesjonalny sprzet od takie nie-profesjonalnego, jest jakas bariera cenowa?
Cytat: | Jest ogromna różnica między sprzętem profesjonalnym a bardzo dobrej klasy kupionym w nawet ekstra sklepie z wywieszką CAR AUDIO! |
Aaaa... to znaczy, ze sa specjalne sklepy i producenci robia sprzet osobno dla tych "profesjonalistów"... :lol:
Cytat: | Minimalna cena 2 sztuk "cykaczy" profesjonalnych to 2.000zł ! - nie przesadzam, dlaetgo mówię że o sprzeęcie PROFESJONALNYM to mozna sobie pomażyć. |
A to tez ciekawe, bo w mojej fiescie umilaja mi podroz wysokotonowki DLS T20 za ktore dalem znacznie mniej niz nawet polowa sumy ktora wymieniasz, a DOKLADNIE te same glosniki graja w Audi Pana Józka Wężowskiego, jakbys nie wiedzial kto to, to jeden z kilku najlepszych specjalistow car-audio w Polsce, wielokrotny zdobywca tytulow Mistrza i Wice Mistrza Polski i Europy...
W takim razie on nie moze nawet pomazyc o profesjonalizmie!
Cytat: | 2 Sprawa, nie ma różnicy czy podłączymy cykadła na przód czy tył i TAK BĘDZIE KUPA - bo cykacze podłancza się coprawda do przednich ALE POPRZEZ ZWROTNICE. |
No bardzo audiofilskie stwierdzenie "cykacze podpina sie do przednich" I niekoniecznie przez zwrotnice :] Istnieje jeszcze takie cos jak zwrotnice aktywne, wtedy wysokotonowki podpinasz BEZ ZWROTNIC bezposrednio do wzmacniacza...
Co do umiejscowienia tweeterow, to zadne miejsce nie jest be, ani zadne cacy!! Wszystko zalezy od auta i zastosowanych glosnikow! Trzeba to dobrac empirycznie, to jedyne wyjscie...
Cytat: | radio SONY i dobry sprzęt --- jakiś żart. |
Posłuchaj XES'a i potem sprobuj napisac to jeszcze raz
Niecierpie radyklanych i jednostronnych opinni! :? |
|
|
|
 |
|