Zamknięty przez: szynszyl 28 Lut 2008, 18:39 |
Przełacznik zespolony i brak świateł |
Autor |
Wiadomość |
maciekbu777 [Usunięty]
|
Wysłany: 22 Lut 2008, 16:09 Przełacznik zespolony i brak świateł
|
|
|
otoz moj problem polega na tym ze pewnego razu jade sobie na długich swiatłach i swiatełka te juz niestety nie chciały sie zmienic na krotkie tylko cały czas swieciły długie gdy zajechalem do domu i kilka razy poprzełaczałem swiatła to nawet długie przestały swiecic i pozostały tylko postojówki długie tylko działały jak gałkę przyciągnołem ja do siebie mialem juz 2 raz taki przypadek i psuje sie jak zawsze przelacznik zespolony moje pytanie brzmi od czego tak moze sie dziac prosze o odp |
|
|
|
 |
diodalodz

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
|
Wysłany: 22 Lut 2008, 18:03
|
|
|
możliwości są dwie . albo ktoś wsadził za mocne żarówki albo to przypadek |
|
|
|
 |
maciekbu777 [Usunięty]
|
Wysłany: 22 Lut 2008, 18:08
|
|
|
tzn podejrzewałem to poniewaz wsadziłem polksenonowe zarowki 100/90 i potem zmieniłem je na normalne 60/55 lecz jedna mi sie przepaliła i wsadziłem znowu 100/90 i ponownie mi wysadziło wie ktos moze czy da sie naprawic taki przełacznik?? |
|
|
|
 |
diodalodz

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
|
Wysłany: 22 Lut 2008, 19:47
|
|
|
zazwyczaj nie , bo topi się kawałek plastikowej przesuwki . Trzeba rozebrac i zlokalizować uszkodzenie . |
|
|
|
 |
andrzej
Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: CLX
Silnik: 1.1i/50KM
|
Wysłany: 25 Lut 2008, 14:59
|
|
|
Uszkodzenie przełącznika zespolonego nie ma nic wspólnego z mocą żarówek.
Światła pozycyjne zasilane są bezpośrednio przez wył. zespolony i ich moc pozostaje bez zmian,natomiast światła mijania i drogowe zasilane są przez przekażniki.Przełącznik zespolony obciążony jest w tym przypadku minimalnym prądem rzędu kilku miliamper,mniejszym niż stanowi obciążenie świateł poycyjnych.
Przełącznik w pozycji św. mijania i drogowych szybciej ulegnie uszkodzeniu mechanicznemu niz elektrycznie.Jeżeli palą sie wył. zespolone to sprawdz czy instalacja w obrębie przekażników nie uległa uszkodzeniu , lub same przekażniki .Zwarcie dodatniego przewodu sterowania przekażników z przewodami wychodzącymi na bezpieczniki św. mijania i drogowych będzie powodowało bardzo duże obciążenie przełącznika zespolonego ispowoduje jego przegrzanie oraz wytopienie z powodu przepływu dużego prądu.Sterowanie świateł przez przekażniki zrobione jest w celu zminimalizowania obciążenia na przełączniku zespolonym.Zwiększajac moc żarówek należy sprawdzić jakie obciążenie prądowe są wstanie wytrzymać styki przekażników anie przełącznik zespolony.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
szynszyl
EKSTERMINATOR
Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
|
Wysłany: 28 Lut 2008, 18:39
|
|
|
andrzej, nie widze nic więcej do dadania |
_________________ 1% dla mojego syna |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.