Przesunięty przez: molu 19 Lip 2009, 15:42 |
Co jest nie tak ?? |
Autor |
Wiadomość |
anjko

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: S
Silnik: 1.8i16V/105KM
Imię: Mariusz
Wiek: 44 Dołączył: 25 Lis 2006 Posty: 421 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 30 Sty 2007, 23:33 Co jest nie tak ??
|
|
|
Witam wszystkich!
Ma problem z subwooferem a konkretnie z basem jaki sie z niego wydobywa tzn nie jest to ładny mieki basik tylko buczenie. Jakis czes temu pozbyłem sie tuby własnie z tego powodu myslałem ze jak kupie suba to bedzie lepiej ale niestety :-/
Subbwoofer kupiłem taki http://www.allegro.pl/ite...free_sklep.html i podłączony jest pod wzmacniacz Blaupunkta GTA2. Na wzmacniaczu są dwa pokretła regulacji Level i Bass krecąc nimi na wszystkie strony uzyskuje tylko mniejsze lub wieksze buczeni zamiast konkretnego basu. Wrazenie jest takie jak by bas sie spoznili przy jakims szybszym utworze jest takie ciagłe buczenie. Dodam ze wzmacniacz jest podłączony bezposrednio do akumulatora grubymi przewodami tak wiec jesli chodzi o podłączenie to raczej wszystko jest ok. Czym moze być to spowodowane a moze wzmacniecz nie daje rady chociaz jak podkrece go pod maxa to chce rozerwac tego suba a w aucie wszystko drzy. Aha jeszcze jedno do wzmaka podłaczony jest tylko subwoofer na mostku a głosniki mam podłaczone pod radio. |
|
|
|
 |
semek711
Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
|
Wysłany: 30 Sty 2007, 23:48
|
|
|
to moze masz cos zle ustwione w radiu... jesli tam tez jest bass na maksa to mozliwe ze bedzie to powodowalo efekt buczenia a nie basu |
|
|
|
 |
anjko

|
Wysłany: 30 Sty 2007, 23:54
|
|
|
semek711 napisał/a: | to moze masz cos zle ustwione w radiu... jesli tam tez jest bass na maksa to mozliwe ze bedzie to powodowalo efekt buczenia a nie basu |
Bas w radiu mam na minusie ale probowałem juz na rozne sposoby i z Loudem i bez. |
|
|
|
 |
semek711
|
Wysłany: 31 Sty 2007, 08:35
|
|
|
a zrob taka kombinacje i podepnij skrzynke pod jedno wyjscie ze wzmaka... bez mostku... zobacz jak wtedy bedzie dzialac |
|
|
|
 |
anjko

|
Wysłany: 31 Sty 2007, 19:45
|
|
|
semek711 napisał/a: | a zrob taka kombinacje i podepnij skrzynke pod jedno wyjscie ze wzmaka... bez mostku... zobacz jak wtedy bedzie dzialac |
Dzieki za podpowiedz jutro sprobuje tak podłaczyc bo dzis juz ciemno ale jesli bedzie lepiej to o czym to świadczy??? |
|
|
|
 |
semek711
|
Wysłany: 31 Sty 2007, 21:51
|
|
|
bo mi sie wydaje ze skrzynka dostaje za duzy power od wzmaka...
powiedz mi jeszcze... jak krecisz tym pokretlem na wzmaku BASS albo LEVEL to jest jakas roznica?? |
|
|
|
 |
anjko

|
Wysłany: 31 Sty 2007, 22:38
|
|
|
semek711 napisał/a: | bo mi sie wydaje ze skrzynka dostaje za duzy power od wzmaka... | Właśnie tez mam takie wrazenie tylko czy to mozliwe bo ten wzmachol ma po zmostkowaniu 170W to nie az tak duzo semek711 napisał/a: | jak krecisz tym pokretlem na wzmaku BASS albo LEVEL to jest jakas roznica?? |
Jak krece Basem to zmienia sie głosność jak daje na minimum to sub przestaje grac mam ustawione troche ponad min czyli delikatnie to wtedy jakos to gra ale do ideału to jeszcze brakuje anotomiast jak krece Levelem to "długość" basu sie wydłuza i to mam zupełnie na min skrecone (jak dam wiecej to właściwie bas znika tylko takie przeciagniete uderzenia czyli buczenie).
Ps. Sorry za nazewnictwo jakiego uzywam ale trodno to opisac mam nadzieje ze wiesz o co mi chodzi. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
semek711
|
Wysłany: 31 Sty 2007, 22:43
|
|
|
to sprobuj tak jak mowiel... pod jeden kanal podlacz |
|
|
|
 |
anjko

|
Wysłany: 1 Lut 2007, 23:43
|
|
|
semek711 napisał/a: | to sprobuj tak jak mowiel... pod jeden kanal podlacz |
Podłączyłem dzisiaj tak jak napisałeś i napewno jest o niebo lepiej. Stwierdziłem ze problem tkwi w tym ze pozostałe głosniki mam marnej jakosci i one poprostu nie daja rady z tym subem i dlatego wychodzi taka lipa. I jak teraz subik gra troche delikatniej to jest w miare ok. Musze kupic na przód jakis zestaw odseparowany i wygłuszyć drzwi i wtedy podłącze tak jak było. Puki co wielkie dzieki za pomoc. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
AeRJot [Usunięty]
|
Wysłany: 4 Maj 2007, 22:28
|
|
|
coprawda stary watek ...ale tez uzywam tego wzmaka do napedu suba (2 wzmaki w mostki na jednego LANZAR 12D) i mała uwaga ... dostosuj LEVEL do tego co radyjko Ci podaje na wyjsciu... tam jest (chyba) od 0,1 do 8V i to moga byc Twoje problemy .... bo wzmak sie gubi jak mu z radia idzie np 2,5V (jak u mnie) a Ty dajesz mu czulosc 8 ...to nie ma prawa grac i pamietaj ze LEVEL to NIE jest pokretlo glosnosci a czulosci na wejsciu ... |
|
|
|
 |
anjko

|
Wysłany: 5 Maj 2007, 00:24
|
|
|
AeRJot napisał/a: | coprawda stary watek ...ale tez uzywam tego wzmaka do napedu suba (2 wzmaki w mostki na jednego LANZAR 12D) i mała uwaga ... dostosuj LEVEL do tego co radyjko Ci podaje na wyjsciu... tam jest (chyba) od 0,1 do 8V i to moga byc Twoje problemy .... bo wzmak sie gubi jak mu z radia idzie np 2,5V (jak u mnie) a Ty dajesz mu czulosc 8 ...to nie ma prawa grac i pamietaj ze LEVEL to NIE jest pokretlo glosnosci a czulosci na wejsciu ... |
Stary watek ale nadal aktualny bo do dzisiaj w sumie nie doszedłem do ładu z tym wzmacholem i właśnie mam zamiar go sprzedać. Ale do zeczy piszesz zeby zmniejszyc Level kiedy ja mam ustawiony prawie na min bo jak zrobie wiecej to juz wogole jest lipa tak jak wyzej pisałem. Ale zuwazyłem ostatnie coś takiego ze jak odpalam silnik to słychać udezenie suba ale tylko w monenicie odpalenia a potem juz nic sie nie dziej tzn tak mi sie wydawoło ze nic bo jak np ustawiłem na niskie i wysokie tony razem i podłączyłem zamiast suba kolumne to jak chodzi silnik to w gwizdkach cały czas słychać szum zakłucenia poprostu. I moze tu jest problem ale w sumie na wyłączonym silniku tego nie ma i sub wcale nie gra lepiej. Sam juz nie wiem o co chodzi moze radio jest coś walniete?? Jak bym nie krecił tymi pokretłami na wzmaku to jest albo lepiej albo gorzej ale dalej to nie jest to. Musze sprawdzić jeszcze co bedzie jak odkrece wzmacniacz od siedzenia bo jest ono metalowe i moze dlatego te zakłucenia, tylko ze to tez jest dziwne bo na poczatku tego nie było zaczeło sie ze dwa misiące po zamontowaniu. Pozdrawaim. |
|
|
|
 |
AeRJot [Usunięty]
|
Wysłany: 5 Maj 2007, 21:56
|
|
|
u mnie w Fiescie oba (teraz w Trollu wszystkie 3) były przykrecone wlasnie do tej metalowej plyty a powiem wiecej ze jako iz mam wiecej wzmakow to nie chciało mi sie ciagnac do kazdego masy wiec mase przykrecilem do SIEDZENIA (wlasnie tej blachy) ... sprawdz czy dobrze podlaczyles wzmaka do radia RCA (standardowo w Pionku wyjscie na suba jest wyłaczone) oraz zasilanie czy dajesz mu prad moze zasilanie gdzies urwales albo masz słaba mase ....
... GTA2 jest prostym sprzetem i nie ma tam zbyt wiele do ustawiania wiec zacznij od sprawdzenia podlaczenia ....a jeszcze lepiej jak juz wszystko posprawdzasz podepnij wzmak pod inne radyjko by wykluczyc wzmaka i ... radyjko pod innego wzmaka wtedy bedziesz wiedzial co sie sypie .... |
|
|
|
 |
FiFa
Klubowicz
Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: Futura
Silnik: 2.0/16V
Imię: Kamil
Wiek: 36 Dołączył: 22 Lut 2007 Posty: 1118 Skąd: Panki/Cze-wa
|
Wysłany: 5 Maj 2007, 22:09
|
|
|
Przepraszam ze sie wtracam, ale moze trzeba poszukac przyczyny nie przy podlaczeniu ale przy samym subie-bo niestety ten link juz nie dziala i nie wiem co to jest za sprzet. I jeszcze jedno co mi sie nasuwa na mysl to kable RCA. A jakiego Radia uzywasz?? bo chyba nigdzie nie napisales.... |
_________________ Tuning to choroba, szukam lekarza...
Fiesta 1.1 -> Futura 1.6 16v ->Futura 1.8 16v (130KM) -> Futura RS 2.0 16v (N7a-150KM) ->Futura RS 2.3 16v (165KM) ->aktualnie RSTurbo 2.0 16v prace trwają... |
|
|
|
 |
anjko

|
Wysłany: 6 Maj 2007, 23:18
|
|
|
Witam. FiFa napisał/a: | samym subie-bo niestety ten link juz nie dziala i nie wiem co to jest za sprzet | Suba mam dokładnie takiego jak tutaj http://www.allegro.pl/ite..._12_miesie.html
FiFa napisał/a: | A jakiego Radia uzywasz?? | Radio mam JVC dokładnie takie http://www.allegro.pl/ite...ym_stanie_.html nie jest to nic wielkiego stare radyjko ale fajnie gra i nie przeskakuje na dziurach i pewnei dlatego jej jeszcze trzymam.
A jesli chodzi o podłączenie to hmm tez o tym myslałem tylko co tam mozna zle zrobić wzmachol mam podłączony bezpośredni do akumulatora grobym przewodem a mase podłączyłem w bagazniku tam gdzie jest przykrecona masa z tylnej lewej lampy. A kable RCA to nie wiem czy są dobre w kazdym razie kupowałem nowe tak jak i suba kosztowały chyba 48zł zjdnej strony normalne a z drugiej kontowe bo mi nie chciało radio wejść do konca. |
|
|
|
 |
FiFa
Klubowicz
|
Wysłany: 6 Maj 2007, 23:47
|
|
|
Hmmm to radyjko znam 8) eleganckie radio, sub tez nie mozna mu nic zazucicc wiec trzeba poszukac problemu :?
GTA 2 spokojnie powinno zasilic tego suba i powinno to grac dobrze, bardzo dobrze.
Zakładajac ze kable RCA nie sa uszkodzone i wina nie wynika z radiootwarzacza(mozna sprobowac podlaczyc jakis inny, moze tutaj tkwi problem) to tylko pozostaje sprawdzic podlaczenie masy, i samego wzmacniacza bo pisales ze masz go przykreconego do metalowego siedzenia, a na poczatku moglo tego nie byc, bo byc moze jakas warstwa lakieru byla na mocowaniach samego wzmaka i nie dostawal masy a lakier sie starł masa zaczela przechodzic i gra to jak gra-moja jedyna mysl jaka sie nasuwa,
sprawdz jeszcze polaczenie plusowe przy klemie
Aaaa sprawdz jak masz podłaczona mase przy samym radiu, bo widziałem juz takie mankamenty ze ciagneli mase przez antene, i to tez moze byc jakis problem, chociaz nie jestem pewny ale mozna to sprawdzic
Noo najlepszym sposobem było by podjechanie do kolegi ktory ma podobny zestaw i sprawdzanie wszystkiego pokoleii radia,wzmacniacza i suba-moze gdzies jest jakas wada a przy calosci bedzie to ciezko wykryc a poszczegolnie zawsze łatwiej. Qrcze takie doradzanie bez mozliwosci zerkniecia nie jest wcale łatwa Napisałem wszystko co mi przyszlo na mysl. |
Fiesta 1.1 -> Futura 1.6 16v ->Futura 1.8 16v (130KM) -> Futura RS 2.0 16v (N7a-150KM) ->Futura RS 2.3 16v (165KM) ->aktualnie RSTurbo 2.0 16v prace trwają... |
|
|
|
 |
anjko

|
Wysłany: 7 Maj 2007, 00:20
|
|
|
Musze sie za to wziasc bo przyznam ze ostatnio nie miałem za bardzo czasu i sub wyladował w domu bo potrzebowałem bagaznik i poprostu to olałem bo mnie to wk....
Zaczne od zmiany radia bo mam jeszcze takie samo tylko na kasety, a potem sprawdze wszystkie kable i masy. Puki co dzieki za pomoc jak dojde do czegoś to napisze a moze bendzie okazja na zlocie sie spotkać i pogadać Pozdro. |
|
|
|
 |
Moby

Wersja: C
Silnik: 1.1/50KM
|
Wysłany: 8 Maj 2007, 00:37
|
|
|
Moim zdaniem to jest zle zrobiona skrzynia - za duza pod glosnik oraz glosnik za slaby do skrzyni., bas sie za bardzo rozprasza i buczy |
_________________ Na ile moge, na tyle pomoge
CB <<Moby>> |
|
|
|
 |
anjko

|
Wysłany: 8 Maj 2007, 08:37
|
|
|
Moby napisał/a: | Moim zdaniem to jest zle zrobiona skrzynia - za duza pod glosnik oraz glosnik za slaby do skrzyni., bas sie za bardzo rozprasza i buczy |
Hmm ja własnie po to kupowałem całość a nie sma robiłem skrzynke zeby uniknąć tego typu problemów bo nie znam sie na tym zbytnio. Tez juz o tym myslałem ze to moze jakiś szsja niby markowy ale cena niezbyt wysoka. Jak go kupowałem to nie było za wiele opini i raczej w ciemno brałem. A da sie jakoś obliczyc czy to jest dobra skrzynia pod ten głośnik czy lepiej go sprzedać i kupic coś innego?? |
|
|
|
 |
FiFa
Klubowicz
|
Wysłany: 8 Maj 2007, 17:29
|
|
|
Problem moze faktycznie wyglada tak jakby była skrzynka zle zrobiona tez tak na poczatku myslałem, ale to raczej od tego nie bedzie wynikac-przeciez napisal ze skrzynka kupiona a przeciez fabrycznie JBL nie wypuszcza takiego szajsu i moim zdaniem trzeba poszukac gdzie indziej przyczyny \, chociaz sam głosnik mozna tez sprawdzic. |
|
|
|
 |
Moby

Wersja: C
Silnik: 1.1/50KM
|
Wysłany: 11 Maj 2007, 12:18
|
|
|
nio to moze glosnik dostaje za malo poweru... moze masz kabel zasilajacy 0,5 mm kw heh... jbl zazwyczaj jakos pyka... moze masz za wielki bagaznik jak na tą skrzynke... powodów moze byc serio sporo |
_________________ Na ile moge, na tyle pomoge
CB <<Moby>> |
|
|
|
 |
|