Fiesta Klub Polska

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

[MK3] kierownica stwardniała jak w traktorze
Autor Wiadomość
bulisoft
[Usunięty]

Wysłany: 8 Wrz 2009, 18:14   [MK3] kierownica stwardniała jak w traktorze

Witam, mam problem z kierownicą, praktycznie z dnia na dzień zaczeła pracowac jak w traktorze, ciężko jest mi jeździc, praktycznie moja fiesta zapewnia mi doznania jak z siłowni, nie znam się na tym więc kieruje zapytanie do was co mogło sie popsuc? Jakie koszty prawdopodobnie bede musiał ponieść ;-( Kierownica nigdy nie chdziła lekko ale tak tego to jeszcze nie miałem kill

Pawełos666 

Model: Ford Fiesta Mk4`99
Wersja: Sport
Silnik: 1.25i/75KM
Imię: Ford BMW
Wysłany: 8 Wrz 2009, 18:26   

wiesz co to krzyzaki kolumny kierowniczej? sprawdz je na poczatek

Profesjonalna pomoc w doborze świec i kabli zapłonowych, napisz gg 540570 - CVH, HCS / Endura, Zetec

Peedro 
Klubowicz

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Paweł
Wysłany: 8 Wrz 2009, 18:39   

kolega powyżej dobrze prawi. Ja nawet napisze że to w 99% procentach zużyty krzyżak. Miałem to samo. Jeśli nie zauważysz na krzyżaku że ma luzy, psiknij go wd40 i się przejedź - jak się poprawi to masz winowajce ;) . U mnie dopiero po wyciągnięciu krzyżaka okazało się w jak fatalnym jest stanie.

Żaba - RIP
Profil Facebook

Brytan_PL
[Usunięty]

Wysłany: 8 Wrz 2009, 22:59   

Czasem nie widać ze krzyżak jest zniszczony bo jest tak brudny :P koszt nowego krzyżaka to 60zl zamiennik a około 130zl oryginał. z zamiennikami jest różnie i czasem można mieć problem ,żeby go upchnąć dobrze więc radził bym oryginalny. Jeśli robisz sam, to gdzieś w dziale mechanika jest fotorelacja jak to zrobić. dla ostrożnego nic trudnego. Wiec koszta ograniczają Ci się do 60 ew 130zł kupna krzyżaka. jak mechanik to pewnie weźmie z 50zł.

Pawełos666 

Model: Ford Fiesta Mk4`99
Wersja: Sport
Silnik: 1.25i/75KM
Imię: Ford BMW
Wysłany: 8 Wrz 2009, 23:07   

pare osob podawalo niedawno nazwy firm zamiennikow z ktorymi nie ma klopotu, osobiscie nie polecam kupowac czegos w ciemno, bo sam kupilem za 50zl, wewnatrz nie mial zabkow az strach zakladac, gladki jak... rozginalem pol dnia i po zalozeniu uslyszalem tylko trrr trrrrr trrrrrrrr... mozna bylo go zdjac i zalozyc stary zjechany oryginal z luzami. dodam tylko ze w nowy zamiennik za 50zl pukalem, podginalem go, rozginalem i cudowalem z nim z godzine zanim mi naszedl, jednak po takich zabiegach juz byl do wywalenia... NIE POLECAM! krzyzak podwaza sie od dolu po wyjeciu dwoch srub zabezpieczajacych, jak wyjdzie dol to potem gora wyjdzie reka, zaklada w odwrotnej kolejnosci tylko trzeba utrafic na taki wystajacy dzyndzel w kolumnie (tej rurce od kierownicy), jest po to by po nalozeniu krzyzaka i przesadzeniu sruby krzyzak nie spadl, gorna sruba bedzie opierala sie o dzyndzel :)

Profesjonalna pomoc w doborze świec i kabli zapłonowych, napisz gg 540570 - CVH, HCS / Endura, Zetec
Ostatnio zmieniony przez Pawełos666 8 Wrz 2009, 23:16, w całości zmieniany 1 raz  

Brytan_PL
[Usunięty]

Wysłany: 8 Wrz 2009, 23:16   

pisząc o upychaniu krzyżaka miałem na myśli podobne zabiegi bo sam przez to przeszedłem :P też musiałem podginać, pukać ale po założeniu skapitulowałem i kupiłem oryginał :P i jak zamiennik zakładałem pół dnia tak oryginał wszedł idealnie w 30 minut ;p bo bawiłem się z kierownicą, która mi przeskoczyła o kilka ząbków :P Dlatego zamiennika także nie polecam, chyba, że można go na miejscu w sklepie obejrzeć ,porównać.

bulisoft
[Usunięty]

Wysłany: 9 Wrz 2009, 09:37   

znajomy mechanik popatrzył i faktycznie był to krzyżak (ja nawet nie wiedziałem jak to wyglada) :P miał akurat ze swojej starej fiesty w dobrym stanie i mi sprzedał za całość zapłaciłem 60zł :) dzieki za pomoc i pozdrawiam fiestomaniaków :) :):)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi