|
LPG - pływające obroty |
Autor |
Wiadomość |
bolo [Usunięty]
|
Wysłany: 25 Lut 2007, 22:46 LPG - pływające obroty
|
|
|
Mam problem. Trochę mi pływają obroty na gazie, na benzynie w ogóle - silnik pracuje bardzo równiutko. Na gazie natomiast obroty same wzrastają i opadają, silnik nie gaśnie ale czasami (żadko) lekko się zadławi. Co może być powodem takiej dolegliwości?
Fieścina to 1,3, jednopunkt, 94r.
nie mam obrotomierza - czy można przełożyć z innej fiesty licznik z obrotomierzem zamiast mojego? Wystarczy podłączyć dobrze, czy trzeba robić jakieś modernizacje.
Z góry dziękuje za odpowiedź. |
Ostatnio zmieniony przez trzeci 3 Paź 2012, 17:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
szynszyl
EKSTERMINATOR
Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
|
Wysłany: 26 Lut 2007, 07:26
|
|
|
bolo napisał/a: | nie mam obrotomierza - czy można przełożyć z innej fiesty licznik z obrotomierzem zamiast mojego? Wystarczy podłączyć dobrze, czy trzeba robić jakieś modernizacje. | na ten temat ksiązki już napisano... uzyj opcji szukaj i jak coś nie zrozumiesz to w tych tematach pisz...
co do LPG..są tu mądrzejsi.. ja sie usunę w cień |
_________________ 1% dla mojego syna |
|
|
|
 |
Jose

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: Chianti
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 29 Mar 2007, 14:23
|
|
|
bolo napisał/a: | Mam problem. Trochę mi pływają obroty na gazie, na benzynie w ogóle - silnik pracuje bardzo równiutko. Na gazie natomiast obroty same wzrastają i opadają, silnik nie gaśnie ale czasami (żadko) lekko się zadławi. Co może być powodem takiej dolegliwości? |
Mam identyczne objawy. Jakie masz spalanie? mi z ostatnich 1200km wyszło 8,8lpg, z czego z 20% to miasto w korkach, reszta trasa z kompletem pasażerów, pełnym bagażnikiem i prędkości 90-120, więc chyba nieźle. Wolne obroty ustawione na analizatorze. Świece i przewody nowe.
szynszyl napisał/a: | co do LPG..są tu mądrzejsi.. ja sie usunę w cień |
Obserwuję ten temat, ale chyba ci mądrzejsi nie mają czasu tu zajrzeć bo nic się tutaj nie dzieje.
Pozdr |
_________________ ..____...
..|'''''@|..
c|-O,,ob
..|\__/|..
...\..../...
FIESTA CHIANTI 1.3i 94' |
|
|
|
 |
raferi [Usunięty]
|
Wysłany: 29 Mar 2007, 14:43
|
|
|
bolo, 8) Trochę pływające obroty na gazie mogą mieć podłoże w sondzie lambda i jej ciągłej pracy analizującej. |
|
|
|
 |
diodalodz

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
|
Wysłany: 29 Mar 2007, 15:22
|
|
|
no trop dobry . Ja bym sie zastanowił czy dobrze jest podłączony emulator sondy lambda i czy jest właściwa emulacja . |
|
|
|
 |
Jose

|
Wysłany: 29 Mar 2007, 16:21
|
|
|
diodalodz napisał/a: | no trop dobry . Ja bym sie zastanowił czy dobrze jest podłączony emulator sondy lambda i czy jest właściwa emulacja . |
A przy pierwszej generacji? Chyba tylko regulacja pozostaje. Za kilka mies planuję przerobić na 2 gen, ale na razie muszę jeździć z tym co jest :(
Pozdr |
..|'''''@|..
c|-O,,ob
..|\__/|..
...\..../...
|
|
|
 |
raferi [Usunięty]
|
Wysłany: 29 Mar 2007, 18:45
|
|
|
Jose, No raczej; dałbym nieco więcej na wężu i korekta śrubą od składu na redukktorze. Spuszczałeś "mazut"? Też pomaga, |
|
|
|
 |
diodalodz

|
Wysłany: 29 Mar 2007, 19:06
|
|
|
chyba ze masz duzy przebieg . Jeśli tak to już nie wyregulujesz . Ja pod koniec miałem kołyske od 900 do 1600 w zależności jak sie akurat na skrzyżowaniu zatrzymałem . |
|
|
|
 |
Jose

|
Wysłany: 29 Mar 2007, 19:23
|
|
|
Cytat: | Jose, No raczej; dałbym nieco więcej na wężu i korekta śrubą od składu na redukktorze. Spuszczałeś "mazut"? Też pomaga, |
Mazut już spuszczałem. Chyba wcześniej nikt tego nie robił, bo wyleciało go całkiem sporo.
Cytat: | chyba ze masz duzy przebieg . Jeśli tak to już nie wyregulujesz . Ja pod koniec miałem kołyske od 900 do 1600 w zależności jak sie akurat na skrzyżowaniu zatrzymałem . |
Przebiegu instalacji nie znam. Poprzedni właściciel twierdził, że zrobił ok 30 tys km. Instalacja zakładana 1,5 roku temu. Nie mam obrotomierza, ale na ucho to wahania są tak między 750 a 850 rpm. W sumie to jest już trudno wyczuwalne. Bardziej mnie niepokoi i denerwuje to:
bolo napisał/a: | ale czasami (żadko) lekko się zadławi |
na wolnych obrotach. Jakby zapłon w którymś cylindrze wypadał. Przyspiesza płynnie i nie ma problemów.
Przy obecnych ustawieniach w cyklu mieszanym na odcinku 1200km, ale z kompletem pasażerów i pełnym bagażnikiem średnio spalił lpg 8,8l/100km, więc nie jest chyba źle (na trasie prędkości 100-120).
Pozdr |
..|'''''@|..
c|-O,,ob
..|\__/|..
...\..../...
|
|
|
 |
diodalodz

|
Wysłany: 1 Kwi 2007, 14:37
|
|
|
ustaw zawory . A potem wzbogać nieco mieszanke gazu . Bo ten efekt przykulania to taka bajka ze od 1 i 4 cylindra dopływa uboższa mieszanka gazu . Długo z tym walczyłem zanim znalazłem co jest grane . |
|
|
|
 |
|