Fiesta Klub Polska

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

[MK3] Automatyczna skrzynia biegow - wymiana na manualną
Autor Wiadomość
bocian
[Usunięty]

Wysłany: 4 Mar 2007, 17:48   [MK3] Automatyczna skrzynia biegow - wymiana na manualną

Witam
Prosze o pomoc bo juz nie wiem co robić :(
Mam Fieste z 94r. jest to dziwna wersja bo posiada automatyczną skrzynie biegów , ogrzewanną przednią szybe itp. Jestem jej trzecim właścicielem , przy zakupie tego autka dowiedziałem sie ze czasami gaśnie przy dojezdzaniu np. do świateł ale właściciel był w serwisie i nie stwierdzono usterki , przez kilka miesięcy jezdziła świetnie ale po jakimś czasie zaczęły sie problemy z gaśnieciem , tydzień jeździła ok a tydzień gasła i byłem u kilku mechanikow. Niestety zaden nie potrafił powiedzieć co jest grane , skrzynia podobno dobra , podejzewali silniczek krokowy. Ktorys z kolejnych mechanikow podkręcił mi obroty silnika zeby nie gasła i przez 2 tyg. było oki ale potem zaczęła szarpać przy ruszaniu i hamowaniu. Wybrałem sie w krotką trase do Zabrza i w drodze powrotnej zawiesiła mi sie skrzynia tj nie zmieniała biegu , miałem cały czas włączony jeden bieg (odpowiednik 3 w skrzyni ręcznej) jako ze do domu miałem okolo 10 km postanowiłem sie zatrzymać i skontrolować olej w skrzyni - robiłem to dość często wiec stan był w normie. Ruszyłem dalej ,po kilku kilometrach autko zaczęło isc coraz słabiej wiec zatrzymałem sie i zadzwoniłem po kumpla zeby mnie scholował , zauwazyłem tez ze skrzynia mocno sie nagrzała i zaczął wyciekać olej spod uszczeki miski olejowej.
Jak sie okazało w Katowicach jest tylko jeden gość co podejmie sie naprawy skrzyni biegów ( bo chyba ona jest uszkodzona) ale krzyknął sobie 3500 zł - wiec ludzie autko jest z 94 roku !!!
Zal mi go sie pozbywać bo jest w idealnym stanie technicznym i poza tą usterką nic w nim sie nie psuje.
"Mechanicy" do ktorych jezdziłem byli profesjonalistami ale nie potrafili powiedzieć co to za skrzynia , jeden mowił ze CTX a inny ze ATX
Mysłałem o sprowadzeniu skrzyni uzywanej i wymianie jej na inny egzemplarz ale jest problem z dostaniem do tej wersji
Wieć POMOCY : jesli ktoś ma automat albo moze sprowadzić - jak sie dowaidywałem kilku gości juz miało coś takiego cena oscylowała 400 - 500 zł
wiem ze do wymiany musze dołozyc jeszcze kilka stówek na filtr i olej a poniewaz stosowałem tylko orginalne to jest to wydatek kolejnych 300 zł
jesli moze ktoś mi pomoc to prosze o kontakt pod nr. gg 7595017
dziekuje za uwage
Ostatnio zmieniony przez trzeci 18 Lip 2010, 12:03, w całości zmieniany 1 raz  

diodalodz 

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
Wysłany: 4 Mar 2007, 23:59   

przerzuć skrzynie na manualna dużo taniej cie to wyjdzie . 200 dobra skrzynia 50 wybierak 50 koło zamoachowe używane i do tego jakieś używane sprzęgło w miare dobrym stanie i sobie polatasz .

KRiS 

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: CLX
Silnik: 1.3i/60KM
Wysłany: 5 Mar 2007, 00:30   

Duzo taniej to mu to niewyjdzie, bo przerabialem ten temat i kosztuje to ok 1500 zł. Chyba, że sam sobie to zrobi.. Dioda zapomniales jeszcze o półosiach. A jak szukałem automatu skrzyni to wołali ok 700 zł. Ja wymienilem na manuala tylko dlatego, ze nigdy nie wiesz na jaki automat bys trafil, a jak manuala trafisz slabego to wymiana bedzie duzo tansza. Skrzynie to masz CTX. I jeszcze jedno. Nie wierz mechanikom odnosnie tej skrzyni. Nawet w fordzie nie mieli za bardzo pojecia o niej. Nie byli w stanie powiedziec czy w skrzyni jest jakis filtr oleju. I powtarzali, ze oleju sie nie wymienia tylko sprawdza poziom i dolewa, a to gó..o prawda. Dopiero jak padła i dorwałem kolesia, który robił głównie automaty, to powiedział ze skonczylem skrzynie bo olej byl zuzyty i faktycznie jak go pozniej widzialem to nie byl on pierwszej swiezosci.

[ Dodano: Pon Mar 05, 2007 00:34 ]
A i jeszcze jedno. Szkoda go sprzedawac, bo jezeli tylko poprzedni wlasciciele robili wszelkie wymiany eksploatacyjne na bierzaca, to silnika nie masz skatowanego, bo na automacie to to sie kreci tylko do ok. 4000 obr/min (przynajmniej w moim tak bylo 1.3 93r.)

diodalodz 

Wysłany: 5 Mar 2007, 02:28   

za 1500 kupuje sie całą mk3 bez kwitu z niemiec . Jeszcze można wyjść do przodu . Szroty to najgorszy sposób pozyskiwania części .

bocian
[Usunięty]

Wysłany: 5 Mar 2007, 14:30   

dzisiaj dzwoniłem do W-wy i koleś mnie rozbawił :) mowi ze mam skrzynie CTV hehe to juz chba 4 model jaki wymieniają a dodam ze były tylko dwie wersje skrzyń automatycznych
zmiana na reczną wyjdzie niewiele taniej wiec chyba włoze w to 1200 zł i naprawie te tylko musze ją rozebrać i sprawdzić co sie stało , mam nadzieje ze jak dorwe schemat od niej to jakoś dam rade
na pewno sie go nie pozbede bo jak pisałem jest w zajefajnym stanie :)
sam go pomalowałem i wyszło mi to na piąteczke a po raz pierwszy to robiłem , znajomi nawet nie poznali gdzie jest orginalny lakier a ktore drzwi malowałem wiec moze ze skrzynią dam rade
dzieki za podpowiedzi

diodalodz 

Wysłany: 5 Mar 2007, 17:41   

powiem tak remont manualnej skrzyni (same czesci to 500 zł) wiem bo robiłem to w tym roku. za automata moze byc chora kwota jesli poleciało cos co jest tylko w orginale . Rozbawie cie nikt nie miał uszczelki do skrzyni 4 biegowej między korpusy . kupiłem orginał . Za kawałek cieniutkiego papieru z napiesem ford dałem ponad 50 zł . wiec powodzenia .

bocian
[Usunięty]

Wysłany: 6 Mar 2007, 18:46   

ehhh ściągam książke servisową i sam musze wymienić skrzynie bo nikt nie chce tego zrobić a 3000PLN nie dam za to , dorwałem skrzynie autom. za 800 zł wleje nowy olej i wymienie filtr oleju , mam nadzieje ze dam rade ją wymienić :) gosc daje kilka miechów gwarancji rozruchowej i moze cos z tego bedzie bo na allegro i na ebay-u nie ma tego modelu :ups:

diodalodz 

Wysłany: 6 Mar 2007, 23:17   

hm
pamiętaj zeby wyregulować linki . Sa zazwyczaj dwie .

126gt
[Usunięty]

Wysłany: 20 Mar 2007, 20:42   

czyli do wymiany automata na manuala potrzebuje:
1.skrzynia
2.lewarek(biegi)
3.koło zamachowe
4.sprzęgło
5. pedały (sprzęgła hamulca)
itp linka sprzęgła
a jak z półosiami te co są w manualu pasują w piasty z automata?

:-)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi