[MK3] Przegub |
Autor |
Wiadomość |
bartboro [Usunięty]
|
Wysłany: 5 Mar 2007, 19:52 [MK3] Przegub
|
|
|
Witam
Temat juz kiedys poruszałem, ale stwierdziliści, że to nie możliwe... a jednak znowu mi się to dzieje....
Skręciła mi się osłona na przegubie wewnętrznym lewym. Wjechałem w dziurę. Usłyszałem dżwięk jakby coś przeskakiwało (charakterystyczny dżwięk) Tym razem oprócz tego skręcenia osłony przgubu okazało się, że coś wypadło/oderwało się i jest teraz wyczuwalne w osłonie przegubu.
Co się mogło oderwać/wypaść? I co jest przyczyną tego skręcania osłony? uszkodzony przegub czy może mech. różnicowy?
ps
Fiesta to najgorszy samochód na świecie |
Ostatnio zmieniony przez trzeci 13 Lip 2010, 20:28, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
szynszyl
EKSTERMINATOR
Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
|
Wysłany: 5 Mar 2007, 20:20
|
|
|
już ci tłumaczono chyba ze sie to nie może skręcic..
masz padnięty przegub.. jak bardzo to pewnie diodalodz wytłumaczy ;-) |
_________________ 1% dla mojego syna |
|
|
|
 |
bartboro [Usunięty]
|
Wysłany: 5 Mar 2007, 20:36
|
|
|
szynszyl napisał/a: | już ci tłumaczono chyba ze sie to nie może skręcic..
masz padnięty przegub.. jak bardzo to pewnie diodalodz wytłumaczy ;-) |
Nie możliwe a jednak się zdażyło Tylko, że ja ten przegub mam wymieniny mniej niż 1/2 roku temu. A, że naturalnie tak się zdażyć nie powinno to wiem dlatego chcę się upewnić czy to przegub czy może mieć na to wpływ mechanizm różnicowy?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
szynszyl
EKSTERMINATOR
|
Wysłany: 5 Mar 2007, 20:40
|
|
|
super fachman nie jestem ... ale szpery to chyba nie masz.. ;-)
a jakby miało ci urywać przegub znaczy że cos by sie całkowicie musiało blokować.. powiedz skąd miałeś ten przegub? |
|
|
|
 |
bartboro [Usunięty]
|
Wysłany: 5 Mar 2007, 21:08
|
|
|
szynszyl napisał/a: | super fachman nie jestem ... ale szpery to chyba nie masz.. ;-)
a jakby miało ci urywać przegub znaczy że cos by sie całkowicie musiało blokować.. powiedz skąd miałeś ten przegub? |
Wymienili mi go mechanik. Nie był to oryginał. I nie było możliwości wymiany samego przegubu i wymienił mi całą półoś koszt tego cuda 400pln
ps
... ale szpery to chyba nie masz.. ;-)
co to znaczy |
|
|
|
 |
szynszyl
EKSTERMINATOR
|
Wysłany: 5 Mar 2007, 21:50
|
|
|
bartboro napisał/a: | ale szpery to chyba nie masz.. ;-) | blokady mechanizmu różnicowego...
ja pierdziele 400 zł za samą półoś.. kompletna z przegubami to 330 zł. nie mów że za GKN? |
|
|
|
 |
MARIUSZ.B

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Sport
Silnik: 1.6i16V/100KM
Wiek: 46 Dołączył: 02 Lut 2005 Posty: 1961 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 5 Mar 2007, 21:53
|
|
|
Jest tam w przegubie pod osłoną jakaś plastikowa "tarcza" mi też się wysuwa i powoduje że osłona nabiera dziwnych kształtów też tak ostatnio miałem ale żeby gumę skręciło to raczej nie zauważyłem. W wawce za kompletną półoś na szrocie wołają 100. |
_________________ PBXSERWIS centrale telefoniczne
 |
|
|
|
 |
diodalodz

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
|
Wysłany: 5 Mar 2007, 22:57
|
|
|
masz coś z karoseria albo poduszkami pod skrzynia lub silnikiem . Albo jest uszkodzona tuleja w wahaczu . Nie ma możliwości zeby krzyżak wysunoł sie z kielicha od tak sobie . Ja miałem takie jaja bo mam auto po dobrym dzwonie i silnik jest przesunięty o 2 cm . wsadziłem dłuższa półoś o 1.5 cm i cześć . U ciebie bedzie temat bo nie ma z kad wziaść dłuższej półosi . Srawdź zawiesznie i poduchy pod silnikiem i skrzynia . Jeśli beda ok to wina karoserii . |
|
|
|
 |
bartboro [Usunięty]
|
Wysłany: 6 Mar 2007, 07:02
|
|
|
szynszyl napisał/a: | bartboro napisał/a: | ale szpery to chyba nie masz.. ;-) | blokady mechanizmu różnicowego...
ja pierdziele 400 zł za samą półoś.. kompletna z przegubami to 330 zł. nie mów że za GKN? |
nie no 400 za półoś z przegubami |
|
|
|
 |
szynszyl
EKSTERMINATOR
|
|
|
|
 |
bartboro [Usunięty]
|
Wysłany: 6 Mar 2007, 19:21
|
|
|
MARIUSZ.B napisał/a: | Jest tam w przegubie pod osłoną jakaś plastikowa "tarcza" mi też się wysuwa i powoduje że osłona nabiera dziwnych kształtów też tak ostatnio miałem ale żeby gumę skręciło to raczej nie zauważyłem. W wawce za kompletną półoś na szrocie wołają 100. |
A to coś co ci sie tam po gumie przegubu pałęta to jaki ma kształt? Coś jakby okrągłe z dziurą w środku? |
|
|
|
 |
MARIUSZ.B

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Sport
Silnik: 1.6i16V/100KM
Wiek: 46 Dołączył: 02 Lut 2005 Posty: 1961 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 6 Mar 2007, 19:33
|
|
|
bartboro napisał/a: | Coś jakby okrągłe z dziurą w środku? |
Tak. |
_________________ PBXSERWIS centrale telefoniczne
 |
|
|
|
 |
opawelq
Model: Ford Fiesta Mk3`92
Wersja: Fun
Silnik: 1.1/50KM
|
Wysłany: 6 Mar 2007, 21:38
|
|
|
na osi jest lozysko krzyzakowe (tak to sie chyba nazywa) tam w kielichu na tym lozsku jest takie jakby okragle z dziura. mnei jak sie popsulo to lozysko to tez tez wlasnie to okragle z dziura zeskoczylo i w gumie bylo. mi tak sie psuje bo mam za krotka pol os i nie moge szybko i na wcisnietym gazie zakrecac w lewo bo mi sie znow rozwali to lozysko. a nie amsz takiego uczucia jak jedziesz na gazie ze ci lekko szarpie autem a na luzie jest ok ? |
_________________ hello |
|
|
|
 |
diodalodz

|
Wysłany: 6 Mar 2007, 23:21
|
|
|
nie masz za którtkiej półosi tylko bude po dzwonie albo pourywane poduszki . |
|
|
|
 |
opawelq
|
Wysłany: 7 Mar 2007, 07:18
|
|
|
diodalodz-- masz racje auto mam po dzwonie. a skad wziales dluzsza pol os ? tez by mi sie taka przydala! ona pasowala do tych przegobow czy cos kombinowales? a o co chodzi z tymi pourywanymi poduszkami? |
|
|
|
 |
diodalodz

|
Wysłany: 7 Mar 2007, 12:17
|
|
|
jak gwałtownie dajesz ogień to silnik sie unosi do góry i wypada długa półoś . Tak samo sie dzieje jak silnik jest przesunięty do tyłu w wyniku dzwona . Ja wziołem półoś z fiesty mk2 a mam fieste mk1 wiec zupełnie inne lata i inne klimaty w porwównaniu z mk3 . |
|
|
|
 |
opawelq
|
Wysłany: 7 Mar 2007, 14:56
|
|
|
ok rozumiem. dzieki. |
|
|
|
 |
bartboro [Usunięty]
|
Wysłany: 7 Mar 2007, 18:51
|
|
|
U mnie wszystko było w porządku az do momentu gdy wymieniłem półoś (po tym jak wysunęła się za skrzyni) wtedy zaczęły sięjaja ze skecaniem gumy a teraz z tym czymś w osłonie
Skręca mi gumę jak szybko wjadę w a\zakręt w prawo lub na dziurach |
|
|
|
 |
diodalodz

|
Wysłany: 7 Mar 2007, 23:56
|
|
|
moze wahacze zmieniałeś bo dizel ma takie same jak XR . i z tego co wiem sa różne długości wahaczy . Poznasz po swożniach na 2 i na 3 sruby . Na 3 powinny być w dizlu. ewentualnie zobacz czy nie masz poduszki amrotyzatora uszkodzonej . |
|
|
|
 |
opawelq
|
Wysłany: 8 Mar 2007, 11:42
|
|
|
ze skrecaniem w prawo to znaczy ze na prawej osi przekreca ci gume. tak ? piszesz ze wymieniles wtedy gdy ci sie oś wysunela. a dlaczego ci sie wysunela ? a auto ci dobrze jezdzi, nie szarpie troszke jak jedziesz na gazie? |
|
|
|
 |
|