Jak wyjąć tylni amortyzator ? |
Autor |
Wiadomość |
DiabloHR
Wersja: Inna
Silnik: 1.4i/71KM
Wiek: 39 Dołączył: 21 Sie 2006 Posty: 90 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 29 Gru 2006, 22:34 Jak wyjąć tylni amortyzator ?
|
|
|
Panowie mam wielki problem! zakupiłem sportowe sprężyny i zacząłem wymieniać sam... z jednej strony poszło pysznie - aż sam się dziwiłem że to takie proste Oczywiście życie musi dać w dupę i z drugiej strony nie powalczyłem długo Odkręciłem amorek w góry i chciałem z dołu skończyło się to tak że śruba zapiekła się w tulei od amortyzatora i nie chce wypuścić śruby Śruba wykręciła się ok 1cm i nie wiem czy obkręcił się gwint czy wyszła z nakrętki (z drugiej strony troszkę wystaje ale ona się zwęża) Mogę sobie kręcić i nic to nie daje bo jak już wspominałem zapiekła się w tulei i za ch... nie chce wyjść Jakby było mało to wkręcić spowrotem też się nie da Na rysunku przekroju jest to zaznaczone na czerwono i co mam zrobić? Najlepsze rozwiązanie to rozwiercić śrubę?
Błagam o pomoc jutro muszę to zrobić
[ Dodano: Pią Gru 29, 2006 21:35 ]
środki typu wd40 i inne badziewia wypróbowane i nic :cry: |
Ostatnio zmieniony przez trzeci 19 Kwi 2010, 23:44, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Kolin

Model: Inne auto
Wersja: CLX
Silnik: Inny
Imię: Mateusz
Wiek: 37 Dołączył: 24 Maj 2006 Posty: 428 Skąd: Ostrów Wlkp
|
Wysłany: 29 Gru 2006, 23:39
|
|
|
Mialem podobny problem mi sie sruba ułamała po 9 godzinach operacja powiodla sie pomyslnie pomogla gomowka z malutka tarcza,mlotek i przecinak |
_________________ Alfa Romeo 147 Mjet 174,4 / 374,4 Powered by Cinsoft |
|
|
|
 |
DiabloHR
|
Wysłany: 30 Gru 2006, 11:31
|
|
|
Wypadałoby się zając tym ale nadal nie mam dobrego pomysłu na to badziewie Gómówki niestety nie posiadam |
|
|
|
 |
Kowal [Usunięty]
|
Wysłany: 30 Gru 2006, 18:23
|
|
|
Na pocieszenie powiem Ci ze
U siebie miałem zapieczone dolne sruby w obydwu amortyzatorach , poukręcały sie łby po kilku próbach !
Niewiem kto wymyslił takie rozwiazanie bo jest do du.... niepodobne , ze nakretka jest od strony koła przyspawana !!!
A dojscie jak widziales jest koszmarne i kątowką tego niezetniesz .
Mi to zajeło dobre 2 godziny
z palnikiem przecinakiem i młotkiem w reku ale udało sie i sprezynki mam z przodu i z tyłu załozone hehe
Podgrzewałem ta nakretke palnikiem i sciołem przecinakiem razem z kawalkiem sruby potem ja wybiłem z tulei .
Troszke niewygodnie bo mało miejsca jest i jesli amorków niechcesz zniszczyc to musisz uwazac zeby palnikiem niespalic tej gumy co dookola tylei jest . |
Ostatnio zmieniony przez Kowal 30 Gru 2006, 18:44, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
anjko

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: S
Silnik: 1.8i16V/105KM
Imię: Mariusz
Wiek: 44 Dołączył: 25 Lis 2006 Posty: 421 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 30 Gru 2006, 18:37
|
|
|
Hmm nic dodać nic ująć palnik gumówka przecinak no i młotek koniecznie wszystkie chwyty dozwolone
Ps. mnie po nowym roku czeka to samo spreżynki właśnie dzisiaj przyszły hehee |
_________________ GALERIA ZE SPOTÓW TZ
były: MK2 1.1C 87r.-> MK3 1.8D 91r.-> MK3 1.4i 90r.-> MK3 1.8 16V 93r. (obecnie by Dawidek)-> MK3 1.8 16V 93r.
obecnie są: MK3 1.3i 91r. (Easy by Sysia) i MK3 1.8 16V 93r.
strach pomyśleć co będzie dalej ??? |
|
|
|
 |
DiabloHR
|
Wysłany: 30 Gru 2006, 20:16
|
|
|
Konam!! :yyy: po 3 dniach udało się walczyłem brzeszczotem i wywalczyłem później rozwierciłem resztki śruby z tulei Jeśli kogoś to spotka to szczerze współczuje Muszę teraz odpocząć Dzięki za rady niestety i tak nie posiadałem ani palnika ani gumówki |
|
|
|
 |
Parch
Model: Inne auto
Silnik: Inny
|
Wysłany: 30 Gru 2006, 20:51
|
|
|
DiabloHR napisał/a: | Konam!! :yyy: po 3 dniach udało się walczyłem brzeszczotem i wywalczyłem później rozwierciłem resztki śruby z tulei Jeśli kogoś to spotka to szczerze współczuje |
Gdzie są teraz Ci wszyscy, co się kiedyś wymądrzali, że wymiana amortyzatorów z tyłu trwa 0,5 godz?
Jak kiedyś pisałem, miałem to samo co DiabloHR. Też się skończyło cięciem śrub i dodatkowo wycinaniem amortyzatorów z belki.
Teraz śledzę ten topic z uwagą, bo znowu mam podobny problem - kupiłem belkę z amortyzatorami i jeden się udało odkręcić bez problemu a z drugim już walczę cały dzień! Też chyba rozwiercę śrubę.
Jedna uwaga dla tych, co zniszczyli śruby - pamiętajciwe, jeśli nie macie zamiaru kupować śrub w ASO, to zamienniki muszą być z utwardzonej stali.
Pozdrawiam, hejas. |
|
|
|
 |
DiabloHR
|
Wysłany: 30 Gru 2006, 21:51
|
|
|
nigdy nie ma lekko każde stare auta dają w dupę i będą dawać jak jedno pójdzie lekko to drugie zrobi na złość... Parch jeśli masz tą belkę na wierzchu i amorek do wymiany to pół biedy można walczyć na wszelkie sposoby Życzę wytrwałości i powodzenia! |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.