Elektryczne szyby MK3 |
Autor |
Wiadomość |
picio_18
Model: Inne auto
Wersja: Ghia
Silnik: Inny
Imię: Piotr
|
Wysłany: 29 Lis 2006, 22:19 Elektryczne szyby MK3
|
|
|
Witam serdecznie!
Po długich poszukiwaniach udało się kupić mechaniazmy elektrycznych szyb+ boczki+ przyciski + wiazkę z drzwi wszystko jest orginalne od mk3!! Cena 300zl (tylko mnie nie załamujcie że drogo )
Ok przechodząc do tematu mam zamiar to montować w sobote, co do elektryki to mam wszystko już opanowane schemat już "przeczytałem" i zapoznałem się z nim także sprawy elektryczne to piskuś ale martwią mnie sprawy mechaniczne tzn. zamontowanie samych podnośników w drzwiach, i tutaj wielki ukłon dla tych co to robili, żeby coś poradzili jak to zrobić lub czego nie robić!! Bede bardzo wdzieczny za takie rady ponieważ nie chciałbym uszkodzić tych mechanizmów!! Interesuje mnie:
- jak włożyc te mechanizmy najlepiej do drzwi (czy można zgiąc tą linke na tyle żeby się zmieściła w tym największym otworze w drzwiach)
- jak wyregulować całość po założeniu!!
Z góry dzieki za wszystkie dobre rady |
_________________ MONDEO 2.0 TDCI 115KM GHIA CZARNY
MOJE HOBBY |
|
|
|
 |
Parch
Wersja: Inna
|
Wysłany: 29 Lis 2006, 22:24
|
|
|
Jeśli jest to oryginał (czyt. dedykowane do Fiesty), to:
1. Wszystko Ci ładnie przejdzie przez ten otwór, tylko pod odpowiednim kątem trzeba wkładać - nic na siłę!
2. Podczas montażu albo przykręcasz albo nitujesz (ja przykręciłem) w fabryczne otwory - nic nie musisz wiercić.
3. Po zamontowaniu nic nie trzeba regulować, wszystko ma działać.
Pozdrawiam, hejas. |
|
|
|
 |
tomek23
Model: Ford Fiesta Mk3`95
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 29 Lis 2006, 22:55
|
|
|
i znowu skorzystam z okazji zeby nowego watku nie zakladac...mam okazje dorwac el.szyby z mk4..pytanie,...czy bez przerabiania podejda do mk3??podobno da rade,ale chcialem sie jeszcze upewnic:)jakas fotorelacja by sie przydala czy cos...tak dokladnie jak w poradniku jak zrobic el.bagaznik 8) pozdrawiam |
+
TOYOTA CAMRY V6 3.0 |
|
|
|
 |
jackrzec
Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk7`12
Wersja: Titanium
Silnik: 1.25Duratec/82KM
Imię: Jacek
Wiek: 51 Dołączył: 30 Cze 2005 Posty: 2573 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 30 Lis 2006, 00:27
|
|
|
tomek23 napisał/a: | i znowu skorzystam z okazji zeby nowego watku nie zakladac...mam okazje dorwac el.szyby z mk4..pytanie,...czy bez przerabiania podejda do mk3??podobno da rade,ale chcialem sie jeszcze upewnic:)jakas fotorelacja by sie przydala czy cos...tak dokladnie jak w poradniku jak zrobic el.bagaznik 8) pozdrawiam | Pasują - prawie takie same... |
_________________ Mk3,5 '95 Classic 1.1i/50KM + Mk3,5 '95 Fun 1.3i/60KM,-->
Fiesta Mk4 '99 Ghia 1.25/75KM,--> Fiesta Mk7 '12 Titanium 1.25/82KM + Focus Mk3 '12 Titanium 1.6 EB/150KM |
|
|
|
 |
Arkadius

Model: Ford Fiesta Mk4`97
Silnik: 1.25i/75KM
Imię: Arek
Wiek: 35 Dołączył: 17 Lip 2006 Posty: 637 Skąd: Sępólno Kraj.
|
Wysłany: 30 Lis 2006, 06:41
|
|
|
Co do szyb to minimalnie tą linke możesz podgiąć ale nie przeginaj ja prowadnice przynitowałem a silnik. Czasami sie napocisz z odkręceniem szyby od starej prowadnicy jak nikt tego przed Tobą nie rozkręcał. Pożadny wkrętak załątwi sprawe i odkręć to zanim utniesz nity od prowadnicy. Co do elektryki to ja jestem za położeniem nowych kabli te mogą być już poprzegrzewane i będzie Ci się szyba wolniej podnosić/opadać bo się będą spadki napięcia robiły. Temat przerabiałem we wakacje także mozesz zagadać na PW jak czegoś nie będziesz wiedział |
_________________ Renault Vel Satis 2.0 16V Turbo 05"
Renault Safrane 2.5 20V 99" - SOLD
Ford Fiesta MKIV 1.25 16V 97"[/b]
Blue Fiesta xr1800 - SOLD |
|
|
|
 |
macziom

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: Calypso
Silnik: 1.3/58KM
|
|
|
|
 |
picio_18
|
Wysłany: 30 Lis 2006, 19:08
|
|
|
witam wszystkich, a wiec zabrałem sie już dzisiaj do roboty założyłem całe okablowanie w drzwiach połaczyłem wiazke z drzwi prawych z wiazką z drzwi lewych, ale pod wzgledemem elektrycznym zdziwiła mnie jedna rzecz, a mianowicie w gnieździe bezpiecznika nr 18 (el. szyby) od spodu wchodzi jeden przewód a od góry nie ma żadnego odejścia i gdzie teraz mam sie łaczyc z zasilanie do elektryki?
Co do mechaniki to zabieram sie za to w sobote lub niedzile zależy jak czas pozwoli!!
Aha i serdeczne dzieki za wszystki dobre rady
Ps wrazie problemów bede pisal |
MOJE HOBBY |
|
|
|
 |
Arkadius

Model: Ford Fiesta Mk4`97
Silnik: 1.25i/75KM
Imię: Arek
Wiek: 35 Dołączył: 17 Lip 2006 Posty: 637 Skąd: Sępólno Kraj.
|
Wysłany: 30 Lis 2006, 19:34
|
|
|
zobacz jak to jest złaczone po jednej stronie czyli dojscie prądu jest w tak jakby serie ze 3 bezpieczniki a dochodzi jedno zasilanie obadaj to miernikiem i dobrze popatrz to zobaczysz obadaj sobie dokładnie miernikiem i popatrz
Chyba się nie zakręciłem ? |
_________________ Renault Vel Satis 2.0 16V Turbo 05"
Renault Safrane 2.5 20V 99" - SOLD
Ford Fiesta MKIV 1.25 16V 97"[/b]
Blue Fiesta xr1800 - SOLD |
|
|
|
 |
macziom

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: Calypso
Silnik: 1.3/58KM
|
Wysłany: 30 Lis 2006, 21:12
|
|
|
Dla tego co widział skrzynkę bezpieczników przy okazji montowania różnych rzeczy to opis jest jak najbardziej zrozumiały . Z jednej strony blaszka doprowadzająca prąd na kilka bezpieczników, a za bezpiecznikami wyjście na konkretne urządzenia. |
|
|
|
 |
picio_18
|
Wysłany: 30 Lis 2006, 22:12
|
|
|
macziom napisał/a: | Z jednej strony blaszka doprowadzająca prąd na kilka bezpieczników, a za bezpiecznikami wyjście na konkretne urządzenia. |
no wsumie tak może być, musze sprawdzic następnym razme jak bede robił podejscie numer dwa |
MOJE HOBBY |
|
|
|
 |
jackrzec
Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk7`12
Wersja: Titanium
Silnik: 1.25Duratec/82KM
Imię: Jacek
Wiek: 51 Dołączył: 30 Cze 2005 Posty: 2573 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 1 Gru 2006, 00:09
|
|
|
Pod radiem, tzn w tej wnęce musisz znaleźć taką kostkę połączeniową - wtyczkę, tam dochodzi zasilanie do szyb i centrala - podłącz się do pinu gdzie wchodzi kabel czarno-żółty i będzie po problemie. Masz fiestę z 95 roku, to masz ta wtyczkę napewno tylko dobrze poszukaj! |
_________________ Mk3,5 '95 Classic 1.1i/50KM + Mk3,5 '95 Fun 1.3i/60KM,-->
Fiesta Mk4 '99 Ghia 1.25/75KM,--> Fiesta Mk7 '12 Titanium 1.25/82KM + Focus Mk3 '12 Titanium 1.6 EB/150KM |
|
|
|
 |
picio_18
|
Wysłany: 3 Gru 2006, 13:17
|
|
|
hej!
a wiec szybki już zamontowane w aucie, cały montaż poszedł tak szybko że szkoda mówić, nie napotkałem żadnych wiekszych problemów, stare podnośniki były na nitach szybkie rozwiercenie i montaż nowych (na śruby) od strony kierowcy wszystko super, troche natomiast martwi mnie strona pasażera, ponieważ szybka podnosi sie i opuszcza ale tak jak by sie lekko gdzies klinowała próbowałem coś ustawić ale nie dało sie wiec sam już nie wiem, może macie jakies pomysły?
ps w poniedziałek jade go aso zapytac czy maja zaślepki na dziury po korbkach |
MOJE HOBBY |
|
|
|
 |
miloww [Usunięty]
|
Wysłany: 4 Gru 2006, 11:48
|
|
|
witam
Tez podlacze sie pod temat. Czy elektryczne podnosniki szyb z przednich drzwi z wersji 5d pasuja do wersji 3d ? Bo w 3d drzwi sa chyba dluzsze, ale nie wiem jak z mechanizmem podnoszenia szyb. Zakladamy ten sam rocznik fiesty. |
|
|
|
 |
Kamil

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: C
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Kami
|
Wysłany: 4 Gru 2006, 11:58
|
|
|
Dobry wszystkim...
No ja ostatnio sporo walczyłem z elektrycznymi szybami....
Podczas wkładania mechanizmu możesz śmiało zaginać linke tylko oczywiście bez przesady...
Co do wyregulowania to jeżeli wcześniej nikt nic nie kombinował przy ślimaku na który nawija się linka to musi być ok...
Moja rada:tylko niech Cię nie podkusi wyjąć właśnie tą część na którą nawija się linka...Ma tam swoje miejsce i niech tam sobie siedzi bo jak wyciągniesz to to potem trzeba się nieźle napocić żeby nawinąć linkę i złożyć to do kupy....
Powodzenia.... |
_________________ ..::Zawsze warto spróbować aby nie żałować::..
..::Rzeczy trudne można zrobić od razu , dopiero niemożliwe wymagają trochę czasu::..
WAWA Team |
|
|
|
 |
broz_tito [Usunięty]
|
Wysłany: 4 Gru 2006, 14:06
|
|
|
ostatnio tez zalozylem sobie elektryczne szyby
instalacja poszla bez problemu ale mam pewne obawy co do szybkosci zamykania szyb
porownywal moze ktos 'recznie' zalozone szyby z fabrycznymi ?
wydaje mi sie ze jakos wolno ida do gory... |
|
|
|
 |
picio_18
|
Wysłany: 4 Gru 2006, 14:21
|
|
|
broz_tito napisał/a: | ostatnio tez zalozylem sobie elektryczne szyby
instalacja poszla bez problemu ale mam pewne obawy co do szybkosci zamykania szyb
porownywal moze ktos 'recznie' zalozone szyby z fabrycznymi ?
wydaje mi sie ze jakos wolno ida do gory... |
do góry zawsze wolniej ida niż na dół u mnie skolei szyba od kierowcy jest "szybasz" niż ta od strony pasażera, szybciej sie opuszcza i podnosi, przy chwili czasu musze jeszcze to troche podregulowac. Jeszcze do tego wszystkiego jeden przycisk mi nie działa :( musze zaraz na alegro sobie taki nabyc |
MOJE HOBBY |
|
|
|
 |
miloww [Usunięty]
|
Wysłany: 4 Gru 2006, 14:51
|
|
|
czy wie ktos, czy podnosniki przednich szyb z wersji 5d pasuja do 3d ? |
|
|
|
 |
broz_tito [Usunięty]
|
Wysłany: 4 Gru 2006, 15:16
|
|
|
miloww napisał/a: | czy wie ktos, czy podnosniki przednich szyb z wersji 5d pasuja do 3d ? |
z tego co wiem to powinny pasowac jednak silniczek moze byc za slaby
w koncu szyba jest duzo wieksza w wersji 3d
picio_18 - mowiac o regulacji co masz na mysli ??
Jesli chodzi o przycisk to mam to samo. na allegro widzialem po 8 pln uniwersalne - tylko wymiar trzeba sprawdzic. dzis bede w sklepie to zobacze po ile maja. a tak na marginesie przyciski macie w konsoli srodkowej ?? probowal ktos umiescic gdzies indziej przyciski ?? bardzo niewygodna obsluga wg mnie... |
|
|
|
 |
picio_18
|
Wysłany: 4 Gru 2006, 15:31
|
|
|
miloww napisał/a: | Tez podlacze sie pod temat. Czy elektryczne podnosniki szyb z przednich drzwi z wersji 5d pasuja do wersji 3d ? |
Nie pasują
broz_tito napisał/a: |
Jesli chodzi o przycisk to mam to samo. na allegro widzialem po 8 pln uniwersalne - tylko wymiar trzeba sprawdzic. dzis bede w sklepie to zobacze po ile maja. a tak na marginesie przyciski macie w konsoli srodkowej ?? probowal ktos umiescic gdzies indziej przyciski ?? bardzo niewygodna obsluga wg mnie... |
Ja raczej szukam orginalnych bo mam w kieszeniach takie i na allegro cena ok 20 zł |
MOJE HOBBY |
|
|
|
 |
miloww [Usunięty]
|
Wysłany: 4 Gru 2006, 15:57
|
|
|