|
Przesunięty przez: szynszyl 1 Lis 2008, 20:16 |
Regulacja ogrzewania nie dziala... |
Autor |
Wiadomość |
Owad
Model: Ford Fiesta Mk4`97
Wersja: Ghia
Silnik: 1.8D/60KM
|
Wysłany: 2 Lis 2006, 11:55 Regulacja ogrzewania nie dziala...
|
|
|
Witam.
W mojej fiescie mam nast. problem, przy rozgrzanym silniku raz dmucha cieple powietrze raz zimne bez wzgledu na ustawienie regulacji, dodam, ze wymienilem elektrozawor i bylo dobrze do czasu az wymienilem chlodnice i plyny chlodnicze, poniewaz chlodnica byla peknieta, po tej wymianie dziala albo tylko gorace powietrze albo tylko zimne - raz tak, raz tak. Co to moze byc, czyzby regulacja w kabinie sie zepsula, czy moze gorsza sprawa i uszkodzila sie chlodnica w kabinie ?
Termostat jest ok, bo sprawdzali, tylko np jak jest zimno to dziwne jest dla mnie to, ze zalacza sie wentylator na chlodnice i wskaznik temp. zbliza sie do czerwonego na desce rozdzielczej.
Wezyki za elektrozaworem sa cieple i elektrozawor dziala, poniewaz w serwisie sprawdzali miernikiem... Jesli okazaloby sie ze to zepsuta regulacja ( jest chyba na linki) to jaki to bedzie koszt naprawy, albo moze cos innego - sam nie wiem... |
|
|
|
 |
Marcin
Model: Inne auto
Wersja: Sport
Silnik: 1.6i16V/100KM
Imię: Marcin
Wiek: 40 Dołączył: 10 Kwi 2006 Posty: 3108 Skąd: Krosno Odrz.
|
Wysłany: 2 Lis 2006, 12:29
|
|
|
Jak wymieniałes płyn chłodniczy, to mógł się jeszcze układ nie odpowietrzyć, aczkolwiek to mało prawdopodobne.
Piszesz, że sprawdzili Ci w serwisie ten elektrozawór miernikiem... ale moim zdaniem to nie wystarczy, mój stary też wydawał się ok a jak przyszło do działania to miał to w d... kiedy wymieniałeś ten elektrozawór?
Regulacja ciepło/zimno nie jest na linki, odpowiedzialny za to jest moduł, który steruje elektrozaworem.
Jakby uszkodziła się nagrzewnica to bys miał albo wode w środku albo non stop zimno.
O co chodzi wentylatorowi i wskaźnikowi nie wiem, niech się inni wypowiedzą.
Poza tym opcja "szukaj" nie gryzie ;-)
Pozdro! |
_________________ Jest: Mazda 6 GH, Mazda 2 DY, Puma MK1
Było: Focus MK2FL, Clio 2, Mazda 323F BJ, Fiesta MK4 |
|
|
|
 |
Owad
Model: Ford Fiesta Mk4`97
Wersja: Ghia
Silnik: 1.8D/60KM
|
Wysłany: 2 Lis 2006, 14:10
|
|
|
Marcin napisał/a: | Jak wymieniałes płyn chłodniczy, to mógł się jeszcze układ nie odpowietrzyć, aczkolwiek to mało prawdopodobne.
Piszesz, że sprawdzili Ci w serwisie ten elektrozawór miernikiem... ale moim zdaniem to nie wystarczy, mój stary też wydawał się ok a jak przyszło do działania to miał to w d... kiedy wymieniałeś ten elektrozawór?
Regulacja ciepło/zimno nie jest na linki, odpowiedzialny za to jest moduł, który steruje elektrozaworem.
Jakby uszkodziła się nagrzewnica to bys miał albo wode w środku albo non stop zimno.
O co chodzi wentylatorowi i wskaźnikowi nie wiem, niech się inni wypowiedzą.
Poza tym opcja "szukaj" nie gryzie ;-)
Pozdro! |
No wlasnie, elektrozawor wymieniali mi jakis miesiac temu i bylo dobrze do czasu wymiany chlodnicy, chlodnica byla wymieniona u jakiegos mechanika, a nie w serwisie autoryzowanym i moze on cos spie***** musze ew. podjechac jeszcze raz do forda i niech dokladnie to sprawdza... tylko chodzi mi o to zeby kazdy napisal obiektywnie co to moze byc, wtedy latwiej bedzie zidentyfikowac problem i przyspieszy to naprawe, jak im powiem co maja sprawdzic... |
|
|
|
 |
Rafal1504 [Usunięty]
|
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|