Fiesta Klub Polska

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

Przesunięty przez: szynszyl
1 Lis 2008, 20:15
Nie swieca kontrolki !!!
Autor Wiadomość
Wojt
[Usunięty]

Wysłany: 11 Sie 2004, 17:41   Nie swieca kontrolki !!!

Witam, ostatni zakupilem fieste '93 1.3i i nie swieca mi kontrolki cisnienia oleju i plynu hamulcowego i wlaczenia recznego, zarowki sa dobre bo sprawdzalem wiec czy ktos ma jakis pomysl co posprawdzac?

Z gory dzieki
Wojt

Rafał32
[Usunięty]

Wysłany: 11 Sie 2004, 19:39   

jeśli nie świeci kontrolka od ciśnienia oleju to najprawdopodobniej padł czujnik ciśnienia oleju.
Kontrolka płyny hamulcowego: jeśli wszystko jest OK - poziom płynu w zbiorniczku - to nie powinna świeci, jeśli chcesz ją sprawdzić to wykręć czujnik poziomu płynu który umieszczony jest w zakrętce na zbiorniku i poczekaj aż płyn wycieknie z czujnika i wtedy powinna zapalić sie kotrolka. U mnie ta sama kontrolka sygnalizuje zaciągnięcie ręcznego, jesli w tym przypadku nie działa to sprawdź czy nie zsunął sie kabelek z czujnika przy ręcznym hamulcu, lub czy nie zdechł sam czujnik.

Wojt
[Usunięty]

Wysłany: 11 Sie 2004, 19:57   

Dzieki za odpowiedz
ale przy wlaczeniu zaplonu powinny swiecic sie wszystkie kontrolki
a u mnie te 3 nie swieca
chyba ze sie myle
w maluchu tak bylo :)

jutro posprawdzam co z tymi czujnikami i stykami

Kermitos
[Usunięty]

Wysłany: 11 Sie 2004, 20:02   

U mnie po wlaczeniu zaplonu swieci sie tylko kontrolka oleju i akumulatora czy tam czegos innego ale z symbolem akumulatora :lol: A reczny swieci sie tylko po zaciagnieciu. A co do plynu hamulcowego to sie nie swieci wogole i wydaje mi sie ze tak powinno byc.

misiek34
[Usunięty]

Wysłany: 11 Sie 2004, 20:17   

Heya !!
czujnik od oleju możesz sprawdzić w ten sposób że :
- zdejmij przewód z czujnika i dotknij do masy, jak kontrolka się zaœwieci to znaczy że walnięty czujnik i 11 zeta poleci z kieszonki.
Pozdrowionka

garys
[Usunięty]

Wysłany: 11 Sie 2004, 21:26   

przy przekreceniu kluczyka w pozyzji II powinny Ci sie swiecic wszystkie kontrolki... :)

Rafał32
[Usunięty]

Wysłany: 11 Sie 2004, 21:37   

garys napisał/a:
przy przekreceniu kluczyka w pozyzji II powinny Ci sie swiecic wszystkie kontrolki... :)

Co to znaczy wszystkie? NAPEWNO nie powinna się swiecić kontrolka od ręcznego hamulca

JoeMix 

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wysłany: 11 Sie 2004, 22:27   

garys napisał/a:

E tam... głup[oty gadacie... w NOWYCH autach jak przekręcach kluczyk to zapalają sie na chwilę wszystkie kontrolki w celu diagnostyki... potem gasną... Ale nie w FF '93!... Jak właczysz zapłon to powinna się swiecić kontrolka oleju (czerwona) oraz braku ładowania akumulatora (zółta lub czerwona)....
Kontrolke oleju sprawdzisz tak jak ktoś wspomniał z tyłu silnika pod kolektorem dolotowym jest czujnik z jednym przewodem... przy włączonym zapłonie zdejmij ten przewud z czujnika i dotknij do masy - powinna swiecić...
Kontrolke ecznego/płynu hamulcowego sprawdzisz zaciagając ręczy albo naciskając na te membranke w korku na zbiorniczku na pomie...

Niech sie jesszcze mądrzejści wypowiedza.. jak to jest z resztą kontrolek więcej chyba u coiebie nie ma (mam na myśłi airbag, SCS, diagnostyke silnika)

Zawisza2000
[Usunięty]

Wysłany: 11 Sie 2004, 22:27   Wymien bezpiecznik

:idea: WYMIEŃ BEZPIECZNIK :!:
Zakładam na 99.99%, że masz przepalony bezpiecznik. I najprawdopodobniej masz przepalony bo poprzedni wlasciciel wyjal radio i zwarlo kabelki a one chyba sa pod tym samym bezpiecznikiem.
Sprawdz, wymien, powinno byc OK
Zawisza

pawele
[Usunięty]

Wysłany: 12 Sie 2004, 00:13   

to na 100% bezpiecznik tez tak mialem przepalila sie 10 wiec u ciebie tak samo bedzie mialem identyczne objawy plus to ze akumulator przestal mi sie ladowac :) ale po zmianie bezpiecznika wszystko wrocilo do normy :D posprawdzaj bezpieczniki napewno jakas 10 jest przepalona...

pozdrawiam,
pawel

JoeMix 

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wysłany: 12 Sie 2004, 06:00   

pawele napisał/a:
to na 100% bezpiecznik tez tak mialem przepalila sie 10 wiec u ciebie tak samo bedzie mialem identyczne objawy plus to ze akumulator przestal mi sie ladowac

Obwód ładowania alumulatora nie jest zabespieczony bezpiecznikiem! Gdyby był to musiała by to być 65 a nie 10...

garys
[Usunięty]

Wysłany: 12 Sie 2004, 09:10   

Piszac "wszystkie" mialem na mysli ladowania akumulatora i cisnienia oleju, w tej pozyzji kluczyka kontrolka recznego tez sie swieci ( jezeli go oczywiscie zaciagniemy )..... tak przeciez latwiej sprawdzic czy siadly zarowki.Pozdrawiam.

diodalodz 

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
Wysłany: 12 Sie 2004, 11:03   

witam odpisałem ci na innym forum !!! . ale spoko
Trop z bezpiecznikiem jak najbardziej trafny . Faktycznie może być spięte wszystko razem z +Vcc radia choć wydaje sie to dziwne bo przecież jak pracuje rozrusznik gasły by wszystkie kontrolki ale moze . Jeśli nie odnajdziesz problemu mozesz zrobić mostek między jakim kolwiek plusem na liczniku a wspólnymi ścieżkami miedzy tymi kontrolkami , wydaje mi sie ze winna moze być wtyczka albo inne połączenie na przewodach.
Rada moja jest taka :
1.Sprawdz bezpieczniki
2 sprawdz czy dochodzi + do deski rozdzielczej
3. Sprawdz do kad wioda ścieżki od kontrolek i który to bedzie przewód we wtyczce
4. sprawdz czy dochodzi tam + po przekręceniu stacyjki ,
Jeśli 4 punkt zakończy sie niepowodzeniem wyjmij skrzynke z bezpiecznikami i sprawdz czy któryś kabel sie nie wyrwał ,
Pozdrawiam
jak coś to zaczep mnie na gg : 227937

pawele
[Usunięty]

Wysłany: 12 Sie 2004, 18:21   

"Obwód ładowania alumulatora nie jest zabespieczony bezpiecznikiem! Gdyby był to musiała by to być 65 a nie 10..."

no to co moze klamie :evil: ze tak mialem wymienilem bezpiecznik 10 i wszystko wrocilo do normy po dzis dzien wszystko dziala bez zarzutu...a zreszta tak mialem wymienilem i jezdze 8)

ic3ek
[Usunięty]

Wysłany: 12 Sie 2004, 18:26   

"Obwód ładowania alumulatora nie jest zabespieczony bezpiecznikiem! Gdyby był to musiała by to być 65 a nie 10..."

Sam obwód ładowania nie jest zabezpieczony zadnym bezpiecznikiem ale same kontroliki sa zabezpieczone bezpiecznikiem 10A :)

diodalodz 

Wysłany: 13 Sie 2004, 12:19   

Samo uzwojenie i mostek prostowniczy nie ale jest wiele aut gdzie obwód regulatora napięcia i twornika ma bezpiecznik . Hehe zdradze wam jeszcze ze nie można zmieniać kontrolki od ładowania na mocniejsza bo sie często dziwne rzeczy dzieja :)
Pozdro

Wojt
[Usunięty]

Wysłany: 15 Sie 2004, 22:21   

NO !!!
Wiec sprawa ma sie tak ze jezeli chodzi o czujnik cisnienia oleju to jest walniety bo koncowka kabla przylozona do masy swieci !!!
A ciagle walcze z kontrolka plynu hamulcowego

Dzieki wszystkim za wypowiedzi

diodalodz 

Wysłany: 15 Sie 2004, 23:19   

tak, no to mozesz podobny chwyt zrobić z kontrolka od płynu. Jeśli zewrzesz dwa przewody razem powinna sie zapalić , powinna zareagować na wyciągniecie wieczka też .
Musze zobaczyć schemat w ksiązce to ci powiem co i jak
Pozdro

Wojt
[Usunięty]

Wysłany: 18 Sie 2004, 21:55   

aha zapomnialem dodac ze bezpieczniki wszystkie sa OK :idea:

Michael 

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: Classic
Silnik: 1.3i/60KM
Wysłany: 29 Kwi 2006, 20:42   

u mnie niestety tez nie swieci sie kontrolka od recznego. nie wiem gdzie szukac tego czujnika ktory ma ja zapalic - no wiadomo ze przy dzwigni recznego ale nie wiem gdzie konkretnie. dajcie znac

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi