Przesunięty przez: szynszyl 1 Lis 2008, 20:15 |
Nie swieca kontrolki !!! |
Autor |
Wiadomość |
Wojt [Usunięty]
|
Wysłany: 11 Sie 2004, 17:41 Nie swieca kontrolki !!!
|
|
|
Witam, ostatni zakupilem fieste '93 1.3i i nie swieca mi kontrolki cisnienia oleju i plynu hamulcowego i wlaczenia recznego, zarowki sa dobre bo sprawdzalem wiec czy ktos ma jakis pomysl co posprawdzac?
Z gory dzieki
Wojt |
|
|
|
 |
Rafał32 [Usunięty]
|
Wysłany: 11 Sie 2004, 19:39
|
|
|
jeśli nie świeci kontrolka od ciśnienia oleju to najprawdopodobniej padł czujnik ciśnienia oleju.
Kontrolka płyny hamulcowego: jeśli wszystko jest OK - poziom płynu w zbiorniczku - to nie powinna świeci, jeśli chcesz ją sprawdzić to wykręć czujnik poziomu płynu który umieszczony jest w zakrętce na zbiorniku i poczekaj aż płyn wycieknie z czujnika i wtedy powinna zapalić sie kotrolka. U mnie ta sama kontrolka sygnalizuje zaciągnięcie ręcznego, jesli w tym przypadku nie działa to sprawdź czy nie zsunął sie kabelek z czujnika przy ręcznym hamulcu, lub czy nie zdechł sam czujnik. |
|
|
|
 |
Wojt [Usunięty]
|
Wysłany: 11 Sie 2004, 19:57
|
|
|
Dzieki za odpowiedz
ale przy wlaczeniu zaplonu powinny swiecic sie wszystkie kontrolki
a u mnie te 3 nie swieca
chyba ze sie myle
w maluchu tak bylo :)
jutro posprawdzam co z tymi czujnikami i stykami |
|
|
|
 |
Kermitos [Usunięty]
|
Wysłany: 11 Sie 2004, 20:02
|
|
|
U mnie po wlaczeniu zaplonu swieci sie tylko kontrolka oleju i akumulatora czy tam czegos innego ale z symbolem akumulatora :lol: A reczny swieci sie tylko po zaciagnieciu. A co do plynu hamulcowego to sie nie swieci wogole i wydaje mi sie ze tak powinno byc. |
|
|
|
 |
misiek34 [Usunięty]
|
Wysłany: 11 Sie 2004, 20:17
|
|
|
Heya !!
czujnik od oleju możesz sprawdzić w ten sposób że :
- zdejmij przewód z czujnika i dotknij do masy, jak kontrolka się zawieci to znaczy że walnięty czujnik i 11 zeta poleci z kieszonki.
Pozdrowionka |
|
|
|
 |
garys [Usunięty]
|
Wysłany: 11 Sie 2004, 21:26
|
|
|
przy przekreceniu kluczyka w pozyzji II powinny Ci sie swiecic wszystkie kontrolki... |
|
|
|
 |
Rafał32 [Usunięty]
|
Wysłany: 11 Sie 2004, 21:37
|
|
|
garys napisał/a: | przy przekreceniu kluczyka w pozyzji II powinny Ci sie swiecic wszystkie kontrolki... |
Co to znaczy wszystkie? NAPEWNO nie powinna się swiecić kontrolka od ręcznego hamulca |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 11 Sie 2004, 22:27
|
|
|
garys napisał/a: | przy przekreceniu kluczyka w pozyzji II powinny Ci sie swiecic wszystkie kontrolki... |
E tam... głup[oty gadacie... w NOWYCH autach jak przekręcach kluczyk to zapalają sie na chwilę wszystkie kontrolki w celu diagnostyki... potem gasną... Ale nie w FF '93!... Jak właczysz zapłon to powinna się swiecić kontrolka oleju (czerwona) oraz braku ładowania akumulatora (zółta lub czerwona)....
Kontrolke oleju sprawdzisz tak jak ktoś wspomniał z tyłu silnika pod kolektorem dolotowym jest czujnik z jednym przewodem... przy włączonym zapłonie zdejmij ten przewud z czujnika i dotknij do masy - powinna swiecić...
Kontrolke ecznego/płynu hamulcowego sprawdzisz zaciagając ręczy albo naciskając na te membranke w korku na zbiorniczku na pomie...
Niech sie jesszcze mądrzejści wypowiedza.. jak to jest z resztą kontrolek więcej chyba u coiebie nie ma (mam na myśłi airbag, SCS, diagnostyke silnika) |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
Zawisza2000 [Usunięty]
|
Wysłany: 11 Sie 2004, 22:27 Wymien bezpiecznik
|
|
|
:idea: WYMIEŃ BEZPIECZNIK
Zakładam na 99.99%, że masz przepalony bezpiecznik. I najprawdopodobniej masz przepalony bo poprzedni wlasciciel wyjal radio i zwarlo kabelki a one chyba sa pod tym samym bezpiecznikiem.
Sprawdz, wymien, powinno byc OK
Zawisza |
|
|
|
 |
pawele [Usunięty]
|
Wysłany: 12 Sie 2004, 00:13
|
|
|
to na 100% bezpiecznik tez tak mialem przepalila sie 10 wiec u ciebie tak samo bedzie mialem identyczne objawy plus to ze akumulator przestal mi sie ladowac ale po zmianie bezpiecznika wszystko wrocilo do normy posprawdzaj bezpieczniki napewno jakas 10 jest przepalona...
pozdrawiam,
pawel |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 12 Sie 2004, 06:00
|
|
|
pawele napisał/a: | to na 100% bezpiecznik tez tak mialem przepalila sie 10 wiec u ciebie tak samo bedzie mialem identyczne objawy plus to ze akumulator przestal mi sie ladowac |
Obwód ładowania alumulatora nie jest zabespieczony bezpiecznikiem! Gdyby był to musiała by to być 65 a nie 10... |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
garys [Usunięty]
|
Wysłany: 12 Sie 2004, 09:10
|
|
|
Piszac "wszystkie" mialem na mysli ladowania akumulatora i cisnienia oleju, w tej pozyzji kluczyka kontrolka recznego tez sie swieci ( jezeli go oczywiscie zaciagniemy )..... tak przeciez latwiej sprawdzic czy siadly zarowki.Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
diodalodz

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
|
Wysłany: 12 Sie 2004, 11:03
|
|
|
witam odpisałem ci na innym forum !!! . ale spoko
Trop z bezpiecznikiem jak najbardziej trafny . Faktycznie może być spięte wszystko razem z +Vcc radia choć wydaje sie to dziwne bo przecież jak pracuje rozrusznik gasły by wszystkie kontrolki ale moze . Jeśli nie odnajdziesz problemu mozesz zrobić mostek między jakim kolwiek plusem na liczniku a wspólnymi ścieżkami miedzy tymi kontrolkami , wydaje mi sie ze winna moze być wtyczka albo inne połączenie na przewodach.
Rada moja jest taka :
1.Sprawdz bezpieczniki
2 sprawdz czy dochodzi + do deski rozdzielczej
3. Sprawdz do kad wioda ścieżki od kontrolek i który to bedzie przewód we wtyczce
4. sprawdz czy dochodzi tam + po przekręceniu stacyjki ,
Jeśli 4 punkt zakończy sie niepowodzeniem wyjmij skrzynke z bezpiecznikami i sprawdz czy któryś kabel sie nie wyrwał ,
Pozdrawiam
jak coś to zaczep mnie na gg : 227937 |
|
|
|
 |
pawele [Usunięty]
|
Wysłany: 12 Sie 2004, 18:21
|
|
|
"Obwód ładowania alumulatora nie jest zabespieczony bezpiecznikiem! Gdyby był to musiała by to być 65 a nie 10..."
no to co moze klamie :evil: ze tak mialem wymienilem bezpiecznik 10 i wszystko wrocilo do normy po dzis dzien wszystko dziala bez zarzutu...a zreszta tak mialem wymienilem i jezdze 8) |
|
|
|
 |
ic3ek [Usunięty]
|
Wysłany: 12 Sie 2004, 18:26
|
|
|
"Obwód ładowania alumulatora nie jest zabespieczony bezpiecznikiem! Gdyby był to musiała by to być 65 a nie 10..."
Sam obwód ładowania nie jest zabezpieczony zadnym bezpiecznikiem ale same kontroliki sa zabezpieczone bezpiecznikiem 10A |
|
|
|
 |
diodalodz

|
Wysłany: 13 Sie 2004, 12:19
|
|
|
Samo uzwojenie i mostek prostowniczy nie ale jest wiele aut gdzie obwód regulatora napięcia i twornika ma bezpiecznik . Hehe zdradze wam jeszcze ze nie można zmieniać kontrolki od ładowania na mocniejsza bo sie często dziwne rzeczy dzieja
Pozdro |
|
|
|
 |
Wojt [Usunięty]
|
Wysłany: 15 Sie 2004, 22:21
|
|
|
NO !!!
Wiec sprawa ma sie tak ze jezeli chodzi o czujnik cisnienia oleju to jest walniety bo koncowka kabla przylozona do masy swieci !!!
A ciagle walcze z kontrolka plynu hamulcowego
Dzieki wszystkim za wypowiedzi |
|
|
|
 |
diodalodz

|
Wysłany: 15 Sie 2004, 23:19
|
|
|
tak, no to mozesz podobny chwyt zrobić z kontrolka od płynu. Jeśli zewrzesz dwa przewody razem powinna sie zapalić , powinna zareagować na wyciągniecie wieczka też .
Musze zobaczyć schemat w ksiązce to ci powiem co i jak
Pozdro |
|
|
|
 |
Wojt [Usunięty]
|
Wysłany: 18 Sie 2004, 21:55
|
|
|
aha zapomnialem dodac ze bezpieczniki wszystkie sa OK :idea: |
|
|
|
 |
Michael
Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: Classic
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 29 Kwi 2006, 20:42
|
|
|
u mnie niestety tez nie swieci sie kontrolka od recznego. nie wiem gdzie szukac tego czujnika ktory ma ja zapalic - no wiadomo ze przy dzwigni recznego ale nie wiem gdzie konkretnie. dajcie znac |
|
 |
|