Przesunięty przez: szynszyl 1 Lis 2008, 20:15 |
Alarm cassini |
Autor |
Wiadomość |
nygma
Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: C
Silnik: 1.1/50KM
|
Wysłany: 24 Lut 2006, 20:46 Alarm cassini
|
|
|
W samochodzie, który kupiłem, jest, a raczej był alarm cassini. Mówię był, bo od poprzedniego właściciela dowiedziałem się, że pojechał do elektryka żeby go odłączyć bo zalał instalację i alarm wył bez przerwy. Pomyślałem - zrobię sobie alarm, jak już jest to niech działa. Zaczęły się poszukiwania. Znalazłem coś w przegrodzie silnika. Taką śmieszną metalową puszkę przykręconą do przegrody za serwem hamulca. Wychodzą z niej dwie wiązki przewodów zakończone kostkami. Właśnie te kostki są rozłączone. Wygląda na to, że to alarm. Z drugiej strony leżą kostki pasujące do tych właśnie, kable od nich wchodzą do kabiny. Ale aż mi się wierzyć nie chce, że to centralka alarmu, bo:
To chyba nie jest najlepsze miejsce, żeby schować alarm , otwierasz drzwi, podnośisz maskę i rozpinasz kostki. Był alarm i nie ma. Trochę to głupie.
Może znajdzie się w tym dziale ktoś, kto spotkał się już z rozwiązaniami firmy cassini używanymy jakieś 10 lat temu. Można gdzieś znaleźć informacje na temat takiego antyka? Podejrzewam, że do tej puszki dostała się woda i gdzieś powstało zwarcie, albo się coś spaliło. Skomplikowany układ to raczej nie jest, bo nadajnik w pilocie jest na MC14502, ale schemat wiele by ułatwił. |
|
|
|
 |
diodalodz

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
|
Wysłany: 24 Lut 2006, 23:15
|
|
|
hm a moze to jest beckup od syrenki alarmowej . kiedyś sie robiło takie oddzielne rozwiązania. |
|
|
|
 |
nygma
Model: Ford Fiesta Mk3`91
Silnik: 1.1/50KM
|
Wysłany: 25 Lut 2006, 14:53
|
|
|
Jednak to alarm. Dzisiaj wyciągnąłem i rozebrałem. Syrena jest w obudowie z elektroniką. Brak awaryjnego źródła zasilania. W środku dwie płytki: jedna z przekaźnikami i czujnikiem wstrząsu, druga z logiką. Żadnego procesora, wszystko na standardowych CMOSach CD40xx. Teraz największym wyzwanie będzie odgadnięcie co jest od czego na kostkach. Może ktoś miał do czynienia z alarmami z poprzedniej dekady. Jakie jeszcze czujniki mogło to mieć ? Gość odpiął dwie kostki, odłączając alarm, ale nie zapłon. Czy to możliwe, że jedyną funkcją tego alarmu było wycie i miganie kierunkowskazami w przypadku szarpania wozem ? Aż mi się wierzyć nie chce. |
|
|
|
 |
Ethek [Usunięty]
|
Wysłany: 22 Mar 2006, 11:16
|
|
|
Ja takze mam u siebie alarm Cassini ale szczerze powiem ze takze nie działa.Kupiłem auto z zamontowanym alarmem.Na sygnał z pilota (tez starego z jednym przyciskiem) tylko zapalają sie kierunkowskazy, i nic pozatym.syreny jeszcze nie słyszałem.W aucie są czujniki ruchu mam centralny zamek syrene niby wszystko jest podłączone ale nie działa.Mi takze przydałby sie schemat takiego alarmu lub link gdzie mógłbym spojrzec na niego....Bezsensu ze alarm jest a nie działa a model alarmu to CASSINI typ KOMPAKT-Z |
|
|
|
 |
tom [Usunięty]
|
Wysłany: 23 Kwi 2006, 01:13
|
|
|
Witam Panowie Mam pytanko odnosnie montazu alarmu, bo znajomy kupil alarm do fiesty i mielismy dzisiaj montowac ale nie moglismy znalezc centralki od centralnego zamka :mad: dodam ze ma fieste 5d 1.25 zetec z 1995 roku. Prosze o pomoc chyba ze jakos inaczej sie podlanczaliscie naprzyklad pod kabelki w drzwiach. POMOCY! |
|
|
|
 |
jackrzec
Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk7`12
Wersja: Titanium
Silnik: 1.25Duratec/82KM
Imię: Jacek
Wiek: 51 Dołączył: 30 Cze 2005 Posty: 2573 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 23 Kwi 2006, 07:06
|
|
|
tom napisał/a: | ma fieste 5d 1.25 zetec z 1995 roku. | Coś tu niepasuje. W tym roczniku niebyło takiego silnika - chyba że ktoś robił swapa. Jeśli to jest mk3 to nie ma centralki od zamka - siłowniki sa połączone między soba. A jeśli mk4 to nie wiem jak tam jest. |
_________________ Mk3,5 '95 Classic 1.1i/50KM + Mk3,5 '95 Fun 1.3i/60KM,-->
Fiesta Mk4 '99 Ghia 1.25/75KM,--> Fiesta Mk7 '12 Titanium 1.25/82KM + Focus Mk3 '12 Titanium 1.6 EB/150KM |
|
|
|
 |
tom [Usunięty]
|
Wysłany: 23 Kwi 2006, 07:54
|
|
|
jackrzec, sorki moj blad ale juz nie chcialo mi sie sprawdzac dokladnie. to jest rok 1996 PozdrO! |
|
|
|
 |
jackrzec
Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk7`12
Wersja: Titanium
Silnik: 1.25Duratec/82KM
Imię: Jacek
Wiek: 51 Dołączył: 30 Cze 2005 Posty: 2573 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 23 Kwi 2006, 08:58
|
|
|
mk4 też niema centralki - znalazłem schemat:
Przy okazji się dowiedziałem, że slave i master to takie same siłowniki, tylko sie różni ich podłączenie |
_________________ Mk3,5 '95 Classic 1.1i/50KM + Mk3,5 '95 Fun 1.3i/60KM,-->
Fiesta Mk4 '99 Ghia 1.25/75KM,--> Fiesta Mk7 '12 Titanium 1.25/82KM + Focus Mk3 '12 Titanium 1.6 EB/150KM |
|
|
|
 |
tom [Usunięty]
|
Wysłany: 25 Kwi 2006, 11:11
|
|
|
jackrzec, dzieki czyki musze sie gdzies wpiac w kabelki czy ktos to robil i ma moze jakies info pomocnicze zebym czegos nie nawywijal I jeszcze jedno pytanko to co to jest za skrzyneczka obok nog pasazera bo tam cos mial i bylo opisane alarm .... cos tam ale to odlaczeniu wtyczek centralny dzialal moze to immmobilaiser?? Z gory dzieki za info. PozdrO! |
|
|
|
 |
|