Fiesta Klub Polska

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

Zamknięty przez: Lokmen
24 Mar 2006, 09:34
Mieszanie zmieszanego oleju
Autor Wiadomość
Debek
[Usunięty]

Wysłany: 22 Mar 2006, 22:00   Mieszanie zmieszanego oleju

Czesc :-)
Miałem ja sobie 4 litry pół syntetyka maxlife, z czego do fiesty wlałem 3.5. Nie mineło pare chwil i fiesta poprosiła dokładke. Nie miałem juz maxlife. Puźniej znowu chciała, więc kupiłem litra lotosa(półsyntetyk).Dolełem jej pułówke, po paru dniach kzyczy "więcej" NIe mam juz lotosa. Teraz znowu przyszła pora karmienia...
A więc mam mineralnego castrola. Joe mix napisał kiedyś że jak do "średniego" oleju doleje się "kiepskiego" to wyjdzie z tego coś ochydnego, tz coś gorszego nawet od tego co się wlało. Ja chce dolać jakieś 300ml. Czy to już z mojej mieszaniny pół syntetyków uczyn coś niedobrego, tz coś dużo gorszego niz było przedtem? Chce tak zrobić bo za pare dni silnik będzie bardzo potrzebowa smarowania, a zazwyczaj jak potrzebuje to ciągnie olej jak benzyne, dlatego może sie go zrobić mało.

Matis 

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: CLX
Silnik: 1.1i/50KM
Wysłany: 22 Mar 2006, 23:05   

jak bierze olej to przejdź na mineralny.

diodalodz 

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
Wysłany: 22 Mar 2006, 23:31   

hm
Skocz z mostu .
A tak naprawde to mam dzisiaj dół intelektualny .
Ale mimo wszystko twój pomysł wydaje mi sie zły . Jak półsyntetyk to pół syntetyk a nie mineralny. To nie FSo żeby wszystko przepaliło .

borys71
[Usunięty]

Wysłany: 22 Mar 2006, 23:37   

moim zdaniem to zly pomysl...

Debek
[Usunięty]

Wysłany: 23 Mar 2006, 10:29   

ehh... fiesta to takie stwożenie które lubi żartować i jej problemy z spalaniem oleju mam nadzieje są przelotne. Tak czy inaczej nigdy nie wleje do silnika mineralnego syfu, nie wiem jak tak można... nie macie serca...
No ale mój problem juz nie aktualny. Zakupiłem dziś rano kolejną porcje maxlife, tym razem pełny syntetyk 5w40. Na formule jeszcze za wcześnie, zobacze jak wygląda spożycie przy tym.

Lokmen 
Zeus

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Wysłany: 23 Mar 2006, 10:36   

Debek napisał/a:
ehh... fiesta to takie stwożenie które lubi żartować i jej problemy z spalaniem oleju mam nadzieje są przelotne. Tak czy inaczej nigdy nie wleje do silnika mineralnego syfu, nie wiem jak tak można... nie macie serca...
No ale mój problem juz nie aktualny. Zakupiłem dziś rano kolejną porcje maxlife, tym razem pełny syntetyk 5w40. Na formule jeszcze za wcześnie, zobacze jak wygląda spożycie przy tym.

ty zbieraj kase na remont silnika a nie na eksperymenty z olejami

szynszyl 
EKSTERMINATOR

Wysłany: 23 Mar 2006, 20:01   

ten człowiek zwariował.. żaden maxlife nie pomoże ani inne eksperymenty na silnik w agonii.. tyle ode mnie.. zeby zalewać olejem fieste trzeba sobie najpierw doktorat zrobić.. ja go robiłem ze 4 lata..

Piter 
Ninja TEAM

Model: Ford Fiesta Mk3`92
Wersja: Xr2i
Silnik: RS2000/150KM
Wysłany: 23 Mar 2006, 22:34   

No teraz, po tym wszystkim, jak wlejesz ful syntetyka to twoje problemy jak ręką odją znikną.....Boże!-Ty widzisz i nie grzmisz?!

..............................................................

PS.szynszyl, ja już 1200 km jak wlałem Valvoline 10W40 MaxLife (Wcześniej Castrol 15W40)
i nic nie dolałem, na bagnecie 0 ubytku. Coś w tym oleju jest! Zobaczymy po 2000.
Pozdro...

Debek
[Usunięty]

Wysłany: 24 Mar 2006, 02:29   

z waszym podejściem to ja bał bym się z domu wychodzić.
CHoć oczywiście możecie wszyscy mieć troche racji. Ale średnio mi się chce tego wszystkiego słuchać. Nieprzyjmujecie bowiem do wiadomości tego że na spalanie oleju może mieć wpływ duuuzo rużnych przypadkowych czynników, np. czystość powietrza czy chumor sąsiatki. Jako że moja niezawodna intuicja kazała mi zalać dziś syntetyk, to tak właśnie zrobiłem. Wybrałem się tez na pierwsze błotne testy, około 40km po lesie i jakoś nic się nie stało, oleju jakoś tez nie ubyło(wiem że to zaden przebieg, ale za to w extremalnych warunkach i patrząc na to co napisaliście to wogule cut że "to" jeździ). Na p. wiosny niestety nie jade, ale planuje w weekend poćwiczyć jeszcze i wtedy powinienem juz przejechać(jak w coś nie rąbne) ok. 200km i zobaczymy jak będzie wyglądać zużycie. CHoć i tek pewnie będziecie wieżyć w te zasłyszane historyjki że ktoś do czegoś wlał syntetyka i mu się silnik rozszczelnił. Takie przypadki mogą mieć miejsce, ale niczego nie oznaczają, po prostu to jest tylko jeden z możliwych finałów. Tylko. Ja tam cenie swoje przeczucie, więc racji napewno nie macie, ale zobaczymy

Maciej MK4
[Usunięty]

Wysłany: 24 Mar 2006, 07:13   

Debek napisał/a:
. Nieprzyjmujecie bowiem do wiadomości tego że na spalanie oleju może mieć wpływ duuuzo rużnych przypadkowych czynników, np. czystość powietrza czy chumor sąsiatki.

(różnych)
Masz całkowitą rację to na pewno chumar sąsiadki jest przyczyną. :lol: :lol: :lol:

Lokmen 
Zeus

Wysłany: 24 Mar 2006, 09:34   

temat prowadzi donikąd - zamykam go ponieważ autor postu i tak wie lepiej niż my...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi