Fiesta Klub Polska

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

Przesunięty przez: molu
4 Kwi 2008, 10:28
Pytanie dla kogos zorientowanego w naprawie radia
Autor Wiadomość
Moby 

Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: C
Silnik: 1.1/50KM
Wysłany: 12 Sty 2006, 23:03   Pytanie dla kogos zorientowanego w naprawie radia

Hej mam radio Sony cdx-l580x (to z fotki) wszystko fajnie gra jak sie slucha radia. jak przeloncze na odtwarzanie CD to slychas glosne szumy i traszki w glosnikach i gaśnie wyświetlacz. Co mu moze dolegać?? i ile by kosztowala naprawa . z góry THX za pomoc

CB <<Moby>>

DziDzia 
vel DziaDzia

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: RS
Silnik: 2.0/16V
Imię: Patrycjusz :)
Wysłany: 14 Sty 2006, 00:10   

proponuje na gwarancji...mi wogle radio nie dzialolo bo sie jakies dwie diodki przepalili...a jak nie masz gwarancji to podejdz do jakiegos punktu co naprawia..i zrobia..

Model:MK1 '77 Silnik: 1,1S/35KM
Model:MK5 '00 Silnik: 1,3i/60KM
Romety PONY
Profil Facebook

Kacper
[Usunięty]

Wysłany: 14 Sty 2006, 00:35   

Jakby była gwarancja to myśle ze nie było by wogole tego pytania. Co do serwisów po gwarancyjnych.. wymienią pół radia w srodku i zapłacisz jak za nowe w sklepie :lol:

Co do samego radia to nie wiem co podejrzewac.... laser ? coś sie musi przegrzewać i potem poprostu radio sie wyłacza.... ale za słaby w te klocki jestem zeby pomoc :-(

Fordon 

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: Inna
Silnik: ST 170
Imię: Konrad
Wysłany: 14 Sty 2006, 07:17   

Cytat:
Co do serwisów po gwarancyjnych.. wymienią pół radia w srodku i zapłacisz jak za nowe w sklepie

Kacper tu sie nie zgodze... sam spalilem kiedys Pioneera Hi-End,poszly 2 koncowki mocy, przedwzmacniacz i cos tam jeszcze... jak gosc zobaczyl radio powiedzial odrazu ze musze mu je zostawic minimum na tydzien zeby czesci zamowil oryginaly bo zamiennikow do tego modelu nie wstawi... oraz bezposrednio powiedzial ze naprawa w granicach 100-150 zloty...
kosz to 120... i to radio chodzi do dzis...niestety juz nie umnie ale nadal w rodzinnie... ;)
ba nawet otwieranie windy mial z pilota...

Pozdrawiam

Moby 

Wysłany: 14 Sty 2006, 11:35   ;)

No to ja sie wloncze do swojego postu ;) .. wiadomo ze jak by byla gwarancja to by nie bylo tego postu co napisaliscie wczesniej wiec... takich mądrości raczej nie piszcie ;) ale wlasnie dziwi mnie to ze po przelonczeniu na cd gasi sie wyswietlacz i te szumy i trzaski są..

CB <<Moby>>

Kacper
[Usunięty]

Wysłany: 14 Sty 2006, 11:53   Re: ;)

Moby napisał/a:
No to ja sie wloncze do swojego postu ;) .. wiadomo ze jak by byla gwarancja to by nie bylo tego postu co napisaliscie wczesniej wiec... takich mądrości raczej nie piszcie ;) ale wlasnie dziwi mnie to ze po przelonczeniu na cd gasi sie wyswietlacz i te szumy i trzaski są..

coś sie musi przegrzewać, poniewaz sie wyłącza...ale gdybanie, bo co - silniczek/laser...
to musi zobaczyc osoba która rzeczywiscie zna... moze elektroda.pl spróbuj ?

Fordon 

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Silnik: ST 170
Imię: Konrad
Wysłany: 14 Sty 2006, 16:25   

Wg. mnie nic nie poradzimy na odleglosc... wiadomo przeciez ze jest tam uklad scalony i nie zawsze "prognoza"moze okazac sie trafna... I tak jak Kacper napisal zeby zobaczyla to osoba ktora sie na tym zna...

szynszyl 
EKSTERMINATOR

Model: Inne auto
Silnik: Inny
Wysłany: 14 Sty 2006, 21:52   

Moby napisał/a:
jak przeloncze na odtwarzanie CD to slychas glosne szumy i traszki w glosnikach i gaśnie wyświetlacz.

dzwięk ze względu na ilośc informnacji nie jest zapisywany wprost, ale po odpowiednim kodowaniu. o ile w zapisie analogowym kodowania jakiegoś szczegółnego nie ma, to płyta cd nie jest zapisana jak krok po kroku, tylko zamianiana na ciąg bitów. jednak ite bity to za dużo. zatem ciągi logicznych zer i jedynmek zamieniane sa na inne ciągi i dodawana jest informacja do sterowania (np. początek sciezki, numer sektora itp.) oraz najważniejsze do korekcji błędów odczytu. jeśli mamy standartowe cd to nie wkłądamy tam płyt nagrywanych szybciej niż * 16, sam nagrywam *8. przy odczycie informcja trafia do procesora DSP gdzie jest zmieniana na najbardziej prawdopodobne ciągi bitów, poddawana jest korekcji błędów,a następnie jest kierowana do dekodera RML. to możemy spodziewac się zmiany na informacje zrozumiałą dla człowieka. jeśłi napęd sobie nie radzi ze zbyt szybko zapisana płytą to odtwarza informacje dla niego najbardziuej prawdopodobną.

a że cio gasnie (sądze że miałes na myśłi przygasa) wyświetlacz to zmien ustawienia korektora. może zbyt słąbe głosniki przesterowują końcówkę mocy i działa cio to radio jak na zwarciu.

Moby 

Wysłany: 15 Sty 2006, 01:27   ;/

No wiec po jakze interesujacym wykladzie na temat nagrywania plyt odpowiem cos:
Jest tak: posiadam oryginalną płytę CD "Sting" tak wiec zapisana jest naknajbarziej prawidlowo - chodzi na wszyyyystkich innych odtwarzaczach cd ;) . Tylko nie na moim felernym sony dodam ze dzieje sie tak z kazda płyta. A CO DO WYŚWIETLACZA to nie przygasa on tylko się WYŁANCZA Zupełnie. poprostu gaśnie jak przy wylanczaniu radia. (dzieje sie tak tylko przy przejsciu z radia na odtwarzanie cd)

posiadając taką wiedze mozesz cos poradzic??

CB <<Moby>>

szynszyl 
EKSTERMINATOR

Model: Inne auto
Silnik: Inny
Wysłany: 15 Sty 2006, 07:34   Re: ;/

a to już zupełnie inna sprawa...

Moby napisał/a:

posiadając taką wiedze mozesz cos poradzic??

1. nie, gdyz jestem toretykiem a nie praktykiem (tak mam w profilu :ups: )
2. a zapytać w serwisie nie można? jak pisali inni wyżej - to nie kosztuje.

p.s. sam mam sony i nigdy więcej...

Kacper
[Usunięty]

Wysłany: 15 Sty 2006, 12:39   Re: ;/

szynszyl napisał/a:
p.s. sam mam sony i nigdy więcej...

:yes: :yes: :twisted:

Moby 

Wysłany: 15 Sty 2006, 13:15   ;)

No to nie moje radio na szczescie tylko kumplowi cos sie stalo. No wiem z emoge zapytc w serwisie, ale przeca poto jest forum zeby sie poradzic tu tez sa przeciez kumaci ludzie. prawda?

CB <<Moby>>

Kacper
[Usunięty]

Wysłany: 15 Sty 2006, 13:29   Re: ;)

Moby napisał/a:
No to nie moje radio na szczescie tylko kumplowi cos sie stalo. No wiem z emoge zapytc w serwisie, ale przeca poto jest forum zeby sie poradzic tu tez sa przeciez kumaci ludzie. prawda?

prawda. tylko niestety, jak widac nikt nie jest na tyle obeznany z tym. ja z swojej strony proponuje Ci forum elektroda.pl ... moze tam Ci ktos pomoze
Pozd
KACPER

Odpowiedz do tematu