Przesunięty przez: molu 4 Kwi 2008, 10:28 |
Pytanie dla kogos zorientowanego w naprawie radia |
Autor |
Wiadomość |
Moby

Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: C
Silnik: 1.1/50KM
|
Wysłany: 12 Sty 2006, 23:03 Pytanie dla kogos zorientowanego w naprawie radia
|
|
|
Hej mam radio Sony cdx-l580x (to z fotki) wszystko fajnie gra jak sie slucha radia. jak przeloncze na odtwarzanie CD to slychas glosne szumy i traszki w glosnikach i gaśnie wyświetlacz. Co mu moze dolegać?? i ile by kosztowala naprawa . z góry THX za pomoc
 |
_________________ Na ile moge, na tyle pomoge
CB <<Moby>> |
|
|
|
 |
DziDzia
vel DziaDzia

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: RS
Silnik: 2.0/16V
Imię: Patrycjusz :)
Wiek: 38 Dołączyła: 27 Lip 2005 Posty: 4172 Skąd: :: DDG ::
|
|
|
|
 |
Kacper [Usunięty]
|
Wysłany: 14 Sty 2006, 00:35
|
|
|
Jakby była gwarancja to myśle ze nie było by wogole tego pytania. Co do serwisów po gwarancyjnych.. wymienią pół radia w srodku i zapłacisz jak za nowe w sklepie :lol:
Co do samego radia to nie wiem co podejrzewac.... laser ? coś sie musi przegrzewać i potem poprostu radio sie wyłacza.... ale za słaby w te klocki jestem zeby pomoc :-( |
|
|
|
 |
Fordon

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: Inna
Silnik: ST 170
Imię: Konrad
|
Wysłany: 14 Sty 2006, 07:17
|
|
|
Cytat: | Co do serwisów po gwarancyjnych.. wymienią pół radia w srodku i zapłacisz jak za nowe w sklepie |
Kacper tu sie nie zgodze... sam spalilem kiedys Pioneera Hi-End,poszly 2 koncowki mocy, przedwzmacniacz i cos tam jeszcze... jak gosc zobaczyl radio powiedzial odrazu ze musze mu je zostawic minimum na tydzien zeby czesci zamowil oryginaly bo zamiennikow do tego modelu nie wstawi... oraz bezposrednio powiedzial ze naprawa w granicach 100-150 zloty...
kosz to 120... i to radio chodzi do dzis...niestety juz nie umnie ale nadal w rodzinnie...
ba nawet otwieranie windy mial z pilota...
Pozdrawiam |
|
 |
Moby

|
Wysłany: 14 Sty 2006, 11:35 ;)
|
|
|
No to ja sie wloncze do swojego postu .. wiadomo ze jak by byla gwarancja to by nie bylo tego postu co napisaliscie wczesniej wiec... takich mądrości raczej nie piszcie ale wlasnie dziwi mnie to ze po przelonczeniu na cd gasi sie wyswietlacz i te szumy i trzaski są.. |
CB <<Moby>> |
|
|
|
 |
Kacper [Usunięty]
|
Wysłany: 14 Sty 2006, 11:53 Re: ;)
|
|
|
Moby napisał/a: | No to ja sie wloncze do swojego postu .. wiadomo ze jak by byla gwarancja to by nie bylo tego postu co napisaliscie wczesniej wiec... takich mądrości raczej nie piszcie ale wlasnie dziwi mnie to ze po przelonczeniu na cd gasi sie wyswietlacz i te szumy i trzaski są.. |
coś sie musi przegrzewać, poniewaz sie wyłącza...ale gdybanie, bo co - silniczek/laser...
to musi zobaczyc osoba która rzeczywiscie zna... moze elektroda.pl spróbuj ? |
|
|
|
 |
Fordon

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Silnik: ST 170
Imię: Konrad
|
Wysłany: 14 Sty 2006, 16:25
|
|
|
Wg. mnie nic nie poradzimy na odleglosc... wiadomo przeciez ze jest tam uklad scalony i nie zawsze "prognoza"moze okazac sie trafna... I tak jak Kacper napisal zeby zobaczyla to osoba ktora sie na tym zna... |
|
 |
szynszyl
EKSTERMINATOR
Model: Inne auto
Silnik: Inny
|
Wysłany: 14 Sty 2006, 21:52
|
|
|
Moby napisał/a: | jak przeloncze na odtwarzanie CD to slychas glosne szumy i traszki w glosnikach i gaśnie wyświetlacz. |
dzwięk ze względu na ilośc informnacji nie jest zapisywany wprost, ale po odpowiednim kodowaniu. o ile w zapisie analogowym kodowania jakiegoś szczegółnego nie ma, to płyta cd nie jest zapisana jak krok po kroku, tylko zamianiana na ciąg bitów. jednak ite bity to za dużo. zatem ciągi logicznych zer i jedynmek zamieniane sa na inne ciągi i dodawana jest informacja do sterowania (np. początek sciezki, numer sektora itp.) oraz najważniejsze do korekcji błędów odczytu. jeśli mamy standartowe cd to nie wkłądamy tam płyt nagrywanych szybciej niż * 16, sam nagrywam *8. przy odczycie informcja trafia do procesora DSP gdzie jest zmieniana na najbardziej prawdopodobne ciągi bitów, poddawana jest korekcji błędów,a następnie jest kierowana do dekodera RML. to możemy spodziewac się zmiany na informacje zrozumiałą dla człowieka. jeśłi napęd sobie nie radzi ze zbyt szybko zapisana płytą to odtwarza informacje dla niego najbardziuej prawdopodobną.
a że cio gasnie (sądze że miałes na myśłi przygasa) wyświetlacz to zmien ustawienia korektora. może zbyt słąbe głosniki przesterowują końcówkę mocy i działa cio to radio jak na zwarciu. |
_________________ 1% dla mojego syna |
|
|
|
 |
Moby

|
Wysłany: 15 Sty 2006, 01:27 ;/
|
|
|
No wiec po jakze interesujacym wykladzie na temat nagrywania plyt odpowiem cos:
Jest tak: posiadam oryginalną płytę CD "Sting" tak wiec zapisana jest naknajbarziej prawidlowo - chodzi na wszyyyystkich innych odtwarzaczach cd . Tylko nie na moim felernym sony dodam ze dzieje sie tak z kazda płyta. A CO DO WYŚWIETLACZA to nie przygasa on tylko się WYŁANCZA Zupełnie. poprostu gaśnie jak przy wylanczaniu radia. (dzieje sie tak tylko przy przejsciu z radia na odtwarzanie cd)
posiadając taką wiedze mozesz cos poradzic?? |
CB <<Moby>> |
|
|
|
 |
szynszyl
EKSTERMINATOR
Model: Inne auto
Silnik: Inny
|
Wysłany: 15 Sty 2006, 07:34 Re: ;/
|
|
|
a to już zupełnie inna sprawa...
Moby napisał/a: |
posiadając taką wiedze mozesz cos poradzic?? |
1. nie, gdyz jestem toretykiem a nie praktykiem (tak mam w profilu )
2. a zapytać w serwisie nie można? jak pisali inni wyżej - to nie kosztuje.
p.s. sam mam sony i nigdy więcej... |
_________________ 1% dla mojego syna |
|
|
|
 |
Kacper [Usunięty]
|
Wysłany: 15 Sty 2006, 12:39 Re: ;/
|
|
|
szynszyl napisał/a: | p.s. sam mam sony i nigdy więcej... |
|
|
|
|
 |
Moby

|
Wysłany: 15 Sty 2006, 13:15 ;)
|
|
|
No to nie moje radio na szczescie tylko kumplowi cos sie stalo. No wiem z emoge zapytc w serwisie, ale przeca poto jest forum zeby sie poradzic tu tez sa przeciez kumaci ludzie. prawda? |
CB <<Moby>> |
|
|
|
 |
Kacper [Usunięty]
|
Wysłany: 15 Sty 2006, 13:29 Re: ;)
|
|
|
Moby napisał/a: | No to nie moje radio na szczescie tylko kumplowi cos sie stalo. No wiem z emoge zapytc w serwisie, ale przeca poto jest forum zeby sie poradzic tu tez sa przeciez kumaci ludzie. prawda? |
prawda. tylko niestety, jak widac nikt nie jest na tyle obeznany z tym. ja z swojej strony proponuje Ci forum elektroda.pl ... moze tam Ci ktos pomoze
Pozd
KACPER |
|
|
|
 |
|