Przesunięty przez: szynszyl 17 Kwi 2006, 11:53 |
oryginalny system forda... o ile mozna to tak nazwac |
Autor |
Wiadomość |
Kacper [Usunięty]
|
Wysłany: 19 Gru 2004, 17:10 oryginalny system forda... o ile mozna to tak nazwac
|
|
|
mam pytanie dotyczace oryginalnego systemu glosnikow z przodu.
chcialbym zmienic glosniki "basowe" w drzwiach - juz mam patent jak tam wsadzić 16stki, ale... chcialbym zostawic oryginalne gwizdki na jakis czas.
I tu powstaje problem... bo kabel idzie najpierw do basowego a od niego innym złaczem idzie do gwizdka... i czy jak podepne dzwiek odrazu do gwizdka to nie ulegnie on zniszczeniu ? czy moze w basowym jest jakiś kondensator który zapobiega spaleniu gwizdka...
Moze ktos przerabiał ten temat ?? Prosiłbym o pomoc !
Nie chciałbym spalić gwizdków fordowskich, które pewnie trudno dostać - a jezeli mozna to za cene nie adekwatną do ich jakości :wink: (patrz radia forda) |
|
|
|
 |
Kowal [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Gru 2004, 00:55
|
|
|
Wydaje mi sie ze mozesz podpiac bezposrednio gwizdki do wyjsc z radia !! niemusza isc przez inne glosniki . |
|
|
|
 |
pvzon

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: CLX
Silnik: 1.8i16V/130KM
|
Wysłany: 20 Gru 2004, 02:24
|
|
|
dla pewności żeby nie spalić gwizdków możesz dać jakiś kondensatorek |
_________________ 1.1 clx rally
www.flmg.pl |
|
|
|
 |
Kacper [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Gru 2004, 07:28
|
|
|
pvzon napisał/a: | dla pewności żeby nie spalić gwizdków możesz dać jakiś kondensatorek |
No tak...i po czym poznam czy on był potrzebny czy nie ? bo nie chce sam sobie ograniczać pasma :wink: |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 20 Gru 2004, 15:58
|
|
|
Ja podłaczysz gwizdek do radja to bedzie grał nijak... musisz mu odciąc niską i średnią skłądowa sygnału... albo kondesatorkiem (odpowiednim) albo najlepiej zwrotnicą... |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
Kacper [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Gru 2004, 22:14
|
|
|
JoeMix napisał/a: | Ja podłaczysz gwizdek do radja to bedzie grał nijak... musisz mu odciąc niską i średnią skłądowa sygnału... albo kondesatorkiem (odpowiednim) albo najlepiej zwrotnicą... |
Mam podłaczony właśnie - i gra fajnie
Tylko pytanie - czy w srodku ma wbudowany kondensator ?
czy moze w glośniku basowym .... bo kabel idzie do basowego, a potem przechodzi na gwizdek dopiero... wiec albu tutaj albo tutaj.
I pytam sie, moze ktos wie.. |
|
|
|
 |
powgreg- [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Gru 2004, 22:41
|
|
|
Możesz sprawdzić miernikiem (omomierzem) kable które ida do głośnika wysokotonowego jeżeli będzie przejście (około 4omów) to znaczy że nie ma kondensatora a jak przerwa to znaczy że jest.
Możesz też dokładnie obejrzeć głośnik basowy jeżeli obie wtyczki są połączone zworami (blachami) to znaczy że kondensator jest przy wysokich.
Mam wysokie z forda fiesty (98-99r) i są przy nich kondensatory ale czy były we wszystkich rocznikach nie jestem pewien. |
|
|
|
 |
Kowal [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Gru 2004, 23:34
|
|
|
Pewnie bedzie kondensatorek przy syczkach :wink:
ja tak mam przynajmniej |
|
|
|
 |
Kacper [Usunięty]
|
Wysłany: 21 Gru 2004, 12:50
|
|
|
Wielkie dzięki za odpowiedzi - pomogły mi ciutke
Pozdrawiam, Kacper
EDIT
byłem, sprawdziłem - kondensator jest przy gwizdkach :wink: |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.