Przesunięty przez: szynszyl 1 Lis 2008, 20:14 |
Podświetlenie przycisków |
Autor |
Wiadomość |
bartos [Usunięty]
|
Wysłany: 22 Paź 2005, 08:57 Podświetlenie przycisków
|
|
|
Witam!
Gdzie najlepiej wpiąć się z zasilaniem podświetlenia przycisku (dowolnego). Wiadomo, że podświetlenie ma być włączone dopiero po załączeniu świateł. Z góry dziękuję za odpowiedź! |
|
|
|
 |
macziom

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: Calypso
Silnik: 1.3/58KM
|
Wysłany: 22 Paź 2005, 09:38
|
|
|
Na przykładzie MK3 powiem, że można pod którąkolwiek żaróweczkę oświetlającą panel nadmuchu, zapalniczkę, itd., a jeszcze prościej to chyba pod kabelek dochodzący do radia, na którym pojawia się 12V po włączeniu świateł. W mk3 jeżeli dobrze pamiętam jest to żółto-szary, nie wiem jak w nowszej wersji. Zawsze można sprawdzić miernikiem. |
|
|
|
 |
bartos [Usunięty]
|
Wysłany: 22 Paź 2005, 09:40
|
|
|
Dzięki! Prawdę mówiąc myslałem o bardziej ogólnym miejscu aby doprowadzenie przewodu było mniej kłopotliwe. Zapalniczka - to ma sens gdyż odległość jest jak najbardziej odpowiednia (podświetlenie oryginalnego przycisku Ford'a do otwierania tylnej klapy). |
|
|
|
 |
macziom

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: Calypso
Silnik: 1.3/58KM
|
Wysłany: 22 Paź 2005, 10:23
|
|
|
Nie do końca się orientuję, gdzie jest w mk4 zapalniczka , pewnie schowana w tej dolnej części kokpitu.
Przy takim kokpicie: http://www.otomoto.pl/ind...show&id=C521582 i założeniu, że guzik otwierania klapy jest przy zegarku to albo można z innego przycisku pociągnąć a jak nie to ja bym brał z radia, też jest blisko.
Jeżeli w konsolce przy biegach (a moje założenie, że trochę wyżej jest ukryta zapalniczka jest słuszne) to rzeczywiście z zapalniczki.
Nie wiem o jakie bardziej ogólne miejsce chodzi, ale to chyba nie jest złe rozwiązanie. Ten żółto-szary to w ogólności w mk3 odpowiadał za podświetlenie po włączeniu światełek. |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 22 Paź 2005, 10:26
|
|
|
macziom napisał/a: | Na przykładzie MK3 powiem, że można pod którąkolwiek żaróweczkę oświetlającą panel nadmuchu, zapalniczkę, itd., a jeszcze prościej to chyba pod kabelek dochodzący do radia, na którym pojawia się 12V po włączeniu świateł. |
Albo pod odpowiedni bezpiecznik w skrzynce... |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
bartos [Usunięty]
|
Wysłany: 22 Paź 2005, 11:25
|
|
|
Sprawdziłem! Niestety zapalniczka w MK4 jest chowana w popielniczce (wysuwanej) i dlatego nie jest podświetlana (u mnie napewno). |
|
|
|
 |
ElGrey
Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Sport
Silnik: 1.6TDCi/90KM
Imię: Grześ
|
Wysłany: 22 Paź 2005, 17:56
|
|
|
Najlatwiej i najlepiej od przycisku podgrzewania szyby lub swiatel przeciwmgielnych, od tego orginalnie jest pociagniete, zapalniczke daruj sobie |
|
|
|
 |
Kacper [Usunięty]
|
Wysłany: 27 Paź 2005, 23:36
|
|
|
a ja polecam opcje zeby zapalało sie po odpaleniu auta - tzn zapłon... np el szybki w focusie tak sa, wrzucam zapłon i sie zapalają przyciski 8)
a jezeli chcesz po wlaczeniu swiatel, to tak jak Joe pisał - w skrzynke z bezpiecznikami... chyba łatwiej juz nie można |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.