|
Przesunięty przez: szynszyl 1 Lis 2008, 20:18 |
Ladowanie alternatora - ile Amperów powinno być |
Autor |
Wiadomość |
krisbo [Usunięty]
|
Wysłany: 23 Wrz 2005, 22:16 Ladowanie alternatora - ile Amperów powinno być
|
|
|
Witam
Akumulator w mojej Fiestce 1.3 94' sie powoli skończył, ładowanie nic nie daje i kupuję nowy z Centry.
Ale przy okazji sprawdziłem prąd jaki idzie do akumulatora z i amperomierz pokazał 2,2 A
Czy to normalne - prawidłowe natęzenie? Mnie się wydaje za niskie natężenie.
Jeśli powinno być inne natężenie - to jakie powinno być w A, jak można to wyregulować ?
krisbo |
|
|
|
 |
21035 [Usunięty]
|
Wysłany: 23 Wrz 2005, 23:01
|
|
|
Witam!
Prąd ładowania akumulatora zależy od wielu czynników. Zaraz po rozruchu jest b. duży i maleje do ustalonej wartości po ok. 10 min. Dopiero wtedy można dokonać pomiarów. Jednak należy mierzyć napięcie i prąd. Prawidłowe napięcie w instalacji 12V - 14,2V _+ 0,3V. Prąd zależy od stopnia naładowania akumulatora.
Cześć! |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 24 Wrz 2005, 07:06
|
|
|
Regulator napięcia to bardzo prostu ukłąd działający bez żadnych opoźnieni itp. prąd łądowania jest ustalany chwilowo na podstawie odniesienia do akusa... (dlatego nie wolno zdejmowac klem jak silik pracuje bo można instalacje spalić) i wpychając 2,2A do niego to już jest sporo gdyż alternator pakuje tam jedynie nadwyżke produkcji, któa zostaje po zasilneiu auta... przy nałądowanym akumulatorze prad łądowania może i wynoscić 0,25A Napięcie na akumulatorze 12V to jest za mało... powinno być wiecej... około 13V, po włączeniu silnika napięcie MUSI wzrosnac (prawidłowo do około 13,8-14,4V) jeśli się nie zmieni albo spadnia mozna zapokniej o ładowaniu... |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|