Otwarty przez: Żółwik Tuptuś 27 Cze 2009, 12:52 |
Zetec Turbo 1.8 problem z doładowaniem |
Autor |
Wiadomość |
Grand

Model: Inne auto
Wersja: Xr2i
Silnik: Inny
|
Wysłany: 19 Cze 2009, 17:15
|
|
|
zdjąłem wogóle wąż (już wczoraj) i przejechałem się z zaslepionym efekt taki, że wskaxniczek doładowania pokazał coś koło 0,8 0,9 i odpuściłem gaz
zresztą itak silnik zdychał bo po minięciu 0,6 ( tak był strojony mniej więcej ) to gdy doładowanie przkroczyło tą wartość przestał ciągnąć,i tylko psyku na pół wioski i nic pozatym.
jak jest z przepływomierzem ? gość który storił auto kolegi speedo87 mówił że przy 0,4 bara się zamknął, mój (od RQB) ponoć robi cały czas, jakto jest z przepływkami
aktuator WG zakupiłem na allegro nowy i czekam na przesyłke w tym czasie buduje nowe orurowanie |
|
|
|
 |
Fordon

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: Inna
Silnik: ST 170
Imię: Konrad
|
Wysłany: 19 Cze 2009, 21:10
|
|
|
Nadal nie odpisales jakie sa tam wtryski, jaka wydajnosc.
Grand napisał/a: | przestał ciągnąć,i tylko psyku na pół wioski i nic pozatym. |
Swist slychac tylko ?? jesli ten boost nie idzie nigdzie bokiem to masz tam naprawde cieplo na garach... |
|
 |
Laskosz

Model: Ford Fiesta Mk1`79
Wersja: RS
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Piotr
Wiek: 39 Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 2321 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 19 Cze 2009, 23:03
|
|
|
no piszcie piszcie ciekawy temat |
_________________ " zanim zadasz pytanie - poszukaj może jest już gotowa odpowiedź " |
|
|
|
 |
Żółwik Tuptuś
Ninja TEAM

Model: Ford Fiesta Mk1`81
Wersja: Turbo
|
Wysłany: 19 Cze 2009, 23:32
|
|
|
Grand napisał/a: | i tylko psyku na pół wioski i nic pozatym. |
Czy to był psyk z zaworu upustowego ? |
_________________ Wanna Rallye Team
&
Bad Boys Racing Team
ADHD/Adrenaline |
|
|
|
 |
Grand

|
Wysłany: 20 Cze 2009, 04:52
|
|
|
psyk zasysanego powietrza przez stożek, a po chwili psyk zaworu upustowego bo się wystrzaszyłem że będzie " blow engine "
mam wtryski z nissana sr20det 370cc i ciśnienie na listwie wtrysków 1.8 bara i pompe walbro 255hp, przewody paliwowe też wymieniane.
boost raczej nigdzie nie ucieka no nie sprawdze tego na wolnych borotach ale sprawdzałem kompresorem i wmiare znośnie.
zakupiłem aktutator WG gdyby nie to że od dwóch dni leje to bym se wsiadł na motocykl i pojechał po niego bo wycieczke tak ze 100km po to.
z silnika który fabrycznie pompuje 0,7 bara przy pojemności 1.8 i jeździ na bęzynie
nie podoba mi się praca tego mojego obecnego aktutatora bo jak podpinam do niego mój kompresorek to widze, że wychodzi wmiare liniowo ale nie wraca płynnie tylko ma jakiś przeskok dziś będe demontował chłodnice zderzaki itd to jego też zdemontuje i może coś uda się organoleptycznie stwierdzić. |
|
|
|
 |
kamil wolski

Wersja: Inna
|
Wysłany: 20 Cze 2009, 09:27
|
|
|
Grand napisał/a: | i wmiare znośnie. |
Co to znaczy? Czyli jest szczelnie czy znośnie ze szczelnością, czyli nie do końca?
Grand napisał/a: | z silnika który fabrycznie pompuje 0,7 bara przy pojemności 1.8 i jeździ na bęzynie |
O co chodzi? Do czego mam to zdanie przylepić? Do motocykla ze zdania poprzedniego?
Grand napisał/a: | nie podoba mi się praca tego mojego obecnego aktutatora bo jak podpinam do niego mój kompresorek to widze, że wychodzi wmiare liniowo ale nie wraca płynnie tylko ma jakiś przeskok dziś będe demontował chłodnice zderzaki itd to jego też zdemontuje i może coś uda się organoleptycznie stwierdzić. |
U mnie też pojawiły się takie problemy. Trzyma, trzyma, sru 1.0b... Pomogło wylanie puszki WD 40 pod maskę i rozruszanie cięgna i tej blaszki |
_________________ było: 104KM 220Nm
jest: 133KM 186Nm |
|
|
|
 |
Grand

|
Wysłany: 20 Cze 2009, 10:46
|
|
|
w znaczeniu że jest 1 bar ale " psss " no przez zawory do silnika i toszeczke przez silniczek krokowy wolnych obrotów, znaczy tak było bo obecnie rozmontowałem wszystko w cholere i robie nowe orurowanie aktuator też zamontuje nowy i pobaiwmy się storjeniem znowu |
|
|
|
 |
Krawiec

Model: Ford Fiesta Mk3`96
Wersja: RST
|
Wysłany: 20 Cze 2009, 13:51
|
|
|
to rób qarwa to orurowanie a nie siedź przed kompem...
jak Ci bedzie dalej spadać zrób testa który poddał a1topgear i wykluczysz już pare usterek. IMO to własnie wina tego interheatera bo Kisiel raczej nie spapra roboty. TUNINGUJ I ZAGINAJ CZASOPRZESTRZEŃ |
_________________ Nierdzewne układy wydechowe, diagnostyka, chiptuning:
www.inotec.com.pl
www.facebook.com/inotec |
|
|
|
 |
Krawiec

Model: Ford Fiesta Mk3`96
Wersja: RST
|
|
|
|
 |
Grand

|
Wysłany: 20 Cze 2009, 15:16
|
|
|
Krawiec napisał/a: | wogóle ten IC od rst jest szczelny ? |
ty dresie jeden jak mi go reklamowałeś do zakupu to mówiłeś
" ty zadżebisty jest szczelny i panienki na to lecą "
a teraz mnie pytasz czy jest szczelny... :łoś: no raczej szczelny bo nic na około niego nie syczało
i prosze uprzejmie nie mnie nie poganiać a składać to swoje pudło do kupy |
|
|
|
 |
Żółwik Tuptuś
Ninja TEAM

|
Wysłany: 20 Cze 2009, 20:51
|
|
|
kwestia minimalnej nieszczelności jest bardzo ważna . Mnie przez otwór po śrubce 6 ginęło całe sprężanie jakie mogła dać T2 .
Co do IC - to sprawdź go ciśnieniowo tak jak sie sprawdza koła ( i załóż go w jakimś normalnym miejscu ) |
&
Bad Boys Racing Team
ADHD/Adrenaline |
|
|
|
 |
Grand

|
Wysłany: 20 Cze 2009, 23:24
|
|
|
jaki opór powinien stawiać aktuator z WG z T3 z kolektora od RST ?
zdemontowałem i stwierdzam, że dość lekko to chodzi rękami bez problemu wychylam ile chce.
mysle że waga 30 kg wystarczyłaby aby się wychylił gdyby na nim taką mase podczepić. |
|
|
|
 |
Żółwik Tuptuś
Ninja TEAM

|
Wysłany: 20 Cze 2009, 23:29
|
|
|
złóż to w końcu do kupy wg wskazówek z tego wątku i przestań mysleć bo ci to nie wychodzi . |
&
Bad Boys Racing Team
ADHD/Adrenaline |
|
|
|
 |
Grand

|
Wysłany: 20 Cze 2009, 23:42
|
|
|
Żółwik Tuptuś napisał/a: | złóż to w końcu do kupy wg wskazówek z tego wątku i przestań mysleć bo ci to nie wychodzi . |
Ty, ale teraz mam to porozkładane i mam łatwy dostep do aktutatora wymienić go teraz to pikuś a wymieniać go z poskładanym przodem to jest znowu cała nocka więc pytam czy jest sens montowac czy poczekać na nowy.
wole starać się myśleć nawet z mizernym skutkiem, niż zaprzestać tego procederu jak Ty. |
|
|
|
 |
Żółwik Tuptuś
Ninja TEAM

|
Wysłany: 20 Cze 2009, 23:56
|
|
|
Grand napisał/a: |
wole starać się myśleć nawet z mizernym skutkiem, niż zaprzestać tego procederu jak Ty. |
rozwijasz się , ale to nadal za mało żeby mi ubliżyć . Kontynuuj .
Olej kreskę , ziomów , wyniki i respekt na dzielni .
Usiądź i na spokojnie posprawdzaj wszystko .
Uszczelki mają być szczelne a nie " prawie szczelne " .
IC ma być szczelny i sprawdzony a nie "bo ktoś powiedział "
Poza tym ma być założony tak żeby był IC a nie grzałką ( pośmialiśmy się już z tego i wystarczy - nie rób z siebie głupszego niż jesteś nadal tak trzymając IC )
załóż WG żeby pompował bez MBC 0.4 bara ( tak jak radzi Puma )
Przeanalizuj cały wątek pod kątem rad a nie ludzi , którzy się do biednego małego grancika przypierdalają . |
&
Bad Boys Racing Team
ADHD/Adrenaline |
|
|
|
 |
odyniec

Wersja: Ghia
Imię: B.
Wiek: 39 Dołączył: 07 Sie 2005 Posty: 1610 Skąd: Merzdorf
|
Wysłany: 21 Cze 2009, 00:05
|
|
|
Grand, wyraźnie napisał - skręć.
A i tak ode mnie, proponuje trochę pokory, bo moim zdaniem za bardzo się unosisz, tym bardziej, że sami spece Ci tu pomagają...warsztatu z takimi w swojej okolicy nie znajdziesz, a co dopiero portfela aby im za to potem zapłacić. Więc grzecznie proś i chwal Pana Boga za to, że oni tu są! |
_________________ Model: Ford Fiesta mk6 `05 Wersja: ST Silnik: 2.0i (5) (150kkm)
Model: BMW 3 e46 `01 Wersja: ? Silnik: 2.2i (5) (270kkm) |
|
|
|
 |
Laskosz

|
Wysłany: 21 Cze 2009, 00:11
|
|
|
Zuf zbastuj ja tu sie czegoś ciekawego chce dowiedzieć a ty mi radoche psujesz |
_________________ " zanim zadasz pytanie - poszukaj może jest już gotowa odpowiedź " |
|
|
|
 |
Żółwik Tuptuś
Ninja TEAM

|
Wysłany: 21 Cze 2009, 00:18
|
|
|
Laskosz, - radochę Ci psuję czy dostęp do rozwiązania problemu?
ps :wiem że wolisz wysadzić czyjegoś zeteca , a nie swojego , podczas uturbiania , ale bez przesady . |
&
Bad Boys Racing Team
ADHD/Adrenaline |
|
|
|
 |
Laskosz

|
Wysłany: 21 Cze 2009, 00:23
|
|
|
a Co ty nie piłeś od 2 dni czy coś że masz złości? a co do problemu to ciekaw jestem co jest nie tak bo zbieram info a i wiedza jest bardzo ważna |
|
|
|
 |
DziDzia
vel DziaDzia

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Silnik: 2.0/16V
Imię: Patrycjusz :)
Wiek: 39 Dołączyła: 27 Lip 2005 Posty: 4172 Skąd: :: DDG ::
|