Fiesta Klub Polska

Poprzedni temat «» Następny temat

Przesunięty przez: Freeman
25 Wrz 2013, 16:55
[MK3] LOY/RKR -projekt XR2i - 100% FABRYKA
Autor Wiadomość
a1topgear 

Model: Ford Fiesta Mk3`90
Wersja: RST
Wysłany: 23 Wrz 2007, 22:13   

Youngtimer to auto w wieku miedzy 20 a 30 lat...-to a) (definicja z niemieckiej wikipedii)
b) pkt a) to nie jest regula- uznaniowosc modelu za youngtimera jest dosyc szeroka...
c) rzadkie wersje samochodow nie mlodszych niz 15 lat to tez wg niemieckich definicji youngtiomery (tez mowia o autach zasluzonych dla motorspotu-vide cosworth)
d) teraz przyklady:
1) Niemcy za Youngtimera uznaja np: opla Rekorda, Forda Granade, VW Scirocco, Merca W126, a o Mancie B nie wspominajac...
2)Producenci aut maja jeszcze inne kryteria doboru- np Opel w dziale Yountimerow ma Vectre A, Corse A
3) Mercedes za youngtimery uznaje np W126, SEC, W123 Coupe, pierwsza S klase(bodaj debiut w 1978)
4)w Youngtimer Trophy (niemiecko-autryjacki serial wyscigowy) moga startowac np BMKi E-30...
5)W EuroYoungtimer Classic spotkac mozna np Audi 80 cabrio... (choc to impra sponsorowana przez Audi:) )
6) Na corocznym wyscigu Youngtimerow na Nurburgringu startowac moga auta wyprodukowane do 1988 roku... (czyli dwa lata i Fiesty Xr2i i Rst tez moga...)
Co do Fiesty- Zolw, masz racje- jednak to co zostanie (codzi mi o Xr2i/RST/RS1800) bedzie stopniowo uznawane za Youngtimery...-na autoscoupie juz widac pierwssze Fiesty za 4 tys ojro... Fakt masowosc innych modeli Mk3 nie pomaga... A jesli spojrzec na polskie warunki (gdzie cos takiego jak yountimery raczkuja badz sa w powijakach)- to ta Fiesta powinna nim byc...AMEN

Żółwik Tuptuś 
Ninja TEAM

Model: Ford Fiesta Mk1`81
Wersja: Turbo
Silnik: Inny
Wysłany: 24 Wrz 2007, 02:26   

a1topgear napisał/a:
Youngtimer to auto w wieku miedzy 20 a 30 lat...-to a) (definicja z niemieckiej wikipedii)
b) pkt a) to nie jest regula- uznaniowosc modelu za youngtimera jest dosyc szeroka...
c) rzadkie wersje samochodow nie mlodszych niz 15 lat to tez wg niemieckich definicji youngtiomery (tez mowia o autach zasluzonych dla motorspotu-vide cosworth)
d) teraz przyklady:

pokaż mi palcem którzy Niemcy bo nie kleję a w Nurburgring i Hockenheim najnowsze było chyba BMW E30 ( inna sprawa - kiedy śwybuduję taką fieste mk1 : ) jak ten golf :

http://www.youngtimer.pl/galeria/212/22341.html

http://www.youngtimer.pl/galeria/212/22368.html

a1topgear napisał/a:
1) Niemcy za Youngtimera uznaja np: opla Rekorda, Forda Granade, VW Scirocco, Merca W126, a o Mancie B nie wspominajac...

i chwała im za to bo są to auta z lat 80-tych których głupie polaczki nadal nie uważająza YT !

a1topgear napisał/a:
2)Producenci aut maja jeszcze inne kryteria doboru- np Opel w dziale Yountimerow ma Vectre A, Corse A
3) Mercedes za youngtimery uznaje np W126, SEC, W123 Coupe, pierwsza S klase(bodaj debiut w 1978)

Przykro mi ale to nie producenci tworzą klase YT a merce o których móisz jak sam piszesz zadebiutowały w 1978 roku więc dwa lata po pierwszej mk1 ( która nie zawsze sie łapie jako YT ) i 11 lat przed pierwszymi mk3

a1topgear napisał/a:
4)w Youngtimer Trophy (niemiecko-autryjacki serial wyscigowy) moga startowac np BMKi E-30...
5)W EuroYoungtimer Classic spotkac mozna np Audi 80 cabrio... (choc to impra sponsorowana przez Audi:) )

mogą i co z tego ? a poza tym wiekowo mk3 i tak do nich dalekooooo

a1topgear napisał/a:
6) Na corocznym wyscigu Youngtimerow na Nurburgringu startowac moga auta wyprodukowane do 1988 roku... (czyli dwa lata i Fiesty Xr2i i Rst tez moga...)

poprawka też będą mogły ( pod warunkiem że sie przepisy nie zmieniąbo dużo mowy o tym żeby oddzielić " młodsze auta " od klasykó czyli stworzyć kolejną klasę dla aut z lat 90-tych ) Co nie zmienia faktu że w polsce nadal nie będąone YT .

a1topgear napisał/a:
Co do Fiesty- Zolw, masz racje- jednak to co zostanie (codzi mi o Xr2i/RST/RS1800) bedzie stopniowo uznawane za Youngtimery...-na autoscoupie juz widac pierwssze Fiesty za 4 tys ojro... Fakt masowosc innych modeli Mk3 nie pomaga... A jesli spojrzec na polskie warunki (gdzie cos takiego jak yountimery raczkuja badz sa w powijakach)- to ta Fiesta powinna nim byc...AMEN

Polska scena YT ma siedużo lepiej niż scena wiejskotuningowców i tuningowców kanapowców . Auta klasy YT mają swoje reguralne rajdy , wyścigi i spotkania - może dlaeko nam do niemców lub angoli , ale jak na tak kródki okres funkcjonowania pojęcia YT w polsce ruch ten bije na głowę organizacje i przedsięwzięcia tzw pokolenia F&F .

mk3 będzie pełnoprawnym YT za jakieś 10 lat ( pod warunkiem że nie zostanie stworzona oddzielna kategoria dla tego typu aut )

ADHD/Adrenaline

maerik 

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: Inna
Silnik: 1.4i/71KM
Wysłany: 24 Wrz 2007, 12:11   

Moim zdaniem liczy się data wprowadzenia konkretnego modelu na rynek jeśli mówimy ogólnie, a nie data produkcji egzemplarza. Stąd bliżej takiej E30 do bycia YT niż Fieście.

Żółwik Tuptuś 
Ninja TEAM

Wysłany: 24 Wrz 2007, 16:30   

maerik napisał/a:
Moim zdaniem liczy się data wprowadzenia konkretnego modelu na rynek jeśli mówimy ogólnie, a nie data produkcji egzemplarza. Stąd bliżej takiej E30 do bycia YT niż Fieście.

masz racje ( tzn niż fieście mk3 ) definicja YT nie jest do końca jasna i sprecyzowana i coraz częściej decyzja co jest YT a co nie jest podejmowana po burzliwej dyskusji .
Co do daty wprowadzenia konkretnego modelu - to dlatego napisałem żę YT to auta technologicznie i zamysłem z lat 70 - tych ) bo faktycznie np LADA 2107 jest pełnoprawnym YT a u naszych wschodznich sąsiadó można ją dostać NOWA w salonie więc teoretycznie YT być nie powinna .

ADHD/Adrenaline

a1topgear 

Wysłany: 24 Wrz 2007, 20:09   

Żółwik Tuptuś napisał/a:

masz racje ( tzn niż fieście mk3 ) definicja YT nie jest do końca jasna i sprecyzowana i coraz częściej decyzja co jest YT a co nie jest podejmowana po burzliwej dyskusji .
Co do daty wprowadzenia konkretnego modelu - to dlatego napisałem żę YT to auta technologicznie i zamysłem z lat 70 - tych ) bo faktycznie np LADA 2107 jest pełnoprawnym YT a u naszych wschodznich sąsiadó można ją dostać NOWA w salonie więc teoretycznie YT być nie powinna .

Niestety, ale musze to napisac...- zgadzam sie Zolwiem w 100%...:) W koncu cos sensownie pisze, a nie jakies przemyslenia z kibla pociska:P
a tak Btw- Golfik niczego sobie:) (ale sie nie da ukryc ze zolwiowy Rat tez pierwsza klasa:) )

lukasz22r 

Model: Inne auto
Imię: Łukasz
Wysłany: 24 Wrz 2007, 20:10   

Witam Wszystkich

Jestem nowym właścicielem Forda Fiesty XR2i 100% FABRYKA. Auto jak narazie przejechało 500 km bez problemów :lol: Jutro jadę na gruntowny przegląd, no i zobaczymy co Michał z Piotrkiem mi sprzedali :D Postaram się was w miarę możliwości informować o dalszych losach XR-ki. Pozdrawiam

trzeci 
Moderator

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.6i8V/110KM
Imię: Artur
Wysłany: 24 Wrz 2007, 20:12   

Niech Ci dobrze służy :)
Kupiłeś dobre auto z dobrych rąk, powodzenia.
Pozdro ...

PumaRST 
Princessa of Ułęż

Wysłany: 24 Wrz 2007, 20:22   

lukasz22r napisał/a:
Witam Wszystkich

Jestem nowym właścicielem Forda Fiesty XR2i 100% FABRYKA. Auto jak narazie przejechało 500 km bez problemów :lol: Jutro jadę na gruntowny przegląd, no i zobaczymy co Michał z Piotrkiem mi sprzedali :D Postaram się was w miarę możliwości informować o dalszych losach XR-ki. Pozdrawiam

witamy, gratuluje dobrego zakupu, napewno po przeglądzie sie nei rozczarujesz.

mam nadzieje że bedziesz naas odwiedzał.

Pozdro
Ford Fiesta RS ZetecTurbo 207KM 250Nm ET: 13:85 RiP

odyniec 

Wersja: Ghia
Imię: B.
Wysłany: 24 Wrz 2007, 22:18   

lukasz22r, nie zyczylem zle nikomu kto ja kupi (osobiscie), ale ja mialem ja kupic... coz uprzedziles mnie... zatem powodzenia zycze z autem!

Żółwik Tuptuś 
Ninja TEAM

Wysłany: 25 Wrz 2007, 00:19   

lukasz22r napisał/a:
Witam Wszystkich

gratuluje :)

Pamiętaj jednak że jako włąściciel najlepiej zachowanej oryginalnej ikserki w polsce niesiesz na plecach spore bżemię ;-) .
Buraczenie mechaniczne aut zostaw nam ( Pumom , Fordonom , Żółwiom i innym ) zachowaj ją w takim stanie w jakim jąkupiłes :)

Do zobaczenia na Zlocie

a1topgear ;-) znaczy sięchcesz powiedzieć że nie jestem taki głupi na jakiego wyglądam tak ? ;-)

ADHD/Adrenaline

Fordon 

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Silnik: ST 170
Imię: Konrad
Wysłany: 25 Wrz 2007, 14:40   

lukasz22r napisał/a:
Witam Wszystkich

Tak tak dbaj o auto i nic nie przerabiaj w niej... z tego co LOY napisal to Twoj tata nawet by ci chyba nie dal... ale wiedz ze auto zrobilo mega wrazenie na ludziach podczas zlotu w Radomiu a LOY dostawal juz bialej goraczki od ciaglego otwierania i zamykania auta... :ok: Gratulacje zakupu :brawo:

a1topgear 

Wysłany: 25 Wrz 2007, 14:50   

Żółwik Tuptuś napisał/a:

a1topgear ;-) znaczy sięchcesz powiedzieć że nie jestem taki głupi na jakiego wyglądam tak ? ;-)

Eee tam od raz gupi... Jak to mawial Forrest Gump- poznajesz gupiego po czynach jego ;-) , ze...:
1) Gupio nie robisz- liczba patentow w Zoliwm Racie predysponuje wlasciciela do miana Zolwia-Inventora, co wiecej...
2) Gupio nie myslisz- patrz ostatnia polemika...
3) To moze jednak gupio nie wygladasz... :-P

ps. Wiem jak sie pisze glupio... ;-)

PumaRST 
Princessa of Ułęż

Wysłany: 25 Wrz 2007, 15:06   

a1topgear napisał/a:
3) To moze jednak gupio nie wygladasz... :-P

tu sie mylisz!! wygląda gupio jak cholera zeby nie powiedzieć idiotycznie!!
Ford Fiesta RS ZetecTurbo 207KM 250Nm ET: 13:85 RiP

Piter 
Ninja TEAM

Model: Ford Fiesta Mk3`92
Silnik: RS2000/150KM
Wysłany: 25 Wrz 2007, 15:36   

Fordon napisał/a:
a LOY dostawal juz bialej goraczki od ciaglego otwierania i zamykania auta... :ok: Gratulacje zakupu :brawo:

No, bo żeśmy mu nakurzyli i nabrudzili bucikami :tuptup:

mareno 

Wersja: CLX
Silnik: 1.6i16V/90KM
Imię: Marek
Wysłany: 25 Wrz 2007, 20:51   

lukasz22r gratuluje zakupu. pozazdroscic cuda, ktore kupiles. to chyba naprawde najlepiej utrzymana xr-ka w Polsce, wiec mysle ze mozesz byc naprawde dumny. no a chlopakom spadl chyba kamien z serca - mysle, ze ta 4 z przodu na allegro zdzialala cuda. takie auto z tej cenie to byla naprawde okazja. niech co dobrze sluzy.

Piter 
Ninja TEAM

Wysłany: 25 Wrz 2007, 22:50   

LOY poprzedni właściciel widział ją na gotowo ?

odyniec 

Wysłany: 26 Wrz 2007, 06:31   

poprdzedni wlasciciel jest z okolic jeleniej gory, wrocka, wiec watpie... jesli juz to na fotkach

Piter 
Ninja TEAM

Wysłany: 26 Wrz 2007, 08:49   

No wiem. Albo na allegro. Tak pytam.

lukasz22r 

Imię: Łukasz
Wysłany: 27 Wrz 2007, 23:40   

Niestety w naszym kraju wszystko musi być na łańcuch i dospawane. Parę dni temu ktoś ukradł mi dekielek z felgi :cry: Proszę, może ktoś z was ma takiego na sprzedaż?

odyniec 

Wysłany: 28 Wrz 2007, 06:39   

jednego jak sie nie myle nie bylo juz...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi