Przesunięty przez: Freeman 25 Wrz 2013, 16:55 |
[MK3] LOY/RKR -projekt XR2i - 100% FABRYKA |
Autor |
Wiadomość |
a1topgear

Model: Ford Fiesta Mk3`90
Wersja: RST
|
Wysłany: 23 Wrz 2007, 22:13
|
|
|
Youngtimer to auto w wieku miedzy 20 a 30 lat...-to a) (definicja z niemieckiej wikipedii)
b) pkt a) to nie jest regula- uznaniowosc modelu za youngtimera jest dosyc szeroka...
c) rzadkie wersje samochodow nie mlodszych niz 15 lat to tez wg niemieckich definicji youngtiomery (tez mowia o autach zasluzonych dla motorspotu-vide cosworth)
d) teraz przyklady:
1) Niemcy za Youngtimera uznaja np: opla Rekorda, Forda Granade, VW Scirocco, Merca W126, a o Mancie B nie wspominajac...
2)Producenci aut maja jeszcze inne kryteria doboru- np Opel w dziale Yountimerow ma Vectre A, Corse A
3) Mercedes za youngtimery uznaje np W126, SEC, W123 Coupe, pierwsza S klase(bodaj debiut w 1978)
4)w Youngtimer Trophy (niemiecko-autryjacki serial wyscigowy) moga startowac np BMKi E-30...
5)W EuroYoungtimer Classic spotkac mozna np Audi 80 cabrio... (choc to impra sponsorowana przez Audi:) )
6) Na corocznym wyscigu Youngtimerow na Nurburgringu startowac moga auta wyprodukowane do 1988 roku... (czyli dwa lata i Fiesty Xr2i i Rst tez moga...)
Co do Fiesty- Zolw, masz racje- jednak to co zostanie (codzi mi o Xr2i/RST/RS1800) bedzie stopniowo uznawane za Youngtimery...-na autoscoupie juz widac pierwssze Fiesty za 4 tys ojro... Fakt masowosc innych modeli Mk3 nie pomaga... A jesli spojrzec na polskie warunki (gdzie cos takiego jak yountimery raczkuja badz sa w powijakach)- to ta Fiesta powinna nim byc...AMEN |
_________________ HyHy:)
 |
|
|
|
 |
Żółwik Tuptuś
Ninja TEAM

Model: Ford Fiesta Mk1`81
Wersja: Turbo
Silnik: Inny
|
Wysłany: 24 Wrz 2007, 02:26
|
|
|
a1topgear napisał/a: | Youngtimer to auto w wieku miedzy 20 a 30 lat...-to a) (definicja z niemieckiej wikipedii)
b) pkt a) to nie jest regula- uznaniowosc modelu za youngtimera jest dosyc szeroka...
c) rzadkie wersje samochodow nie mlodszych niz 15 lat to tez wg niemieckich definicji youngtiomery (tez mowia o autach zasluzonych dla motorspotu-vide cosworth)
d) teraz przyklady: |
pokaż mi palcem którzy Niemcy bo nie kleję a w Nurburgring i Hockenheim najnowsze było chyba BMW E30 ( inna sprawa - kiedy śwybuduję taką fieste mk1 : ) jak ten golf :
http://www.youngtimer.pl/galeria/212/22341.html
http://www.youngtimer.pl/galeria/212/22368.html
a1topgear napisał/a: | 1) Niemcy za Youngtimera uznaja np: opla Rekorda, Forda Granade, VW Scirocco, Merca W126, a o Mancie B nie wspominajac... |
i chwała im za to bo są to auta z lat 80-tych których głupie polaczki nadal nie uważająza YT !
a1topgear napisał/a: | 2)Producenci aut maja jeszcze inne kryteria doboru- np Opel w dziale Yountimerow ma Vectre A, Corse A
3) Mercedes za youngtimery uznaje np W126, SEC, W123 Coupe, pierwsza S klase(bodaj debiut w 1978) |
Przykro mi ale to nie producenci tworzą klase YT a merce o których móisz jak sam piszesz zadebiutowały w 1978 roku więc dwa lata po pierwszej mk1 ( która nie zawsze sie łapie jako YT ) i 11 lat przed pierwszymi mk3
a1topgear napisał/a: | 4)w Youngtimer Trophy (niemiecko-autryjacki serial wyscigowy) moga startowac np BMKi E-30...
5)W EuroYoungtimer Classic spotkac mozna np Audi 80 cabrio... (choc to impra sponsorowana przez Audi:) ) |
mogą i co z tego ? a poza tym wiekowo mk3 i tak do nich dalekooooo
a1topgear napisał/a: | 6) Na corocznym wyscigu Youngtimerow na Nurburgringu startowac moga auta wyprodukowane do 1988 roku... (czyli dwa lata i Fiesty Xr2i i Rst tez moga...) |
poprawka też będą mogły ( pod warunkiem że sie przepisy nie zmieniąbo dużo mowy o tym żeby oddzielić " młodsze auta " od klasykó czyli stworzyć kolejną klasę dla aut z lat 90-tych ) Co nie zmienia faktu że w polsce nadal nie będąone YT .
a1topgear napisał/a: | Co do Fiesty- Zolw, masz racje- jednak to co zostanie (codzi mi o Xr2i/RST/RS1800) bedzie stopniowo uznawane za Youngtimery...-na autoscoupie juz widac pierwssze Fiesty za 4 tys ojro... Fakt masowosc innych modeli Mk3 nie pomaga... A jesli spojrzec na polskie warunki (gdzie cos takiego jak yountimery raczkuja badz sa w powijakach)- to ta Fiesta powinna nim byc...AMEN |
Polska scena YT ma siedużo lepiej niż scena wiejskotuningowców i tuningowców kanapowców . Auta klasy YT mają swoje reguralne rajdy , wyścigi i spotkania - może dlaeko nam do niemców lub angoli , ale jak na tak kródki okres funkcjonowania pojęcia YT w polsce ruch ten bije na głowę organizacje i przedsięwzięcia tzw pokolenia F&F .
mk3 będzie pełnoprawnym YT za jakieś 10 lat ( pod warunkiem że nie zostanie stworzona oddzielna kategoria dla tego typu aut ) |
_________________ Wanna Rallye Team
&
Bad Boys Racing Team
ADHD/Adrenaline |
|
|
|
 |
maerik

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: Inna
Silnik: 1.4i/71KM
|
Wysłany: 24 Wrz 2007, 12:11
|
|
|
Moim zdaniem liczy się data wprowadzenia konkretnego modelu na rynek jeśli mówimy ogólnie, a nie data produkcji egzemplarza. Stąd bliżej takiej E30 do bycia YT niż Fieście. |
|
|
|
 |
Żółwik Tuptuś
Ninja TEAM

|
Wysłany: 24 Wrz 2007, 16:30
|
|
|
maerik napisał/a: | Moim zdaniem liczy się data wprowadzenia konkretnego modelu na rynek jeśli mówimy ogólnie, a nie data produkcji egzemplarza. Stąd bliżej takiej E30 do bycia YT niż Fieście. |
masz racje ( tzn niż fieście mk3 ) definicja YT nie jest do końca jasna i sprecyzowana i coraz częściej decyzja co jest YT a co nie jest podejmowana po burzliwej dyskusji .
Co do daty wprowadzenia konkretnego modelu - to dlatego napisałem żę YT to auta technologicznie i zamysłem z lat 70 - tych ) bo faktycznie np LADA 2107 jest pełnoprawnym YT a u naszych wschodznich sąsiadó można ją dostać NOWA w salonie więc teoretycznie YT być nie powinna . |
&
Bad Boys Racing Team
ADHD/Adrenaline |
|
|
|
 |
a1topgear

|
Wysłany: 24 Wrz 2007, 20:09
|
|
|
Żółwik Tuptuś napisał/a: |
masz racje ( tzn niż fieście mk3 ) definicja YT nie jest do końca jasna i sprecyzowana i coraz częściej decyzja co jest YT a co nie jest podejmowana po burzliwej dyskusji .
Co do daty wprowadzenia konkretnego modelu - to dlatego napisałem żę YT to auta technologicznie i zamysłem z lat 70 - tych ) bo faktycznie np LADA 2107 jest pełnoprawnym YT a u naszych wschodznich sąsiadó można ją dostać NOWA w salonie więc teoretycznie YT być nie powinna . |
Niestety, ale musze to napisac...- zgadzam sie Zolwiem w 100%...:) W koncu cos sensownie pisze, a nie jakies przemyslenia z kibla pociska:P
a tak Btw- Golfik niczego sobie:) (ale sie nie da ukryc ze zolwiowy Rat tez pierwsza klasa:) ) |
 |
|
|
|
 |
lukasz22r

Model: Inne auto
Imię: Łukasz
|
Wysłany: 24 Wrz 2007, 20:10
|
|
|
Witam Wszystkich
Jestem nowym właścicielem Forda Fiesty XR2i 100% FABRYKA. Auto jak narazie przejechało 500 km bez problemów :lol: Jutro jadę na gruntowny przegląd, no i zobaczymy co Michał z Piotrkiem mi sprzedali Postaram się was w miarę możliwości informować o dalszych losach XR-ki. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
trzeci
Moderator

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.6i8V/110KM
Imię: Artur
Wiek: 55 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 7108 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 24 Wrz 2007, 20:12
|
|
|
Niech Ci dobrze służy
Kupiłeś dobre auto z dobrych rąk, powodzenia.
Pozdro ... |
_________________ Verba volant, scripta manent |
|
|
|
 |
PumaRST
Princessa of Ułęż

|
Wysłany: 24 Wrz 2007, 20:22
|
|
|
lukasz22r napisał/a: | Witam Wszystkich
Jestem nowym właścicielem Forda Fiesty XR2i 100% FABRYKA. Auto jak narazie przejechało 500 km bez problemów :lol: Jutro jadę na gruntowny przegląd, no i zobaczymy co Michał z Piotrkiem mi sprzedali Postaram się was w miarę możliwości informować o dalszych losach XR-ki. Pozdrawiam |
witamy, gratuluje dobrego zakupu, napewno po przeglądzie sie nei rozczarujesz.
mam nadzieje że bedziesz naas odwiedzał.
Pozdro |
_________________ Ford Fiesta RS ZetecTurbo 207KM 250Nm ET: 13:85 RiP |
|
|
|
 |
odyniec

Wersja: Ghia
Imię: B.
Wiek: 39 Dołączył: 07 Sie 2005 Posty: 1610 Skąd: Merzdorf
|
Wysłany: 24 Wrz 2007, 22:18
|
|
|
lukasz22r, nie zyczylem zle nikomu kto ja kupi (osobiscie), ale ja mialem ja kupic... coz uprzedziles mnie... zatem powodzenia zycze z autem! |
_________________ Model: Ford Fiesta mk6 `05 Wersja: ST Silnik: 2.0i (5) (150kkm)
Model: BMW 3 e46 `01 Wersja: ? Silnik: 2.2i (5) (270kkm) |
|
|
|
 |
Żółwik Tuptuś
Ninja TEAM

|
Wysłany: 25 Wrz 2007, 00:19
|
|
|
gratuluje
Pamiętaj jednak że jako włąściciel najlepiej zachowanej oryginalnej ikserki w polsce niesiesz na plecach spore bżemię ;-) .
Buraczenie mechaniczne aut zostaw nam ( Pumom , Fordonom , Żółwiom i innym ) zachowaj ją w takim stanie w jakim jąkupiłes
Do zobaczenia na Zlocie
a1topgear ;-) znaczy sięchcesz powiedzieć że nie jestem taki głupi na jakiego wyglądam tak ? ;-) |
&
Bad Boys Racing Team
ADHD/Adrenaline |
|
|
|
 |
Fordon

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Silnik: ST 170
Imię: Konrad
|
Wysłany: 25 Wrz 2007, 14:40
|
|
|
Tak tak dbaj o auto i nic nie przerabiaj w niej... z tego co LOY napisal to Twoj tata nawet by ci chyba nie dal... ale wiedz ze auto zrobilo mega wrazenie na ludziach podczas zlotu w Radomiu a LOY dostawal juz bialej goraczki od ciaglego otwierania i zamykania auta... Gratulacje zakupu |
|
 |
a1topgear

|
Wysłany: 25 Wrz 2007, 14:50
|
|
|
Żółwik Tuptuś napisał/a: |
a1topgear ;-) znaczy sięchcesz powiedzieć że nie jestem taki głupi na jakiego wyglądam tak ? ;-) |
Eee tam od raz gupi... Jak to mawial Forrest Gump- poznajesz gupiego po czynach jego ;-) , ze...:
1) Gupio nie robisz- liczba patentow w Zoliwm Racie predysponuje wlasciciela do miana Zolwia-Inventora, co wiecej...
2) Gupio nie myslisz- patrz ostatnia polemika...
3) To moze jednak gupio nie wygladasz...
ps. Wiem jak sie pisze glupio... ;-) |
 |
|
|
|
 |
PumaRST
Princessa of Ułęż

|
Wysłany: 25 Wrz 2007, 15:06
|
|
|
a1topgear napisał/a: | 3) To moze jednak gupio nie wygladasz... |
tu sie mylisz!! wygląda gupio jak cholera zeby nie powiedzieć idiotycznie!! |
_________________ Ford Fiesta RS ZetecTurbo 207KM 250Nm ET: 13:85 RiP |
|
|
|
 |
Piter
Ninja TEAM

Model: Ford Fiesta Mk3`92
Silnik: RS2000/150KM
|
Wysłany: 25 Wrz 2007, 15:36
|
|
|
Fordon napisał/a: | a LOY dostawal juz bialej goraczki od ciaglego otwierania i zamykania auta... Gratulacje zakupu |
No, bo żeśmy mu nakurzyli i nabrudzili bucikami |
_________________ MK3 XR2i Czarna Curva 1.6 CVH --- RSCurva 2.0 N7a + SZPERA
MK4 1.25 ZETEC Ghia
MK6 1.4 TDCI w automacie - coraz gorzej ze mną ... |
|
|
|
 |
mareno

Wersja: CLX
Silnik: 1.6i16V/90KM
Imię: Marek
Wiek: 45 Dołączył: 25 Cze 2007 Posty: 456 Skąd: Wierzejewice
|
Wysłany: 25 Wrz 2007, 20:51
|
|
|
lukasz22r gratuluje zakupu. pozazdroscic cuda, ktore kupiles. to chyba naprawde najlepiej utrzymana xr-ka w Polsce, wiec mysle ze mozesz byc naprawde dumny. no a chlopakom spadl chyba kamien z serca - mysle, ze ta 4 z przodu na allegro zdzialala cuda. takie auto z tej cenie to byla naprawde okazja. niech co dobrze sluzy. |
_________________ Kiedyś xr2i, obecnie Mondeło. |
|
|
|
 |
Piter
Ninja TEAM

|
Wysłany: 25 Wrz 2007, 22:50
|
|
|
LOY poprzedni właściciel widział ją na gotowo ? |
MK4 1.25 ZETEC Ghia
|
|
|
 |
odyniec

|
Wysłany: 26 Wrz 2007, 06:31
|
|
|
poprdzedni wlasciciel jest z okolic jeleniej gory, wrocka, wiec watpie... jesli juz to na fotkach |
_________________ Model: Ford Fiesta mk6 `05 Wersja: ST Silnik: 2.0i (5) (150kkm)
|
|
|
 |
Piter
Ninja TEAM

|
Wysłany: 26 Wrz 2007, 08:49
|
|
|
No wiem. Albo na allegro. Tak pytam. |
MK4 1.25 ZETEC Ghia
|
|
|
 |
lukasz22r

Imię: Łukasz
|
Wysłany: 27 Wrz 2007, 23:40
|
|
|
Niestety w naszym kraju wszystko musi być na łańcuch i dospawane. Parę dni temu ktoś ukradł mi dekielek z felgi :cry: Proszę, może ktoś z was ma takiego na sprzedaż? |
|
|
|
 |
odyniec

|
Wysłany: 28 Wrz 2007, 06:39
|
|
|
jednego jak sie nie myle nie bylo juz... |
|
|
|
 |
|