Spreżyny obniżajace JAMEX |
Autor |
Wiadomość |
chapter322 [Usunięty]
|
Wysłany: 10 Lis 2006, 19:53 Spreżyny obniżajace JAMEX
|
|
|
Czy ktos z klubowiczow mial do czynienia ze sprezynami obnizającymi firmy Jamex ??? Prosze niech wypowiadaja sie osoby ktore jeździly na takich sprezynkach.
Jak narazie jezdze na Apexach -35mm i sa do dupy bo tylne sprezyny, zwpje nie sa docisniete do siebie (luzna sprezyna) i klekocza na nierownosciach dlatego zamierzam wymienic na inne a Jamexy sa w promocyjnej kasie za dobra kase wiec prosze o opinie. |
|
|
|
 |
Darekmk3

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: Futura
Silnik: 1.6i16V/90KM
Imię: Darek
|
Wysłany: 10 Lis 2006, 20:37
|
|
|
ja juz ponad 25tys km na jamexaxh od połowy stycznia chyba smigam i narazie sie spisują,z Twojego profilu wynika ze masz mk4? bo 1.4 16V ,to czyli masz przedni stabilizator itd..,jak jednak pomyliłes sie w podaniu silnika i jak masz mk3 to moja rada zainwestuj w stabilizatory przod i tył jak chcesz widziec jak sie mk3 na takim zestawie czyli Jamex + stabilizator przod i tył trzyma drogi to kliknij w link w moim podpisie
co do jamexow to wiadomo ze sa tanie i wiele sie po nich nie spodziewalem ale miło sie zaskoczylem tylko ze bez stabilizatorow to juz zupelnie inne zachowanie auta ...
pozdro |
_________________ mk3 rs1.3&futro 1.6 16v>ess1.6 16v>r19>mk3 1.4klima>a6 1.8t & mietek207d cdn?
www.fiesta-squad.prv.pl
www.fiesta-squad.forum.prv.pl
cos dla grupy jebax teoretix
fiesta rs 1300 w akcji |
|
|
|
 |
Bart_Skrzyszow

Wersja: C
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Bartek
Wiek: 41 Dołączył: 22 Kwi 2006 Posty: 300 Skąd: RRS / RZE / RDE
|
|
|
|
 |
chapter322 [Usunięty]
|
Wysłany: 10 Lis 2006, 23:27
|
|
|
Przez jakis czas mialem te apexy na standardowych amorkach ale pozniej zmienilem na koni sport (zolte regulowane) i to samo jest. to jest chyba wada sprezyn bo inni znajomi mieli na standardowych amorkach inne sprezyny obnizajace i bylo gites. Powiem ze jezdze fordem puma ale z tego co sie orientuje to fiesta i puma autka podobne:) Zawiecha ta sama przynajmniej od rocznikow 98 tylko w pumach ciut twardsze sprezyny standardowe. |
|
|
|
 |
KacpeRS [Usunięty]
|
Wysłany: 11 Lis 2006, 06:15
|
|
|
mam -2,5 mm jamexy na przodzie i się więcej po nich spodziewałem ale to penie wina dobitych amorów (seryjne)przód się nie przehyla tak mocno na zakrętach ale dobija na większych dziurach felgi opny 195/50 r 15 |
|
|
|
 |
chapter322 [Usunięty]
|
Wysłany: 17 Lis 2006, 21:02
|
|
|
Wlasnie odebralem swoje nowe Jamexy -40mm do forda pumy. Podczas sciskania reką sa twarde mam nadzieje ze na aucie nie bedzie maga twardo. Amorki mam koni sport. Czy tylne sprezyny , zwoje progresywne beda po zalozeniu na auto docisniete(zwoje gestsze) ?? Foto sprezyn |
|
|
|
 |
easy [Usunięty]
|
Wysłany: 17 Lis 2006, 22:35
|
|
|
Ja tez mam jamex juz jakiś czas, i powiem tak, średnio mi sie podobają
Fiesta jest na nich trochę niżej ale są za miękkie i mi felga czasem wali w rant, a jak z tyłu ktoś siedzi to juz wogole, ale prawda ze w porównaniu do serii sie jeździ na nich lepiej, stabilnie i nawet z większym komfortem. |
|
|
|
 |
Darekmk3

|
Wysłany: 17 Lis 2006, 22:40
|
|
|
easy napisał/a: | Ja tez mam jamex juz jakiś czas, i powiem tak, średnio mi sie podobają
Fiesta jest na nich trochę niżej ale są za miękkie i mi felga czasem wali w rant, a jak z tyłu ktoś siedzi to juz wogole, ale prawda ze w porównaniu do serii sie jeździ na nich lepiej, stabilnie i nawet z większym komfortem. |
jesli chodzi o miekkosc to sprawdz w jakim stanie masz amortyzatory-jedno małe sprostowanie fakt sama sprezyna progresywna to moim zdaniem jest o kant dupy -wiem bo sam zawias składalem na "raty" z braku czasu i po złozeniu wszytskiego tj. stabilizatorow nie ten samochod -mozna zobaczyc jak sie trzymie drogi klikając na link w moim podpisie-dodam ze tylne amortyzatory mam do wymiany a mimo to klei sie do drogi co Ci co byli na zlocie w Czestochowie widzieli
pozdro |
_________________ mk3 rs1.3&futro 1.6 16v>ess1.6 16v>r19>mk3 1.4klima>a6 1.8t & mietek207d cdn?
www.fiesta-squad.prv.pl
fiesta rs 1300 w akcji |
|
|
|
 |
chapter322 [Usunięty]
|
Wysłany: 18 Lis 2006, 12:33
|
|
|
Jezdze fordem puma silnik 1.4 16V na koni sport + sprezyny -35mm apex i jest srednio twardo a na zakretach bajka ale tylne sprezynki sa do dupy bo nie dociska sie zwoj do zwoja jak powinno i na nierownosciach stukaja o siebie, zobaczymy jak bedzie na jamexach nowych -40mm oby nie bylo stukow z tylu. Jesli ktos ma jeszcze jakies opinie , porady nie sie wypowiada. P.S. podczas sciskania reka sprezyn jamex to ciezko je zgiac szczegolnie przednie.PZDR |
|
|
|
 |
easy [Usunięty]
|
Wysłany: 18 Lis 2006, 13:55
|
|
|
Darek moje amorki są raczej Ok, z przodu roczne gazówki a z tyłu chyba nie najstrasze olejowe, fakt ze są dedykowane pod serie. Co do trzymania drogi to nie jest najgorzej, znacznie lepiej niż na seri, ale przechyły są dość duże, wiem ze kluczem do sukcesu są stabilizatory. I tu pytanie do ciebie masz u siebie od Xrki czy dopasowane od czegos, jak są z przodu mocowane?
A koła to sie obijają bo jeżdżę na 14, tera jak na zimę założyłem 13 cali to nie ma problemu |
|
|
|
 |
Darekmk3

|
Wysłany: 18 Lis 2006, 19:03
|
|
|
easy napisał/a: | Darek moje amorki są raczej Ok, z przodu roczne gazówki a z tyłu chyba nie najstrasze olejowe, fakt ze są dedykowane pod serie. Co do trzymania drogi to nie jest najgorzej, znacznie lepiej niż na seri, ale przechyły są dość duże, wiem ze kluczem do sukcesu są stabilizatory. I tu pytanie do ciebie masz u siebie od Xrki czy dopasowane od czegos, jak są z przodu mocowane?
A koła to sie obijają bo jeżdżę na 14, tera jak na zimę założyłem 13 cali to nie ma problemu |
stabilizatory mam od xrki przod i tył,przód jest mocowany do mcpersona za pośrednictwem łącznikow stabilizatora ale musisz miec przystosowany amortyzator do tego -musi miec takie mocowanie ,tylna belka razem ze stabilizatorem w całosci zalozona
przechylac sie bedzie bez stabow i na to nie ma co narzekac bo jezdzilem na tych sprezynach bez stabow i roznica jest zajebista hehe
pozdro |
www.fiesta-squad.prv.pl
fiesta rs 1300 w akcji |
|
|
|
 |
doogi [Usunięty]
|
Wysłany: 19 Lis 2006, 10:14
|
|
|
mam sprezyny jamexa, i powiem ze po pol roku wybily calkiem amorki ktore zakupilem rok przed kupnem sprezyn. |
|
|
|
 |
Darekmk3

|
Wysłany: 19 Lis 2006, 10:59
|
|
|
doogi napisał/a: | mam sprezyny jamexa, i powiem ze po pol roku wybily calkiem amorki ktore zakupilem rok przed kupnem sprezyn. |
hahha nie od dzis wiadomo ze na sportowej krótszej sprezynie amortyzator dostaje szybciej po tyłku.. napisz jeszcze ile cm nizej poszla czy kupiles -35 czy -60? ,nie przesadzaj bo ja zalozylem z nowym jamexem nowego gazowego sachsa na przod i juz ponad 20tyskm minęło od tamtego czasu i amortyzator dalej sprawny,jedna uwaga dla wszytskich majac nizszy twradszy zawias trzeba sie nauczyc wolniej jezdzic po dziurach bo inaczej elemnty zawieszenia pojda sie kochac... poprostu albo chcemy miec auto ktore sie trzyma drogi albo offroada ktory jest pontonem...
pozdro
ps.doogi nie wiem czy dobrze pamietam a nie kupiles przyapdkiem -60mm i nie zalozyles tego na serii? |
www.fiesta-squad.prv.pl
fiesta rs 1300 w akcji |
|
|
|
 |
doogi [Usunięty]
|
Wysłany: 19 Lis 2006, 12:01
|
|
|
chyba zle pamietasz.
kupilem -25.
aha, i sprezyny nie sa progresywne...
juz sie nauczylem, ze jak sportowy zawias, to i sportowe amorki...
wiesz ja tam nie znam sie za bardzo na zawieszeniu, ale jak jade na przeglad i amorki wskazuja 60 pare procent i po roku jezdzenia na sprezynach jamexa w tej samej stacji diagnostycznej sa po 40%/35%, to moge przypuszczac ze to przez sprezyny amorki sa do wyrzucenia.
a uwierz mi ze dbam o to by nie jezdzic szybko po dziurach.
zreszta brat ma to samo w passacie a kupil -30... |
|
|
|
 |
Darekmk3

|
Wysłany: 19 Lis 2006, 12:38
|
|
|
doogi napisał/a: | chyba zle pamietasz.
kupilem -25.
aha, i sprezyny nie sa progresywne...
juz sie nauczylem, ze jak sportowy zawias, to i sportowe amorki...
wiesz ja tam nie znam sie za bardzo na zawieszeniu, ale jak jade na przeglad i amorki wskazuja 60 pare procent i po roku jezdzenia na sprezynach jamexa w tej samej stacji diagnostycznej sa po 40%/35%, to moge przypuszczac ze to przez sprezyny amorki sa do wyrzucenia.
a uwierz mi ze dbam o to by nie jezdzic szybko po dziurach.
zreszta brat ma to samo w passacie a kupil -30... |
powiem Cie ze specjalnie przed zmiana amorkow pojechalem na dignostyke zobaczyc ile pokazuje na serii przod i pokazla wlasnie ponad 60% a po rozberaniu amorka okazalo sie ze jest to szmelc wiec moim zdaniem zlozyles sportowe sprezyny na przyjechane amortyzatory-wiec czego sie spodziewac...?
pozdro
[ Dodano: Nie Lis 19, 2006 12:39 ]
acha a moje są progresywne.. |
www.fiesta-squad.prv.pl
fiesta rs 1300 w akcji |
|
|
|
 |
doogi [Usunięty]
|
Wysłany: 19 Lis 2006, 15:27
|
|
|
niewiem czy nierozumiesz czy jak.
sprawdzalem amorki tuz przed zalozeniem sprezyn i bylo 60 pare procent.
rok jezdzenia i sa 40%.
ale to moje subiektywne odczucia poparte TYLKO diagnozą specjalisty na stacji diagnostycznej wiec w zaden sposob nie oddające rzeczywistości... |
|
|
|
 |
hbr

Model: Inne auto
Wersja: Ghia
Silnik: Inny
Imię: Hubert
|
Wysłany: 19 Lis 2006, 16:36
|
|
|
doogi napisał/a: | niewiem czy nierozumiesz czy jak. |
Darek chyba sugeruje, że testy amortyzatorów możesz sobie w wydech wsadzić, bo nie są miarodajne... |
_________________ --== fkp wawa team ==--
"Fords are magnificent in every word" J. Clarkson |
|
|
|
 |
Darekmk3

|
Wysłany: 19 Lis 2006, 16:37
|
|
|
doogi napisał/a: | niewiem czy nierozumiesz czy jak.
rok jezdzenia i sa 40%.
|
Ty sie chyba nigdy nie zmienisz skoro one mialy 60% przed załozeniem to czego sie spodziewales ze wytrzymia nastepne pare lat ? tłumacze Ci ze te cale badanie komputerowe nie oddaje w rzeczywistosci sprawnosci amortyzatora bo masz amortyzator ,sprezyne ,opone ,stoi na tym wszystkim samochod...,powiem Ci inaczej moze troche jasniej przed zalozeniem gazowych sachsow(nowych)sprawdzilem stare amorki na seryjnym zawiasie jadac na takie badanie i pokazaly ponad 60% niby ok ale jak rozkrecilem mcperson to nic nie trzymaly juz..,a na sachsie i jamexie pokazaly spoooorooo wiecej
powiem jeszcze raz
badanie komputerowe na stacji diagnostycznej amortyzatorow jest o kant ass bo stacja jest 2 letnia ma nowe sprzeta itd poprostu to nie jest miarodajne.. |
www.fiesta-squad.prv.pl
fiesta rs 1300 w akcji |
|
|
|
 |
doogi [Usunięty]
|
Wysłany: 19 Lis 2006, 20:18
|
|
|
Darekmk3 napisał/a: | doogi napisał/a: | niewiem czy nierozumiesz czy jak.
rok jezdzenia i sa 40%.
|
Ty sie chyba nigdy nie zmienisz skoro one mialy 60% przed załozeniem to czego sie spodziewales ze wytrzymia nastepne pare lat ? tłumacze Ci ze te cale badanie komputerowe nie oddaje w rzeczywistosci sprawnosci amortyzatora bo masz amortyzator ,sprezyne ,opone ,stoi na tym wszystkim samochod...,powiem Ci inaczej moze troche jasniej przed zalozeniem gazowych sachsow(nowych)sprawdzilem stare amorki na seryjnym zawiasie jadac na takie badanie i pokazaly ponad 60% niby ok ale jak rozkrecilem mcperson to nic nie trzymaly juz..,a na sachsie i jamexie pokazaly spoooorooo wiecej
powiem jeszcze raz
badanie komputerowe na stacji diagnostycznej amortyzatorow jest o kant ass bo stacja jest 2 letnia ma nowe sprzeta itd poprostu to nie jest miarodajne.. |
hooray hooray hooray |
|
|
|
 |
Daras84
King of Bednary 2011

Model: Ford Fiesta Mk3`90
Wersja: RST
Silnik: 2.0 16V
|
Wysłany: 19 Lis 2006, 20:20
|
|
|
heh powiem wam ze pomiar amorkow na stacji diagnostycznej mozna wsadzic sobie do dupala...
przyklad nowe gazowe amory sachsa do rs1800 progresywna sprezyna -40 badanie na stacji 76 % tył
przod wyłechtane do cna olejaki te same sprezyny efekt 86%% !! i co??
przy przegladzie mowie diagnoscie<kolega> ze na bank mam wyłechtany przod i ze to zle pokazuje<odczucia z jazdy> to sam mi powiedzial ze ta maszyna jest do niczego bo wystarczy zmienic cisnienie w oponie i wynik juz bedzie inny n atym samym amortyzatorze!! dlatego nei sugerujcie sie pomiarem ze stacji diagnostycznej |
_________________ AUTO LAWETA 24H
SKUP AUT całych i powypadkowych 883-255-991 |
|
|
|
 |
|